Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Så dog Greta Garbo – tog med sig hemligheterna i graven

10 sep, 2021 
AvLinus Brännström
FotografTT
Greta Garbo ung och gammal
Greta Garbo var en av världens största filmstjärnor. Och svenskan var också en av de mest hemlighetsfulla – ända fram till sin död.
Annons
8 Hollywoodstjärnor som bytt sitt efternamn – det här hette de innanBrand logo
8 Hollywoodstjärnor som bytt sitt efternamn – det här hette de innan

Hon föddes som Greta Gustafsson i Stockholm 1905 och dog som Greta Garbo i New York 1990.

Däremellan hann hon bli världens bäst betalda skådespelerska – hon har också räknats som en av de fem mest inflytelserika Hollywoodskådespelerskorna genom tiderna av Amerikanska filminstitutet. Garbo slogs bara av Katherine Hepburn, Bette Davis, Audrey Hepburn och en annan svenska stjärna, Ingrid Bergman, på listan.

Greta Garbo växte upp på Blekingegatan 32 i Stockholm och slog igenom 1924 med sin roll i den svenska stumfilmen Gösta Berlings saga – det var också den som ledde till att hon året därpå fick chansen att resa till USA. Där blev hon snabbt en av stumfilmserans största stjärnor och succén blev ännu större när talfilmen kom – "Garbo talar" löd reklambudskapet inför premiären av Anna Christie 1930.

Annons

För Anna Christie fick hon också sin första Oscarsnominering – det kom att bli tre till under hennes korta karriär men hon fick aldrig priset. Först 1955 fick hon en Hedersoscar.

Greta Garbo blev snabbt en av Hollywoods största stjärnor.

Greta Garbo pensionerade sig vid 36

Efter fiaskot med Tvillingarna 1941 pensionerade sig Greta Garbo från filmbranschen. Hon var då bara 36 år gammal och därefter levde hon ett extremt skyggt och hemlighetsfullt liv i New York.

Redan under den framgångsrika karriären stod det klart att Garbo skilde sig från många andra filmstjärnor. Hon skrev inga autografer, svarade aldrig på beundrarbrev och dök inte upp på Oscarsgalan ens då hon var nominerad. Efter att hon slagit igenom på riktigt gav hon i princip heller aldrig några intervjuer.

Annons

– Så länge jag kan minnas har jag velat vara ensam. Jag avskyr folksamlingar, tycker inte om mycket folk, sa hon i en sällsynt intervju 1928.

Efter pensioneringen gjorde Greta Garbo inte några offentliga framträdanden överhuvudtaget. När hon syntes i New York gjorde hon allt för att inte bli igenkänd – hon bar ofta stor hatt, trenchcoat och stora solglasögon. Det finns bara ett fåtal fotografier på henne från de sista åren av hennes liv.

1951 köpte hon en sjurumslägenhet på Manhattan i vilken hon sedan bodde fram till sin död nästan 40 år senare. Hon tillbringade också många somrar Ingarö utanför Stockholm, i ett 238 kvadratmeter stort hus med sjötomt som senare har ägts av bland andra Max-grundaren Curt Bergfors.

Greta Garbo anländer till Göteborg 1931.

Ska ha haft bisexuella relationer

Men hon levde inte ett så ensamt liv som många tror. Hon hade många vänner och bekanta och ska ha rest och umgåtts i jetsetkretsar där privatlivet respekterades.

Annons

Däremot var Greta Garbo aldrig gift och hon fick inte några barn. På 1920-talet levde hon tillsammans med filmstjärnan John Gilbert som också ska ha friat vid flera tillfällen – Garbo sa ja men ångrade sig sedan varje gång.

– Jag var rädd att han skulle säga åt mig att göra mig och bossa. Jag har alltid velat vara bossen, ska hon ha sagt.

Hon ska också ha haft relationer med dirigenten Leopold Stokowski och miljonären George Schlee. Men efter hennes död har det också kommit fram att hon troligen var bisexuell – bland annat påstås hon i flera biografier ha haft relationer med skådespelerskorna Lilyan Tashman och Louise Brooks.

Men precis som mycket annat i hennes liv var detta höljt i dunkel så länge hon levde.

Geta Garbo är en av de mest mytomspunna filmstjärnorna genom alla tider.

Dödsorsak: lunginflammation och njursvikt

Greta Garbo drabbades av bröstcancer 1984. Behandligen var lyckosam men åren som följde försämrades hennes hälsa – det var dock bara hennes allra närmaste vänner som visste om att hon tvingades till dialys flera gånger i veckan.

Annons

Hon dog den 15 april 1990 i sviterna av lunginflammation och njursvikt. Greta Garbo blev 84 år. Kroppen fördes till Sverige och hon begravdes på Skogskyrkogården i Stockholm.

Efter hennes död visade det sig också att hon investerat pengarna från filmstjärnekarriären väl. Greta Garbo hade investerat i konst och köpt aktier och fonder – hennes förmögenhet var hisnande 32 miljoner dollar, vilket i dagens penningvärde är nära det dubbla enligt Wikipedia.

Hela arvet tillföll hennes brorsdotter Gray Reisfield.

Greta Garbo mot slutet av sitt liv.
Annons