Europeiska prinsessor.
Otippade regler som världens kungligheter måste följa
2:25

Efter reklamen: Otippade regler som världens kungligheter måste följa

(2:25)

Slå på ljud

Det var inte särskilt länge sedan de europeiska kungahusen bestod av idel kungar på tronerna. Under de senaste decennierna har en monumental förändring skett. Successionsordningen har gått från att prinsar haft monopol på kronan till att i vissa fall låta prinsessor utan bröder få ärva tronen och i bland annat Sverige låta den förstfödda – oavsett kön – bli den framtida regenten.

– I Danmark ändrade man till kvinnlig tronföljd redan 1953 eftersom Fredrik IX inte hade några söner. På så sätt kunde Margrethe bli drottning, annars hade hennes farbror Knud fått ta över och danskarna ansåg att han inte var tillräckligt skarp för att bli regent, säger Aftonbladets hovreporter Jenny Alexandersson.

Kungafamiljen på Solliden.

Kung Carl Gustaf, prinsessan Sofia, kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Estelle.

Jonas Ekströmer/TT

I Sverige var ju prins Carl Philip en kort stund kronprins innan grundlagen ändrades och kronprinsessan Victoria blev vår kommande drottning. Det ledde också till att den som står näst på tur är prinsessan Estelle. Och hon är inte unik i den ­europeiska samtiden. I de flesta kungahusen står en ung tjejgeneration redo för att inta tronen i framtiden.

Efter ryktet om skilsmässan – därför valde hovet att kommentera

De unga prinsessorna från Norge, Nederländerna, Belgien, Spanien och Sverige representerar något slags girlpower bland de blåblodiga. Men frågan är hur pass blåblodiga de egentligen är.

– En del av dem har gått i kommunala skolor. De har alla en förälder som är varken kunglig eller adlig och de är en del av ett modernt samhälle som är mycket friare för kungliga barn än det varit ­under tidigare generationer, säger Jenny Alexandersson.

Nederländernas kung och drottning tillsammans med svenska prinsessan Estelle.

Nederländernas kung Willem-Alexander är fadder till prinsessan Estelle, och en av dem hon får kunglig stöttning av.

Robin Utrecht/Shutterstock

Frågan är hur det här skiftet med nya moderna kungahus kommer att påverka synen på monarkin.

– Det kommer bara att vara positivt, tror jag. Kungahusen följer med i tiden och det är en så förlegad tanke att bara män kan vara regenter. Många av de blivande tronföljarna är mycket väl förberedda och otroligt omtyckta. Titta bara på kronprinsessan Victoria och kungen som gång på gång får frågan om han inte ska abdikera för hennes skull, säger Jenny Alex­an­dersson.

Av de fem länder som i framtiden får kvinnliga regenter är prinsessan Estelle lilltjejen. Medan de europeiska kollegerna just nu är tonåringar, eller som i prinsessan Elisabeth av Belgiens fall 21 år, lär det finnas flera mentorer för prinsessan Estelle i framtiden. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har också varit noga med att Estelle ska ha ett starkt kungligt nätverk omkring sig.

– Det finns ju ingen som vet bättre hur det är att tampas med kungliga problem än andra prinsar och prinsessor. Estelle träffar regelbundet sina jämnåriga kungliga kompisar från Norge och Danmark. Så gjorde kungaparet även med Victoria som betraktar Haakon i Norge och Frederik i Danmark som sina bröder eftersom de träffats så mycket under uppväxten, säger Jenny Alexandersson.

Jenny ­Alexan­dersson.

I Sverige ska först kronprinsessan Victoria ta över tronen. Därefter står dottern Estelle på tur. ”Det är en så förlegad tanke att bara män kan vara regenter”, säger hovreportern Jenny ­Alexan­dersson.

Magnus Sandberg

Inte nog med det. Prinsessan Estelle har också en rad regenter och blivande sådana som gudföräldrar. På så sätt har hon stöttning inte bara i sin egen generation utan också från äldre och klokare kungligheter runt om i Europa.

– Estelle får många goda råd av dem och de kommer att stötta henne när det blir hennes tur att ta över tronen, säger Jenny Alexandersson.

5 blivande drottningar

Prinsessan Elisabeth av Belgien, 21 år

Prinsessan Elisabeth av Belgien.

Prinsessan Elisabeth av Belgien.

ERIC LALMAND/Belga

Barn till kung Philippe och drottning Mat­hilde. Pluggar historia i Oxford och har gjort militärtjänst. Kommer att bli den första regerande drottningen i Belgiens historia.

Prinsessan ­Catharina-Amalia av Nederländerna, 19 år

Prinsessan ­Catharina-Amalia av Nederländerna.

Prinsessan ­Catharina-Amalia av Nederländerna.

Barn till kung Willem-Alexander och drottning Máxima, har två småsystrar. Har pratat öppet om att hon går till psykolog och har stöttat hbtq-rörelsen.

Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge, 18 år

Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge.

Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge.

Carina Johansen

Barn till kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit, har en halvstorebror och lillebror prins Sverre Magnus. Gillar skidåkning och kickboxning, är engagerad i klimatfrågan och står prinsessan Estelle nära.

Prinsessan Leonor av Spanien, 16 år

Prinsessan Leonor av Spanien.

Prinsessan Leonor av Spanien.

Shutterstock

Barn till kung Felipe och drottning Letizia, lillasystern heter Sofia. Går på privatskola i Wales, älskar att åka skidor och tillbringar somrarna på Mallorca.

Prinsessan Estelle av Sverige, 10 år

Prinsessan Estelle av Sverige.

Prinsessan Estelle av Sverige.

Copyright (c) 2022 Shutterstock.

Barn till kronprinsessan Victoria och prins Daniel, lillebror heter prins Oscar. Går på Campus Manilla på Djurgården i Stockholm. Är sportig och engagerar sig i klimatet.

Video: Drottning Silvias stilresa genom åren
1:26

Efter reklamen: Video: Drottning Silvias stilresa genom åren

(1:26)

Slå på ljud
Mest läst