Rasismen mot Tusse efter bilden på Eurovision Song Contests Instagram
Tusse Chiza om nerverna inför Eurovision
2:55

Efter reklamen: Tusse Chiza om nerverna inför Eurovision

(2:55)

Slå på ljud

Tousin ”Tusse” Chiza var den som charmade tittarna med sitt bidrag Voices i Melodifestivalen, och stod som vinnare när alla röster i den stora finalen var räknade. Han ska snart representera Sverige under Eurovision Song Contest i Rotterdam, men vägen dit har inte bara varit fylld av pepp och längtan.

Tusses ingrepp strax innan Eurovision Song Contest

Vi har kunnat läsa om Tusses röstproblem, något som gjorde att han var tvungen att genomgå ett mindre ingrepp i halsen.

”Tjena hörrni! Har haft lite problem med rösten ett tag nu och varit hos en fantastisk läkare för och kolla upp detta. Kommer i dagarna att göra ett mindre ingrepp där läkaren ska kolla lite närmre på vad detta kan bero på”, berättade Tusse på Instagram i april.

Och nu är rösten äntligen tillbaka, och artisten är äntligen på plats i Rotterdam för att repa.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Hatet mot Tusse efter bilden på Instagram

Men inte bara det. När Eurovision Song Contest under lördagen publicerade en bild på Tusse från repetitionerna på tävlingens officiella Instagram-konto så samlades det inte bara hejarop och kärlek bland kommentarerna. Det gick även att se en hel del hat och rasism i kommentarsfältet.

Tack och lov är det ingenting som Tusse har varken tid eller ork att lägga någon energi på. Till Aftonbladet säger han:

– Utan att ha sett dem så kan jag säga ”Can't stop us now, forget the haters” (kan inte stoppa oss nu, glöm hatarna), säger han och refererar till en rad i hans bidrag.

– Det har inte påverkat mig alls, jag är i ”game-mode”.

Någon som däremot tagit del av hatet mot Tusse, och som har reagerat, är Lotta Furebäck som är chef för den svenska delegationen.

– Jag blir så förbannad och ledsen att det här förekommer. Rasism i alla former är helt förkastligt och det är klart att man blir upprörd, säger Lotta Furebäck till SVT.

Tusses hälsoproblem innan Eurovision – tvingas göra ingrepp i halsen

Det handlar Tusses låt Voices om

När Tusse, med en hes röst, gästade SVTs Morgonstudion efter Mello-vinsten, berättade han vad låten handlar om.

– Den handlar om styrka och hopp för mig. Varje gång jag hör den så känner jag styrkan i att ”okej, det finns ingenting som kan hålla mig tillbaka nu. Jag kan bara vara mig själv”, förklarar Tusse.

Han har även berättat att han med den här låten ville göra revansch mot alla som inte stöttat honom i hans val i livet – som att han valde estetprogrammet på gymnasiet, eller hans val av stil.

– Jag hoppas att alla tar till sig den här låten på så sätt att, den handlar om mig, jag ska fan inte ta skit. Men också att den handlar om oss. Så den handlar både om min revansch, att här står jag och lyfter min röst, men den handlar lika mycket om att jag får stå här och lyfta allas röster. Alla som kollar, alla som röstade, alla som får chansen att lyssna på den här låten. Vi är en gemenskap, alla vi har känslor och kan identifiera oss med alla känslor. Vi har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt.

Tusse om sitt kärleksliv och sin läggning

Och i och med Mello-vinsten riktas många nyfikna ögon åt Tusses håll, och allt handlar inte bara om musiken och det otroliga Mello-bidraget. Många undrar också hur det ser ut på kärleksfronten, och i en intervju med QX har han berättat hur det ser ut just nu.

– Jag är singel och har aldrig haft ett förhållande, jag har aldrig varit ihop med någon. Jag har alltid sett personlighet framför kön. Personligen är jag lite försiktig med att sätta etiketter på andra. Också för att jag själv inte är så förtjust i att andra sätter etiketter på mig. Det finns en frihet i att alla ska få vara den de är och bli sedda för just det. Och på samma sätt vill jag bli sedd för den jag är. Jag är Tusse helt enkelt, säger han till QX.

Allt du vill veta om Eurovision song contest 2021

Mest läst