Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för barnen i Sound of music

23 jan, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Sound of music.
Det har gått över 55 år sedan den kom ut på bio och tog världen med storm.
I dag har de omtyckta von Trapp-barnen har sedan länge vuxit upp men Sound of music är fortfarande en publikfavorit.
Så här gick det för barnskådespelarna i filmklassikern!
Annons
Barnskådisar i Hollywood nu och dåBrand logo
Barnskådisar i Hollywood nu och då

Charmian Carr – Liesl von Trapp

Charmian Carr studerade på San Fernando Valley state college när hon gick på audition för Sound of music och hade ingen aning om vilken vändning hennes liv skulle ta. Den då okända skådespelaren slog konkurrenter som Mia Farrow och knep rollen som äldsta von Trapp-systern, 16-åriga Liesl.

Efter Sound of music vaöde Charmian Carr bort livet i nöjesbranschen en stor del av sitt liv. Hon dök dok upp i Mad men i slutet av sitt liv, och har också setts i återföreningar med de andra von Trapp-barnen.

Annons

Mellan 1967 och 1991 var hon gift med maken Jay Brent, som hon fick döttrarna Jennifer och Emily med.

Carr gick bort i september 2016, 73 år gammal, efter komplikationer kopplat till demens.

Nicholas Hammond – Friedrich von Trapp

Trots att Nicholas Hammond bara var 15 år under inspelningen av Sound of music, så var han en av de mest erfarna skådespelarna i filmen. Han hade redan haft en roll i en uppsättning av Flugornas herre på Broadway.

Efter rollen som von Trapp-bror spelade Hammond rollen som Peter Parker, alltså Spindelmannen, på slutet av 70-talet. Han har också haft roller i Falcon Crest och Crocodile Dundee i Los Angeles. Senast hade han faktiskt en roll i Quentin Tarantinos film Once upon a time in Hollywood.

Annons

Nicholas Hammond, som i dag är 70 år, har fortsatt ha en fin relation med sina filmsyskon, och sagt att de är ”världens bästa vänner”.

Heather Menzies – Louisa von Trapp

Louisa von Trapp spelades av 16-åriga Heather Menzies, som då var okänd i branschen.

Det blev dock ändring på efter filmen, och Heather gick vidare med stora framgångar i filmer under 60- och 70-talet. Bland annat hade hon roller i How sweet it is, The computer wore tennis shoes och Piranha. Hon hade också en roll i polisserien T.J Hooker på 80-talet.

Annons

Heather Menzies dog på julafton 2017, bara dagar efter sin 68-årsdag.

Duane Chase – Kurt von Trapp

Den yngsta sonen i von Trapp-familjen, Kurt, spelades av 15-åriga Duane Chase. Han fick dock inte njuta av sina framgångar. Kort efter att filmen släppts gick han med i USA:s skogsmyndighet, och efter det tog hans karriär en helt annan riktning. Nu designar han mjukvara till datorer, men syns emellanåt med sina gamla kolleger på återträffar.

Duane Chase är i dag 70 år, och är sedan 1987 gift med makan Petra Maria.

Annons

Angela Cartwright – Brigitta von Trapp

Angela Cartwright knep rollen som det femte von Trapp-barnet, dottern Brigitta, och var bara 13 år när filmen hade premiär. Hon hade dock redan flera skådespelarjobb på sitt cv.

Angela fortsatte skådespelarkarriären efter Sound of music och fick en roll i kultiga science fiction-serien Lost in space. När serien blev film 30 år senare gjorde hon en liten roll i den också.

Sedan 1976 är Angela, i dag 68 år gammal, gift med maken Steve Gullion, som hon har två barn med.

Annons

Debbie Turner – Marta von Trapp

9-åriga barnskådespelaren Debbie Turner fick rollen som Marta von Trapp, näst yngst i den stora syskonskaran. Efter filmens premiär 1965 valde Debbie bort skådespelarbranschen för att satsa på en vanlig skolgång och utbildning. Med tiden blev hon inredningsdesigner. Senare satsade hon på en karriär som festfixare och startade ett företag med inrikting på blomsterarrangemang och design för evenemang.

1980 gifte hon sig med maken Richard Larson som hon fick fyra barn med – Angela, Brooke, Jamie och Kate. Debbie Turner är i dag 64 år.

Annons

Kym Karath – Gretl von Trapp

Minstingen Gretl von Trapp spelades av Kym Karath, som bara var sju år vid tillfället. Rollen var dock långt från hennes första – Kym spelade i sin första film när hon bara var tre år, Spencer's mountain med Henry Fonda och Veronica Cartwright. Det är Veronica Cartwrights syster Angela som spelar rollen som Brigitta i Sound of music.

Kym Karath, i dag 62 år, fick en framgångsrik barnskådespelarkarriär efter Sound of music. Hon har haft roller i serier som The Brady bunch och All my children.

1985 gifte hon sig med Philippe L Equibec, och 1991 föddes sonen Eric. Kym och Phillipe skilde sig 2005.

Läs mer:

Annons