Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så förbereder Victoria Estelle inför uppdraget som drottning – smarta strategin

07 jul, 2022 
AvMalin Collin
FotografTT.
Det må vara riksdagsval i september men Sverige är en monarki. Hur förändras synen på vårt statsskick när tjejerna tar över? Femina har kartlagt Europas blivande drottningar.
Annons

Det var inte särskilt längesedan de europeiska kungahusen bestod av idel kungar på tronerna. Under de senaste decennierna har en monumental förändring skett. Successionsordningen har gått från att prinsar haft monopol på kronan till att i vissa fall låta prinsessor utan bröder få ärva tronen och i bland annat Sverige låta den förstfödda – oavsett kön – bli den framtida regenten.

VIDEO: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll påBrand logo
VIDEO: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på

– I Danmark ändrade man till kvinnlig tronföljd redan 1953 eftersom Fredrik IX inte hade några söner. På så sätt kunde Margrethe bli drottning, annars hade hennes farbror Knud fått ta över och danskarna ansåg att han inte var tillräckligt skarp för att bli regent, säger Aftonbladets hovreporter Jenny Alexandersson.

Prinsessan Estelle på jobbuppdrag tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel, våren 2022.

Carl Philip var kronprins – sedan ändrades grundlagen

I Sverige var ju prins Carl Philip en kort stund kronprins innan grundlagen ändrades och kronprinsessan Victoria blev vår kommande drottning. Det ledde till att den som står näst på tur är prinsessan Estelle. Och hon är inte unik i den europeiska samtiden. I de flesta kungahusen står en ung tjejgeneration redo för att inta tronerna i framtiden. De unga prinsessorna från Norge, Nederländerna, Belgien, Spanien och Sverige representerar något slags girlpower bland de blåblodiga. Men frågan är hur pass blåblodiga de egentligen är?

Annons

– En del av dem har gått i kommunala skolor. De har alla en förälder som är vare sig kunglig eller adlig och de är en del av ett modernt samhälle som är mycket friare för kungliga barn än det varit under tidigare generationer, säger Jenny Alexandersson.

Prinsessan Estelle, med lillebror prins Oscar, på första riktiga galamiddagen i Norge, i samband med prinsessan Ingrid Alexandras myndighetsdag.

Frågan är hur det här skiftet med nya moderna kungahus kommer att påverka synen på monarkin.

– Det kommer bara vara positivt tror jag. Kungahusen följer med i tiden och det är en så förlegad tanke att bara män kan vara regenter. Många av de blivande tronföljarna är mycket väl förberedda och otroligt omtyckta. Titta bara på kronprinsessan Victoria och kungen som gång på gång får frågan om han inte ska abdikera för hennes skull, säger Jenny Alexandersson.

Annons

Prinsessan Estelles kungliga nätverk

Av de fem länder som i framtiden får kvinnliga regenter är prinsessan Estelle lilltjejen. Medan de europeiska kollegorna just nu är tonåringar, eller som i prinsessan Elisabeth av Belgiens fall 20 år, lär det finnas flera mentorer för prinsessan Estelle i framtiden. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har också varit noga med att Estelle ska ha ett starkt kungligt nätverk omkring sig.

– Det finns ju ingen som vet bättre hur det är att tampas med kungliga problem än andra prinsar och prinsessor. Estelle träffar regelbundet sina jämnåriga kungliga kompisar från Norge och Danmark. Så gjorde kungaparet även med Victoria som betraktar Haakon i Norge och Frederik i Danmark som sina bröder eftersom det träffats så mycket under uppväxten, säger Jenny Alexandersson.

Inte nog med det. Prinsessan Estelle har också en rad regenter och blivande sådana som gudföräldrar. På så sätt har hon stöttning inte bara i sin egen generation utan också från äldre och visare kungligheter runt om i Europa.

Annons

– Estelle får många goda råd av dem och de kommer att stötta henne när det blir hennes tur att ta över tronen, säger Jenny Alexandersson.

Här är Europas blivande drottningar

Europas blivande drottningar. Övre raden: prinsessan Catharina-Amalia av Nederländerna samt prinsessan Elisabeth av Belgien. Främre raden: prinsessan Estelle av Sverige och prinsessan Ingrid Alexandra av Norge samt prins Charles av Luxemburg.

Prinsessan Elisabeth av Belgien, 20 år

Föräldrarna är kung Philippe och drottning Mathilde och hon har tre småsyskon. Hon är äldst i gänget av de kvinnliga tronföljarna och pluggar just nu historia i Oxford. Innan dess genomförde hon militärtjänst där man såg henne skjuta automatvapen och svabba golv. När hon blir drottning blir hon den första regerande drottningen i Belgiens historia.

Prinsessan Catharina-Amalia av Nederländerna, 18 år

Föräldrarna är kung Willem-Alexander och drottning Máxima och hon har två småsystrar. Kronprinsessan Victoria är en av hennes faddrar. Hon brukade cykla till sin helt vanliga kommunala skola. Hon har pratat öppet om att hon går till psykolog när det behövs och har under skoltiden stöttat hbtq-rörelsen. Hon är också en skicklig blandare av drinkar.

Annons

Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge, 18 år

Föräldrarna är kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit och hon har en halvstorebror på mammans sida och lillebror prins Sverre Magnus. Hon är sportig och gillar skidåkning och kickboxning. Hon är engagerad i klimatfrågan och står prinsessan Estelle mycket nära.

Prinsessan Leonor av Spanien, 16 år

Föräldrarna är kung Felipe och drottning Letizia. Lillasystern heter Sofia och det skiljer bara 16 månader mellan dem. Hon går på en privatskola på ett slott i Wales tillsammans med prinsessan Alexia av Nederländerna. Hon älskar att åka skidor och tillbringar somrarna tillsammans med den kungliga släkten på Mallorca.

Prinsessan Estelle av Sverige, 10 år

Föräldrarna är kronprinsessan Victoria och prins Daniel och lillebror heter prins Oscar. Hon bor på Haga slott i Solna och går i skolan på Campus Manilla på Djurgården i Stockholm. Hon har en egen ponny som heter Viktor. Favoritbandet heter Metallica. Hon är sportig och engagerar sig i klimatet, bland annat med att plocka skräp med sin lillebror.

SE OCKSÅ: 9 bilder på kronprinsessan Victoria och Estelle – när de är lika gamlaBrand logo
SE OCKSÅ: 9 bilder på kronprinsessan Victoria och Estelle – när de är lika gamla
Annons