Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Blågula EM-stjärnorna – så lever de vid sidan av fotbollsplan

19 jul, 2022 
AvMalin Roos
FotografTT
Kanske drogs det en liten lättnadens suck på två håll i det svenska landslaget när det stod klart att det INTE blir Italien i EM-kvartsfinalen.
Det innebär att Nathalie Björn och Linda Sembrant slipper ställas mot sina kärlekar.
Så här lever de blågula stjärnorna vid sidan av plan.
Annons
Svenska damfotbollslandslaget – här är EM-truppen 2022Brand logo
Svenska damfotbollslandslaget – här är EM-truppen 2022

Efter två tveksamma insatser i inledningen exploderade Sverige i sista gruppspelsmatchen i EM. 5-0 mot Portugal var en urladdning som fick folket hemma i stugorna att jubla och som gav spelarna självförtroende att nå sitt mål i England:

Att plocka hem en guldmedalj.

– Vi har tagit medalj i de senaste mästerskapen och är en av guldfavoriterna definitivt. Vi går för guld och det är fullt realistiskt att tro på det. Vi har bara USA före oss på världsrankningen. Jag vill inte ha ett silver till och tror att vi alla känner likadant, sa mittfältsgiganten Kosovare Asllani i en stor intervju med Femina inför EM.

Rekord i prispengar i England-EM

När Sverige ställs mot Belgien i kvartsfinalen på fredag har spelarna redan vunnit en viktig delseger. Mästerskapet i England innebär nytt rekord i prispengar för damspelarna. I EM 2017 fick lagen dela på 8 miljoner euro, den här gången handlar det om 16 miljoner euro, motsvarande runt 170 miljoner kronor. Skulle Sverige vinna alla sina matcher och ta guld tilldelas Svenska Fotbollförbundet omkring 22 miljoner i prispengar, varav merparten enligt uppgifter i media kommer att tilldelas spelarna.

Annons

Dessutom finns runt den 23 kvinnor starka EM-truppen den största staben någonsin av tränare, läkare och sjukgymnaster. Men inte bara det, spelarna har också fått reserverad tid för att kunna träffa sina fans och familjer, tillresta släktingar och kärlekspartners som är på plats för att heja i Storbritannien.


Så här lever de blågula stjärnorna i sina proffsklubbar – och privat:


Hedvig Lindahl, 39, målvakt, Djurgården

EM:s äldsta spelare och en trotjänare mellan stolparna som räddat Sverige i stora mästerskap flera gånger och som varit med om att ta hem två OS-silver, ett VM-silver och två VM-brons. I sitt sommarprat nyligen berättade Hedvig Lindahl att hon ser slutet på fotbollskarriären och att tillvaron som proffs är långt ifrån glamorös alltid. När den 39-åriga landslagsmålvakten som bott i England, Tyskland och Spanien återvänder till Sverige för spel med Djurgården efter EM är det tillsammans med hustrun Sabine Willms och parets två barn, Timothy, 8, och Nathan, 5.

Annons

När riksdagen nyligen tog beslut om att en kvinna som inte har fött barnet och som är eller har varit gift med barnets mor under vissa förutsättningar automatiskt ska anses som barnets förälder i Sverige, utbrast Hedvig Lindahl ett rungande "Äntligen!":

– Det blir väldigt mycket mindre krångel för vår familj nu. Och det borde ha varit en naturlig grej, om man är juridisk vårdnadshavare i ett land så är det väldigt dumt att man ska behöva adoptera sitt eget barn igen, sa EM-målvakten i en intervju med Expressen.




Fridolina Rolfö, 28, forward, FC Barcelona

I Tokyo-OS förra sommaren sköt hon Sverige till final med matchens enda mål i semifinalen mot Australien. En bedrift som bidrog till att Fridolina Rolfö tog hem Diamantbollen 2021 som Sveriges bästa damfotbollspelare.

I EM i England väntar vi på att Barcelona-stjärnan och tillika landslagets nyckelspelare ska få ännu mer utdelning för sitt skott och sin styrka – påhejad av sina nära på plats. Fridolina Rolfö är sedan flera år i en relation med Simon Skott, där pojkvännen haft lite rollen som traditionell "fotbollsfru". Han flyttade med henne till Tyskland när hon 2020 var med och tog storlaget Wolfsburg till final i Champions League och har jobbat på distans från Barcelona för att kunna stötta sin partner i karriären.

Annons




Magdalena Eriksson, 28, back, Chelsea

En klippa i bakre ledet som hyllas både för sin fina vänsterfot och sitt ledarskap, så pass att hon varit med i snacket om att efterträda Caroline Seger som kapten den dag Seger slutar i landslaget.

Till vardags är Magdalena Eriksson lagkapten i engelska Chelsea och sambo med den danska landslagsanfallaren Pernille Harder – en kärlek som gav rubriker under VM i Frankrike 2019 när paret inför fotograferna förenades i en kyss. Bilden blev viral och Harder prisades på galan Danish Rainbow Awards för att enligt juryns motivering ”använda sitt inflytande för HBTQ+-rättigheter på ett internationellt plan”.

Inför pågående europamästerskapet frontade de två fotbollsstjärnorna Elle UK tillsammans, vilket gav ytterligare rubriker och hjärtan i fotbollsvärlden.

– Det är så jäkla kul att se hur många som vill haka på och promota EM. Det känns verkligen som att det är ett tåg som så många vill hoppa på och nu bara kör vi, full gas. Det är inte så att jag och Pernille går runt i puffklänningar i vanliga fall, så det var mycket med stylingen och sånt som var nytt och som vi inte är vana vid, sa Magdalena Eriksson.

Annons

Den svenska stjärnan fick dock inte sällskap av sin partner länge i EM, Danmark gjorde snöplig respass ur EM redan i gruppspelet.

Hanna Glas, 29, back, Bayern München

När Sverige tog silver i VM 2003 satt Hanna Glas framför teven och tänkte ”gud vad häftigt att spela med A-landslaget”. Sedan hon gjorde debut 2017 med en 2–1-förlust mot Norge har det gått spikrakt uppåt.

Hanna Glas har under sina proffssejourer i PSG och Wolfsburg utvecklats till en av världens bästa högerbackar – och stödet hemifrån har varit hjärtligt, inte minst från kärleken Christoffer Milde. Vid EM-genrepet mot Brasilien på Friends Arena skickade landslagsbacken en puss rakt in i tv-kamerorna med adress till sin pojkvän som inte kunde vara på plats under matchen.

Annons

I England är han dock på läktaren och hejar.

Amanda Ilestedt, 29, back, Paris Saint-Germain

Har lång erfarenhet av spel i svenska landslaget och är efter en radda av silver på guld-jakt i England. Flyttade till Paris förra hösten när hon bytte Bayern München mot franska topplaget PSG, som (också!) fick nöja sig med en andraplats i ligan efter Lyon.

Även privatlivet innehåller en del taktiksnack kan man tänka. Amanda Ilestedt är tillsammans med Rainer Müller, tränare för Wolfsberger i den österrikiska ligan och som hon träffade under proffstiden i Tyskland. I en intervju med Aftonbladet inför EM berättade landslagsbacken att särbolivet understundom är en utmaning men att paret försöker ses så ofta det späckade fotbollsschemat tillåter:

– Man längtar väldigt mycket förstås, men det går bra. Han stöttar mig och vet hur det är i det här speciella fotbollslivet.

Amanda Ilestedt med pojkvännen Rainer Müller
Amanda Ilestedt med pojkvännen Rainer Müller.


Linda Sembrant, 35, back, Juventus

En av landslagets mest rutinerade spelare som är tillbaka i blågult efter ett fjolår drabbat av skador. I VM i Frankrike 2019 när Sverige tog brons var Sembrant enda svenska som spelade samtliga matchminuter. Som proffs har hon de senaste åtta åren bott och spelat i franska Montpellier och i Juventus i Turin, där hon är sambo med lagkamraten Lisa Boattin, som också spelar i det italienska landslaget.
I en intervju med Expressen inför mästerskapet beskrev landslagsbacken våndan över att eventuellt få möta sin partner som motståndare:

Annons

– Det blir tufft så klart om det skulle bli så. Någon av oss kommer ju bli ledsen.
Nu klarade dock inte Italien vidare avancemang.

Kosovare Asllani, 32, mittfältare, Milan

Fick knyta på sig kaptensbindeln mot Portugal när Caroline Seger var skadad och insatsen i EM hittills torde fått höjdarna i AC Milan att gnugga i händerna. Efter två säsonger i Real Madrid har Kosovare Asllani som tidigare representerat PSG, Manchester City och Chicago Red Stars, skrivit på för den italienska ligan. I en intervju med Femina inför EM delade landslagsstjärnan inte bara sina drömmar för karriären vidare, men medgav efter att ett långt förhållande tagit slut, att det var svårt att kombinera fotboll och relationer:

– Han måste anpassa sitt liv efter mig eftersom jag lever ett liv som inte kan anpassas. Det är inte som en herrspelare som kan flytta med hela sin familj och köpa ett stort hus. Man kan inte försörja en hel familj som damfotbollsspelare, det är annorlunda.

Kosovare Asllani är en av fixstjärnorna i svenska landslaget.

Stina Blackstenius, 26, forward, Arsenal

"Äntligen!" rungade Sverige när Stina Blackstenius som länge såg ut att få lämna planen mållös men på tilläggstid mot Portugal vackert och välförtjänt vek in 5-0. En notorisk målgörare som vann skytteligan i allsvenskan förra säsongen, innan hon försvann till England för spel i Arsenal.

Annons

Vid sidan av fotbollsplan är anfallsstjärnan sedan flera år i en relation med Philip Håman som under EM har setts jubla från läktarna tillsammans med Fridolina Rolfös sambo Simon Skott.

Nathalie Björn, 25, back, Everton

Fick ta klivet upp på mittfältet när en skadedrabbad Caroline Seger tvingades stå över matchen mot Portugal och ersatte förtjänstfullt. Innan det stod klart att det blir Belgien i kvartsfinalen och Italien fortfarande var med i matchen, stod Everton-stjärnan inför samma dilemma som Linda Sembrant; att få möta sin partner som motståndare.

Nathalie Björn är sedan i våras i par med klubbkompisen i Everton, Aurora Galli, tillika landslagsspelare i Italien.

Elin Rubensson, 29, mittfältare, BK Häcken

Mångsidigheten och mästerskapsrutinen avgjorde när förbundskapten Peter Gerhardsson valde att ta ut Elin Rubensson till EM. Elin lade fotbollskorna på hyllan när hon blev gravid och födde barn i december 2020, men högst tillfälligt. Bara tre veckor senare gjorde hon sitt första inhopp i Svenska Cupen och hon hade själv hela tiden en landslagscomeback som mål:
– Jag var inte klar med fotbollen på långa vägar och tänkte att det får ta den tid det tar. Nu i efterhand känns det bra och jag är stolt över att kunna visa att man kan komma tillbaka till högsta nivå efter en graviditet under karriären, sa Rubensson som inte bara är en av få spelare historiskt i Sverige som tagit sig tillbaka till landslaget efter att ha fött barn - hon har slagit rekord i alla fystester efter sonen Frans entré.

Annons

Lina Hurtig, 26, forward, Juventus

Valde hösten 2020 efter nio allsvenska år att skriva kontrakt med Juventus för proffsspel i den italienska ligan. Året efter flyttade kärleken efter till Turin.

Lina Hurtig är gift med Lisa Hurtig (tidigare Lantz) som också är tidigare fotbollsspelare, senast i Linköping. Paret bor i en lägenhet i Moncalieri, sydväst om Turin och är föräldrar till en dotter. När fans och anhöriga fick vara på plats under en EM-träning i England passade ettåriga Lo på att ta sina första steg i livet.

Filippa Angeldahl, 25, mittfältare, Manchester City

Mittfältsstjärnan fick sitt stora genombrott under OS i Tokyo förra sommaren och gick därefter till spel i den engelska toppklubben Manchester City. Även EM i England har inneburit godkänd leverans hittills, Angeldahl stod för inte mindre än två av fullträffarna i 5-0-matchen mot Portugal. Kanske extra lyft av lyckan i livet innan mästerskapet. Landslagsspelaren laddade upp för EM med semester i Italien där hon blev friad till sig av flickvännen Megan Brakes.
– Det känns jätteroligt, jag blev väldigt chockad. Men det känns helt rätt så det är var bara kul, kommenterade hon förlovningen i Expressen.

Annons

Johanna Rytting Kaneryd, BK Häcken

Gör sitt första seniormästerskap i England och fick för första gången sjunga nationalsången med startelvan inför drabbningen mot Portugal, där BK Häcken-stjärnan bland annat stod för en läcker klack fram till Angeldahl.
Har haft en tuff period med skador och prestationsångest bakåt i tiden och berättade i en intervju med Dagens Nyheter inför EM att hon fått mycket hjälp av sin partner, Anton Salétros:
– Jag fått extremt mycket hjälp av min pojkvän som också är fotbollsspelare. Det är egentligen han och min pappa som har fått mig att ändra mitt tankesätt.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons