Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för vinnarna av Expedition: Robinson

07 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
De vann Robinson på SVT.
1997 till 2004 var Expedition: Robinson ett av SVT:s allra mest populära program, och deltagarna i den banbrytande realityserien blev snabbt rikskändisar.
Medan vissa har hållit sig kvar i rampljuset har andra försvunnit.
Så här har det gått för de som vann programmet på SVT.
Annons
Alla Robinsonvinnare genom årenBrand logo
Alla Robinsonvinnare genom åren

1997 – Martin Melin

Martin Melin var först ut att vinna Robinson.

Polisen Martin Melin var först ut att vinna Expedition: Robinson i premiärsäsongen 1997. Premiärsäsongen kantades av kontroverser och skandaler. En av deltagarna tog sitt liv efter att programmet sänts, och SVT kritiserades för att göra mobbnings-tv. Men oavsett vad man tyckte så blev programmet en stor succé.

Annons

Martin Melin har som alla vet hållit sig kvar i rampljuset sedan 1997, samtidigt som han fortsatt jobba som polis. Han hade en uppmärksammad relation med deckardrottningen Camilla Läckberg, som han var gift med och delar sonen Charlie med. Melin har också skrivit böcker och varit med i olika tv-program – nu senast tävlade han i Let's dance.

Martin Melin har blivit Sveriges folkligaste polis.

1998 – Alexandra Zazzi

Aelxandra Zazzi med sin vinnarstatyett.

Den andra vinnaren av Expedition: Robinson är ytterligare ett välbekant ansikte. Alexandra Zazzi vann hela programmet, som spelades in på Malaysia och leddes av Harald Treutiger för andra året.

Annons

Alexandra har sedan vinsten i överlevnadsprogrammet blivit en profilerad kändiskock, släppt flera böcker och haft skribentjobb i Göteborgs-Posten.

Så här ser Alexandra Zazzi ut nu.

1999 – Jerker Dalman

Den här säsongen gjorde SVT en del ändringar. Anders Lundin tog över som programledare efter Harald Treutiger, och inspelningen flyttades från Malaysia till Filippinerna. Även om Robinson-Robban gjorde mest väsen av sig under säsongen, så var det den mer bakåtlutade Jerker Dalman som till slut vann tävlingen.

Efter sin vinst valde Jerker bort det vanliga dokusåpa-kändisskapet. I stället drog han sig tillbaka från rampljuset.

– Jag ville inte bli ännu en såpa-kändis som höll sig fast, berättade han 2006.

Annons

Sju år efter vinsten släppte han boken Extra allt – en bilderbok för vuxna om en homosexuell kille och hans HBTQ-vänner. Jerker har sedan dess utbildat sig till socionom.

Jerker Dalman vann Robinson – men lämnade rampljuset.

2000 – Mattias Dalerstedt

Mattias Dalerstedt inför Robinson.

Den fjärde säsongen av Expedition: Robinson flyttade man tillbaka till Malaysia, och i en final mellan Edward Lundberg och Mattias Dalerstedt så stod till slut den senare som vinnare.

Annons

Tiden i rampljuset efter att programmet sändes blev dock turbulent. Bara tre månader efter att ha vunnit programmet så åtalas Dalerstedt för att ha misshandlat en man, och döms till samhällstjänst och skadestånd.

I dag lever Mattias i Göteborg med sin fru.

2001 – Jan Emanuel Johansson

Jan Emanuel i Robinson.

Den femte säsongen av SVT:s populära underhållningsprogram så har produktionen verkligen fått in en fullträff med sin casting. Zübeyde Simsek och Emma Andersson blir populära figurer i rutan.

Men vann gjorde Socialdemokratiska politikern Jan Emanuel Johansson, som sedan blev riksdagspolitiker.

Efter år i riksdagen valde Jan Emanuel att lämna, och har i dag tjänat miljoner på välfärdsföretag. Han har bland annat riktat in sig på fastigheter.

Annons

Jan Emanuel är gift och har två barn.

Jan Emanuel lämnade politiken.

2002/2003 – Antoni Matacz

På den näst sista säsongen av Expedition: Robinson som sändes på SVT, så ändrade man upplägget, och lag Nord och lag Syd delades in i män och kvinnor.

Som vinnare stod Antoni Matacz. Men efter vinsten blev livet ingen dans på rosor för Antoni, som bara några år efter Robinson-vistelsen fick problem med hälsan och drabbades av hjärtsvikt.

Läkarna upptäckte att han hade sjukdomen Amyloidos, som gör att kroppen börjar attackera sig själv. Antonis hjärta var svagt, och till slut behövde han få ett nytt för att överleva. I mellandagarna 2018 kollapsade han hemma med sin fyraåriga son, och återupplivades på sjukhus. I mars 2019 fick Antoni äntligen ett nytt hjärta – men han kommer behöva fler operationer.

Annons

– Jag har bara börjat min resa, jag måste byta levern och sedan har jag eventuellt njurar som också kommer tas, sa han i Expressen 2019.

Antoni Matacz vann Robinson.

2003/2004 – Emma Andersson

Emma Andersson i Robinson.

SVT:s sista säsong av Expedition: Robinson var en slags all star-säsong, där 15 deltagare som redan hade tävlat i programmet fick återvända. Bland de kända deltagarna som återvände stod Pål Hollender, Kent Larsen, Robert ”Robinson-Robban” Andersson och Zübeyde Simsek. Till slut blev det Emma Andersson som vann hela tävlingen.

Annons

Emma Andersson gav sig på en artistkarriär och gjorde en duett med Bosson efter realityuppmärksamheten, men blev till slut hockeyfru åt svenska proffset Henrik Zetterberg på andra sidan Atlanten. Paret gifte sig 2010 och har sonen Love tillsammans. Numera driver de företag i Skåne.

Emma Zetterberg.
Annons