Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Robinson-deltagaren om sitt rakade huvud: Jag har alopecia

25 apr, 2024 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Zayera Khan i Robinson
Zayera Khan är en av deltagarna i årets säsong av Robinson på TV4.
I ett inlägg på sin hemsida berättar hon nu om sin alopeci-diagnos, och varför hon väljer att raka av håret.
”Jag håller mitt kala huvud högt och bär det med stolthet”, skriver Robinson-deltagaren.
Annons
Se stjärnorna som slog igenom i dokusåporBrand logo
Se stjärnorna som slog igenom i dokusåpor

Alla som kollar på årets säsong av Robinson är bekanta med Zayera Khan, 49. Hon var den första kvinnan att röstas från ön, men efter att ha tillbringat en tid i Gränslandet lyckades hon ta sig tillbaka till programmet.

Efter att ha fått frågor om sitt rakade huvud har Zayera nu valt att berätta om håravfallet i ett inlägg på sin hemsida, som hon länkar till på Instagram, och som Aftonbladet har skrivit om.

Som barn fick Zayera ofta komplimanger för sitt tjocka och glansiga hår, men vid 14 års ålder började hon tappa allt mer hår, och fick problem med klåda i hårbotten.

Annons

”Klådan blev gradvis värre under de kommande två åren. När jag gjorde läxorna på kvällarna kliade hårbotten okontrollerat, jag kliade och såg varje kväll hårstrån ramla av på skrivbordet”, skriver hon i sitt inlägg.

Zayera sökte vård för problemet, men läkarna kunde inte se vad som var problemet och trodde det handlade om att hon var en stressad tonåring. Så småningom valde hon att i stället raka av sig håret.

Fick diagnosen i vuxen ålder

Det var först vid 30 års ålder som Zayera fick en ordentlig diagnos medan hon bodde i Schweiz – hon hade drabbats av androgenetisk alopeci, så kallat kvinnligt håravfall. Läkaren slog fast att hårsäckarna var ”döda”, och efter att Zayera drabbats av svåra biverkningar av en medicin mot problemet har hon aldrig testat att söka vård för diagnosen igen.

Robinson-deltagaren konstaterar att hon själv inte har haft några problem med att ha tappat håret, men att hon blivit irriterad över alla intima frågor hon fått om sitt hår från olika människor.

Annons

”Jag mår inte dåligt av att ha tappat mitt vackra, tjocka hår, men jag har stört mig på alla frågorna jag har fått genom åren. Varför har jag rakat huvud? Är du en buddhistisk nunna? Har jag cancer?”

Zayera hoppas nu inspirera andra att inte må dåligt om de lider av håravfall.

”Jag är nöjd med mina livsval och de beslut jag har tagit. Jag var aldrig fixerad vid hår eller ett skönhetsideal som involverar hår.”

5 kändisar som startade sina karriärer i dokusåporBrand logo
5 kändisar som startade sina karriärer i dokusåpor
Annons