Se vad kungligheterna bar på Nobelbanketten 2022
1:02

Efter reklamen: Se vad kungligheterna bar på Nobelbanketten 2022

(1:02)

Slå på ljud


I början av året skakades det svenska kungahuset av osanna rykten kring kronprinsessan Victorias äktenskap med prins Daniel.

Ryktena, som nådde en kulmen i slutet på februari 2022, menade på att det fanns en splittring i deras relationen och att en historisk skilsmässa stundade. Något som hovet gick ut och dementerade i ett unikt inlägg i sociala medier, som bemöter kungligheternas privatliv.

I SVT:s årliga dokument Året med kungafamiljen 2022 berättar hovets informationschef om anledningen bakom beslutet att bemöta skilsmässoryktet.

Carolas svåra tid under uppväxten – så påverkades familjen av artistkarriären

Ryktet om kronprinsessparets skilsmässan dementerades

Kronprinsessan träffade kärleken Daniel Westling år 2001, när han fick uppdraget som hennes personliga tränare. Året därpå blev det offentligt att deras relation utvecklats till något mer och att de var ett par.

Paret sade ”ja” till varandra i Storkyrkan den 19 juni år 2010 under pompa och ståt. Sedan den lyckliga bröllopsdagen har kronprinsessan och hennes prins blivit tvåbarnsföräldrar till dottern prinsessan Estelle och sonen prins Oscar.

I början av 2022 började en del rykten kring kronprinsessparets äktenskap florera. Något som påverkade familjen negativt och som också låg till grund för hovets beslut att bemöta ryktet offentligt. Så tolkas det officiella meddelandet som publicerades via kungahusets Instagram i februari.

Titanic-regissören motbevisar omtalade teorin: Jack behövde dö

”Det har kommit till vår kännedom att det pågår en omfattande negativ ryktesspridning rörande vår privata relation. Påståenden sprids om svek i relationen och en förestående skilsmässa”, skrev kronprinsessparet då i uttalandet och fortsatte:

"Men för att värna vår familj önskar vi klargöra, en gång för alla, att de rykten som nu sprids helt saknar grund."

Därför valde hovet att kommentera händelsen

Det hör definitivt till ovanligheten att någon medlem i svenska kungafamiljen uttalar sig offentligt om privatlivet eller bemöter rykten.

I SVT:s Året med kungafamiljen 2022, som sänds tisdagen den 20 december, berättar hovets informationschef Margareta Thorgren om det historiska beslutet.

– Det höll på i ungefär 14 dagar. Där kom vi till någon form av brytpunkt, där de här ryktena, falska ryktena i sociala medier, fick en ny snurr. De stannade inte av. Då valde vi att gå ut med en offentlig dementi ifrån kronprinsessparet, säger hon.

Avslutningsvis understryker hon också anledningen bakom de dementerade skilsmässoryktet.

– Syftet med det var ju att få slut på de falska ryktena och sen naturligtvis... att värna familjen!

Mest läst