Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Så banade Eva och Efva väg för samkönade äktenskap

24 jan, 2021 
AvMalin Collin
FotografTT
Efva Eva nygifta
Den 25 januari är det 25 år sedan Eva Dahlgren och Efva Attling gifte sig – och blev en helt avgörande symbol för lesbisk frigörelse i Sverige.
Annons
9 saker lyckliga par gör tillsammansBrand logo
9 saker lyckliga par gör tillsammans

Det var den 25 januari 1996 när Expressens löpsedel löd: ”Eva Dahlgren och Efva Attling gifter sig med varandra.”

25 år senare är det svårt att förstå vilken bomb som slog ner i Sverige då. Men det var bara ett år tidigare som den svenska partnerskapslagen hade införts.

Då inledde artisten Eva Dahlgren och smyckesdesignern Efva Attling å ena sidan en privat kärlekshistoria men blev å andra sidan en helt avgörande symbol för lesbisk frigörelse i Sverige.

Så påverkade Eva och Efva den svenska gayvärlden

Författaren Mian Lodalen minns hur Eva och Efva påverkade den svenska gayvärlden.

–Det går knappt föreställa sig i dag hur stort det var. Jag tror deras öppenhet banade väg för andra att våga vara öppna. Sverige hade inte haft ett offentligt lesbiskt par på det sättet förut, säger hon.

Paret möttes av ett pressuppbåd och blev landets stora samtalsämne. När nyheten var som störst förföljdes de av fotografer till och med när de åkte på semester utomlands.

Annons

–Eftersom vi inte förstod att det skulle vara så stort blev vi lite tagna på sängen. Jag blev väldigt chockad av det. Under hela min tid som artist har jag aldrig pratat om mitt privatliv. Jag har försökt skilja på artisten Eva och den privata Eva, sa Eva Dahlgren i en intervju i Elle 1999.

Efva Attling skilde sig från Niklas Strömstedt

Paret har varit fåordigt, för att inte säga knäpptyst, om sin relation i svenska medier, vilket kanske inte är så konstigt när de blev så påpassade.

Deras kärlekshistoria började i en flera år lång vänskap som övergick i en romans efter att Efva Attling skilt sig från Niklas Strömstedt.

I en intervju med den amerikanska sajten After-Ellen, som riktar sig till lesbiska kvinnor, beskrev Efva Attling för drygt tio år sedan känslorna som uppstod när vänskapen blev till något annat:

–När du har känt någon så länge och plötsligt tänker ”Wow, jag är redo, jag tror att jag är kär”. Det är fantastiskt, och ja, livet är underbart. Jag såg henne aldrig som ett sexobjekt, men plötsligt gjorde jag det.

Annons

Efva Attling menar att det, trots all medieuppmärksamhet, finns fördelar med att vara känd och komma ut.

–Jag tror att det är lättare för en känd person, och även för barnen i den familjen, i komma ut-processen eftersom vi sätter ett exempel själva och som förebilder gör det lättare för vanliga människor. Människor som inte är kända måste klara det på egen hand, har hon sagti After-Ellen.

Eva och Efva gifte sig ”på riktigt” 2009, strax efter att äktenskapslagen blev könsneutral, och firade med vänner och celebra gäster.

I dagens Sverige låter det nästan surrealistiskt att reaktionerna blev så enorma för att två kvinnor ingick partnerskap. När Darin kom ut i augusti förra året blev det visserligen rubriker. Men det stannade där.

–Det är ju alltid skoj när någon kommer ut, men det är ingen stor sak i dag. När Darin kom ut tidigare blev han väl emottagen, men det var ingen kioskvältare precis, säger Mian Lodalen.

Annons

I höstas kom Mian Lodalen ut med romanen Lisa och Lilly, en sann kärlekshistoria som handlar om ett lesbiskt kärlekspar för hundra år sedan.

–Alla vi som vågade vara öppna när det var få som vågade har haft betydelse. Liksom de politiska reformer som genomdrivits och därmed gett oss samma rättigheter som andra, säger hon.

4 andra svenskar som gjort avtryck

Anja Pärson

Anja Pärson.
Anja Pärson berättade om sin relation med Filippa Rådin i Sommar i P1.

När Anja Pärson kom ut i Sommar i P1 2012 och berättade om sin relation med Filippa Rådin föregicks det av stort hemlighetsmakeri. Rubrikerna blev stora och paret fick mer eller mindre stjärnstatus. De har nu två gemensamma barn.

Peter Jöback

Peter Jöback.
Peter Jöback kom ut i Sen kväll med Luuk.

2004 kom Peter Jöback ut i programmet Sen kväll med Luuk efter flera års spekulationer kring hans sexuella läggning. Sedan dess lever han med maken Oscar och paret har två barn.

Kajsa Bergqvist

Kajsa Bergqvist.
Höjdhopparen Kajsa Bergqvist.

Höjdhopparen var gift med Måns Herngren 2007–2011. I december 2011 kom hon ut tillsammans med sin dåvarande flickvän. Bergqvist var mellan 2016 och 2018 gift med Hanna Hanve men lever nu med sambon Josefin Holmqvist.

Michael Segerström

Michael Segerström.
Skådespelaren Michael Segerström kom ut som bisexuell först som 75-åring.

2019 kom den då 75 år gamla skådespelaren Michael Segerström ut som bisexuell, vilket blev uppmärksammat. I monologen En arg gubbe gjorde han upp med sitt liv och ville inte längre leva i falskhet och lögn efter många år av grubblande.

Annons