Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Fredrik Reinfeldts sorg över barnens uppväxt: Känt mig otillräcklig

23 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografMagnus Hallgren/DN/TT, Cecilia Liljeton/TT
Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt är fyrabarnspappa.
I dag vill han kompensera för att han var frånvarande under deras uppväxt.
– Jag har försökt tänka att jag ska ta igen delar av det jag missade, säger han i tv-programmet Avskalat.
Annons
23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i SverigeBrand logo
23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i Sverige

Han är civilekonom, föreläsare, författare och utnämnd av Svenska Fotbollförbundets valberedning som en av tre huvudkandidater för posten som ny ordförande.

Mest känd för svenska folket är han förstås som Moderaternas före detta partiledare och Sveriges före detta statsminister. Fredrik Reinfeldt är van att ha många bollar i luften. En färdighet som kan komma väl till pass även i den privata rollen som fyrabarnspappa.

Men under några intensiva jobbår när barnen var yngre kunde han i bland känna att han inte räckte till.

– Jag har försökt tänka, och jag tycker att jag lyckats ganska bra, att jag ska ta igen delar av det jag missade eller inte hann med under de här åren, säger han i Avskalat.

Fredrik Reinfeldts fyra barn

Fredrik Reinfeldt var elva år in i äktenskapet med exhustrun Filippa Reinfeldt när han klev på posten som partiledare för Moderaterna år 2003. Tre år senare, efter valvinsten 2006, var det han som axlade rollen som Sveriges statsminister – en uppdrag han skulle komma att inneha i åtta år framöver.

Annons

Mot slutet av hans sista mandatperiod som statsminister började det blåsa upp till storm i privatlivet. År 2013 färdigställdes skilsmässan mellan Fredrik och Filippa, efter att de levt ett år som separerade.

Under exmakarnas äktenskap fick de tre barn tillsammans; sönerna Gustav och Erik, samt dottern Ebba. Alla barnen är vuxna i dag.

Fredrik och Filippa Reinfeldt med tillsammans med de tre gemensamma barnen Erik, Gustav och Ebba vid biopremiären av den sista Harry Potter-filmen år 2011.
Examakarna Fredrik och Filippa Reinfeldt med tillsammans med de tre gemensamma barnen Erik, Gustav och Ebba vid biopremiären av den sista Harry Potter-filmen år 2011.

År 2014 förlorade Moderaterna makten och Sverige fick en Socialdemokratiskt ledd regering. Året därpå avsade sig Reinfeldt uppdraget som partiets ledare.

Samma år blev Reinfeldts relation med hans tidigare presschef Roberta Alenius känd.

”Roberta och jag är arbetskamrater sedan många år. Det har efter hand gått över i djup vänskap. Vart det för oss nu vet jag inte ännu, men Roberta är en fantastisk kvinna”, skrev den tidigare statsministern då i ett sms till Expressen.

Annons

Paret höll ihop i sju år och välkomnade också den gemensamma dottern Alessia till världen år 2017. I en intervju med tidningen har exparet senare berättat att de i dag är vänner.

Fredrik Reinfeldt och sambon Roberta Alenius med yngsta dottern Alessia i barnvagnen på Almedalsveckan år 2018.
Fredrik Reinfeldt och dåvarande sambon Roberta Alenius med yngsta dottern Alessia i barnvagnen på Almedalsveckan år 2018.

”Levt i konsekvenserna av livsval som jag gjorde”

När Fredrik Reinfeldt gästar Viaplays nya intervjuprogrammet Avskalat, som programleds Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson, berättar han om känslorna av att känna sig otillräcklig som förälder. En känsla som var extra påtaglig under de intensiva arbetet som Sveriges statsminister.

– Ja, det är klart jag har. Det fanns tider av mitt statsministerskap där det var helt omöjligt att förena det med total närvaro i, och kunskap om, den senaste utvecklingen i olika ämnen som mina barn hade, säger Fredrik med allvar i rösten.

Annons

Han tar upp år 2009 som exempel. Det var nämligen året då Sverige hade ordförandeskapet i EU. När Fredrik minns tillbaka på den tiden så tänker han bara på ”flygplan”, då han praktiskt taget levde hela livet i ett plan under det året, och flögs runt hela världen för att representera EU i omvärlden.

Han beskriver hur han, vid tidpunkten tänkte att han var tvungen att fokusera 100 procent på jobbet och att inget annat fanns plats. Det var enda sättet han kunde genomföra jobbet på.

När Pär frågar om Fredrik någonsin känt dåligt samvete, eller vilja att kompensera för förlorad tid, gentemot barnen svarar han:

– Ja, absolut. Jag kan säga så här: Jag har ett ovanligt efternamn och alla som heter Reinfeldt har levt i konsekvenserna av livsval som jag gjorde. När det har gått bra har det varit roligt. När det går sämre, när jag har blivit kritiserad, tas det upp med alla som heter Reinfeldt.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons