Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så julpyntar våra svenska kändisar – se bilderna här

14 dec, 2022 
AvEbba S. Dahlman
FotografJANERIK HENRIKSSON/TT, Karin Törnblom/TT
Nu nalkas julen och det återspeglas givetvis i de flesta hemmen runt om i vårt avlånga land.
Är du nyfiken på eller vill inspireras av hur våra svenska kändisar julpyntar?
Då ska du läsa vidare!
Annons
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022Brand logo
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022


Jultomtar, julbak, julstjärnor, julpyssel, julgran, julstrumpor. Massor av ljusstakar, snögubbar och glitter... Ja, nu står julfirandet runt hörnet!

Men hur pyntar egentligen våra svenska kändisar för att komma i stämning inför julen? Vi har djupdykt i arkiven och samlat några kända personers jultraditioner här.

Så julpyntar våra svenska kändisar

I listan hittar vi en del traditioner som inte känns alldeles givna, men däremot väldigt fina och personliga.

Annons

Carola Häggkvist: Jul i varje vrå

Schlagerartisten Carola Häggkvist är Sveriges informella juldrottning. När hon pyntar hemma är det jul i varenda liten vrå.

– Jag har ju varit i Betlehem, berättade Carola nyligen när hon besökte Nyhetsmorgon. Kontexten var att hon reflekterade över julens betydelse för henne personligen.

– Den är helig för mig, konstaterar hon.

Ernst Kirchsteiger: Bjuder in naturen

Om Carola är vår informella juldrottning, så är nog Ernst en okrönt pysselkung. Som vanligt när Ernst pysslar så finner han finurliga sätt att inkorporera naturen. Julen är inget undantag.

Annons

Anders Pihlblad: Julpyntar när maken inte är hemma

TV4-programledaren Anders Pihlblad hör till de som tycker att julpyntet är ”nästan lika härligt som själva julen”. Om han fick tillåtelse för maken Henrik Alsterdal, så skulle han helst julpynta två månader innan julafton.

I ett inslag i Nyhetsmorgon delar Anders med sig av de viktiga jultraditionerna hemma. Han avslöjar att Henrik inte gärna har så mycket pynt alls. Något som tvingar honom till att julpynta när maken sänder Efter fem och alltså inte är hemma för att kunna stoppa honom.

Annons

– Han är lite av en Grinchen. Till exempel så tycker han då att den här, julspöket, kan vara kvar i lådan. Jag hänger den gärna i granen! Vi får se hur vi kompromissar i år, säger Anders i inslaget och visar upp julspöket.

– Sedan har vi julkivin. Den vägrar jag kompromissa med, förklarar han vidare och visar stolt upp en liten fågel; julkivin. Julkivin är, kort och gott, en liten prydnad som föreställer en australiensiskt kivifågel, helt utan några julattiraljer.

Utöver dessa mindre traditionella julpynt, så visar han även upp några söta små änglar. De har hängt med från barndomen och är också viktiga att få upp innan jul. Se hela klippet här!

Anders plockar stolt upp julkivin ur pyntlådan.
Anders plockar stolt upp julkivin ur pyntlådan.

Charlotte Perrelli: Håller det stilrent

Charlotte Perrelli med familj firar alltid jul i Åre, där hon och maken Anders Jensen har ett pampigt timmerhus. I en ny intervju med Amelia berättar hon om årets julpynt.

Annons

– Jag försöker hålla det lite ”cleant”, så det inte blir för stökigt och står hundra tomtar överallt. Vi julpyntar både i Stockholm och i Åre och ska så klart ha julstjärnor. Här hemma tänker jag köpa nya i år. Innan har jag haft klassiska vita julstjärnor i papper, men nu ska jag ha snöstjärnor. De ser ut som snöflingor i papper. Det är kul att variera sig lite, säger hon till tidningen.

Hon fortsätter:

– Julblommor är också hemtrevligt. Jag kör röda hyacinter till de vita adventsstjärnorna och snöänglarna. På ytterdörren och grindarna till huset har vi stora grankransar. I flaggstången hissar vi en ljusgran. Vi pyntar ganska traditionellt. Det ska inte se ut som man kommit till USA och det blinkar och blinkar.

Karl Fredrik: Jul på Eklaholm

Floristinspiratören Karl Fredrik bor som bekant på gården i Eklaholm tillsammans med fästmannen Petter. Där driver han även verksamheten, som i första hand fokuserar på ”blommor, växter och inredning”.

Annons

På Eklaholm just nu har julen exploderat. Stor julgran, vackra julkransar, massa ljus och pynt . Mer idylliskt än så blir det knappast inte!

Tilde de Paula: Julpyntar inte så mycket

Tilde de Paula bryr sig inte så värst mycket om julpynt. För henne är det julefrid som står i fokus. Det blir vad det blir!

– Julen är 100 procent kravlös för mig. Jag tycker det är synd att många stressar upp sig och får ångest, för att de har målat upp en bild som är omöjlig att leva upp till – och dessutom helt onödig. Man behöver skapa en liberal inställning till julen som funkar för ens förutsättningar och inte snegla så mycket på vad andra gör, berättade hon för Amelia i en intervju från 2021.

Annons

Hon fortsätter:

– Vi hakar inte upp oss så mycket på traditioner, utan känner efter vad vi själva vill göra just den julen. Olika saker kan påverka besluten, men varje år väljer vi ändå varandra och att fira tillsammans. Men för att kunna göra det behöver vi tänja lite på vissa detaljer som andra upplever som ”måsten”.

Kristin Kaspersen: Pyntar med alla sinnen

TV4-profilen och författaren Kristin Kaspersen julpyntar med alla kroppens sinnen. Det ska se ut som jul, kännas som jul och framför allt dofta jul!

Pernilla Wahlgren: Firar födelsedag

Realitystjärnan Pernilla Wahlgren är född på självaste julafton. På julaftons morgon vankas födelsedagsfirande med partyhattar och tårta.

Annons

I år firar Pernilla (förhoppningsvis) första julen i hennes nybyggda drömhus på Lidingö. Än så länge står huset omöblerat och inte julpyntat. Men vi räknar med att hon pyntar ordentligt när det väl blir dags. Kanske med en och annan ananas?

Christina Schollin: Allt som kan pyntas, ska pyntas

Christina Schollin julpyntar efter devisen att allt som kan pyntas, ska pyntas. I alla fall om vi ska tro hennes senaste inlägg på Instagram, där hon glatt visar upp ett julpyntat gips om benet.

Annons

Under den andra adventshelgen var skådespelaren i en olycka, som resulterade i ett sjukhusbesök. Men det goda julhumöret blev alltså inte det minsta skadat!

Edward Blom: Skiljer på advent och jul

Edward Blom pyntar inte förrän sent i december, på julafton, då advent är över. Därefter har han julpyntet uppe fram till tjugondag knut.

Han menar på att den yngre generationen inte har koll på skillnaden mellan advent och jul, men att det finns fördelar med att pynta sent. Januari blir ju mycket trevligare då!

Annons

– Jag tycker ju att det är väldigt konstigt att folk börjar fira tidigare och tidigare. Att det finns folk som sätter upp granar redan första december. Man borde skilja mer på advent och jul. För 25 år sedan var det ingen människa som blandade ihop dem, alla visste att på advent satte man upp adventsstjärnor. Och sen kommer julen med julafton och då är det granar och tomtar. Men nu har de yngre blandat ihop jul och advent och nästan så fort allhelgona är över så brakar de på, säger Edward till Hänt.

Penny Parnevik: Barnen i fokus

Tvåbarnsmamman Penny Parnevik är uppväxt i en stor familj, med fyra barn i syskonskaran. Nu när hon är mamma själv så hamnar barnen i fokus när hon julpyntar.

Annons

Förra året uppmärksammades hon för att hon passade på att belysa en sociala medie-fälla: nämligen det faktum att det kan dölja sig en okänd känslokarusell bakom de filtrerade och skimrande bilderna på Instagram.

Sanna Nielsen: Tycker om att pyssla

Artisten Sanna Nielsen förbereder sig för de sista konserterna i julturnén Min Sanna jul. Den här julen är extra viktig för henne, eftersom det också är sonens första firande.

– Jag har alltid varit en julentusiast och har en grundkärlek till julen, säger Sanna till Amelia och fortsätter:

Annons

– Nu när vi har ett barn är julkänslan bättre än någonsin. Jag ser julen mer från mina egna ögon då jag var liten. Jag vill så gärna att Gibson också ska få de här mysiga upplevelserna.

Vidare i intervjun med tidningen avslöjar hon dessutom att hon har en förkärlek för att pyssla. Något som tar sig i uttryck under årets julpyntning.

– Jag tycker det är otroligt rogivande och kreativt att pyssla. Exempelvis tillverkar jag egna adventsljusstakar av urdruckna glöggflaskor. Jag fyller dem med vatten, dekorerar med granris, knyter vackra röda sidenband runt, sätter i ljus. Det är en tradition jag håller fast vid, det bor allt en liten Ernst inom mig.

Sanna Nielsen är en av de lyckliga som fått det ärofyllda uppdraget att vara SVT:s julvärd. Det gjorde hon med bravur år 2016!
Sanna Nielsen är en av de lyckliga som fått det ärofyllda uppdraget att vara SVT:s julvärd. Det gjorde hon med bravur år 2016!

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip: Traditionellt

Prinsparet håller sig till en traditionell julpyntning. I ett inlägg på Instagram ser vi en vacker adventsljustake, en hyacint och en liten tomte, samt en välpyntat julgran i bakgrunden.

Annons

Camilla Läckberg: Stressfritt, eller?

Författaren Camilla Läckberg valde att, i början av december, belysa hur julen ofta kastar ljus på jämställdhetsklyftor i heterorelationer och hur man som kvinna ofta har andra förväntningar på sig.

”Lucia, jul, ja alla jävla högtider bygger enorm stress, framför allt hos kvinnor. Nu har jag turen ha en man som i ordets alla bemärkelser delar sysslorna lika här hemma. Men trots det känner jag pressen som kvinna, som mamma, inte bara leverera, utan överleva.”, skrev hon på Instagram intill en meme föreställande en nyvaken kvinna som inte ser ut att ha ett måste i världen.

Annons

Hon förklarar att perfektion egentligen är en förväntning som vuxna människor applicerar på sig själva. Det barnen har behov av är i första hand välmående och stressfri föräldrar. Challenge accepted!

Fredrik Eklund: Amerikanskt julpynt

Toppmäklaren Fredrik Eklund bor i USA och firar givetvis enligt traditionerna som brukas där. Direkt översatt innebär det överdådigt julpynt, en uppsjö av ljus och ”more is more”!

Maja Nilsson Lindelöf: Mycket och mysigt

Influencern och entreprenören Maja Nilsson Lindelöf är en uttalad julälskare. Hon pyntar gärna mycket och med en otrolig fingertoppskänsla, som får det att se så där riktigt autentiskt och mysigt ut!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons