Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Slog igenom som 15-åring – så lever Gigi Hamilton och resten av Style i dag

24 jan, 2022 
AvLinus Brännström
FotografTT
Syle mello 1986
1986 stod Style på toppen av sin karriär och tävlade i Melodifestivalen med Dover-Calais. Tre år senare gick Gigi Hamilton, Christer Sandelin och Tommy Ekman skilda vägar – så lever de i dag.
Annons
Minns du vinnarna av Melodifestivalen?Brand logo
Minns du vinnarna av Melodifestivalen?

Egentligen började det redan 1979 – då bildade Tommy Ekman och Christer Sandelin gruppen Freestyle tillsammans med Joakim Hagleitner och Anders Uddberg.

Ett år senare blev Gigi Hamilton och Kayo, som dock snart hoppade av och ersattes av Diane Söderholm, medlemmar och sommaren 1981 fick gruppen sitt stora genombrott med hitsingeln Vill ha dej.

– Vi spelade in den när jag var 15 år. Den sommaren skulle vi sedan spela på Gotland i två veckor, första veckan kom nästan ingen men andra veckan slog vi igenom med Vill ha dej och över en natt var det fullt med människor. Det var otroligt, det var världens dröm som blev sann, har Gigi Hamilton berättat för Expressen.

Gigi Hamilton om uppbrottet från Christer Sandelin

Hon och Christer Sandelin blev i samband med det ett par – relationen höll dock inte särskilt länge.

Annons

–Vi lyckades bli kompisar i stället vilket är fantastiskt när man är så ung. Vi hade kanske inte så mycket val heller eftersom ingen ville sära på gruppen. Men vänskapen finns även i dag, vi är som bror och syster, vi är jättenära, har Gigi Hamilton berättat för Expressen.

Christer Sandelin, Tommy Ekman och Gigi Hamilton 1986.

Men 1983 splittrades Freestyle, efter att också ha haft hitlåtar som Fantasi, och i stället fortsatte Christer Sandelin, Tommy Ekman och Gigi Hamilton under det något förkortade namnet Style.

Tävlade med Dover-Calais i Melodifestivalen

Som Style släppte de musik både på svenska och engelska – trions allra mest kända låt är utan tvekan Dover-Calais, som de tävlade med i Melodifestivalen 1986. Med tanke på låtens klassikerstatus är det kanske svårt att tänka sig att den ”bara” kom trea i tävlingen – men det var ett oerhört starkt schlagerår.

Annons

Etta blev E' de' det här du kallar kärlek med Lasse Holm och Monica Törnell och tvåa blev Kärleken är evig med Lena Philipsson. En annan klassiker slutade på femte plats – ABC med Anna Book.

Bara tre år senare splittrades Style och medlemmarna gick skilda vägar. Alla tre gav snabbt ut soloalbum men sedan dess är det framför allt Christer Sandelin, 60, som stått i rampljuset som artist. Han har också varit verksam som konstnär och medverkade i den allra första säsongen av Så mycket bättre i TV4.

Christer Sandelin om missbruket

Men Christer Sandelin har också haft tuffa perioder där han missbrukat alkohol och antidepressiva mediciner.

– Jag har druckit frekvent under en lång tid, sex år. Och mått dåligt. En flaska vin om dagen. Ibland mer, när jag kollar tv till exempel, berättade han för Expressen 2010.

Christer Sandelin har berättat om de tuffa åren.

Samtidigt berättade Sandelin att Tommy Ekman och andra vänner ställde ett ultimatum om att han skulle söka hjälp – något som ledde till att sångaren togs in på ett behandlingshem.

Annons

Tommy Ekman, 61, beskrev i fjol sin och Christer Sandelins relation så här i en intervju med Aftonbladet:

– Den är upp och ned. Men vi är som bröder, det finns en syskonkärlek mellan oss som man får kapitulera inför och förlåta varandras fel och brister.

Så lever Tommy Ekman i dag

Ekman har i sin tur framför allt varit verksam som producent och låtskrivare under åren efter Style. Han har bland annat jobbat med artister som Aqua, Ace of Base och Dr Alban – men också med internationella grupper som Inner Circle.

Tommy Ekman gifte sig häromåret med kärleken Madelene.

För Aftonbladet har han berättat om hur han ser tillbaka på popkarriären:

– Det är som en annan människa och ett annat liv. Men jag har haft förmånen att få göra saker jag tycker är roligt hela mitt liv. Samtidigt när jag ser gamla bilder så tänker jag ”oj!”. Jag tror att ju äldre man blir desto mer kan man titta tillbaka och bli glad.

Annons

Gigi Hamilton, 56, har berättar hur hon gick in i väggen efter sitt första soloalbum. Hon valde att lämna Sverige när hon träffade sin make Lancelot, som jobbar på en investeringsbank, och har sedan dess bott i London och Tokyo men framför allt i New York.

Gigi Hamilton om åren utanför rampljuset

Under många år ägnade hon sig framför allt åt vara mamma på heltid till sönerna Lancelot Jr och Cazamere.

Gigi Hamilton var mamma på heltid under många år.

– Jag hade ju levt världens dröm och när mina söner föddes ville jag vara hemma, helt enkelt. Så jag var hemma med mina barn under många år. Det är världens gåva att kunna göra det. Lyxigt vet jag inte om det kallas, men det är ju det i dag – att kunna vara med sina barn, har Gigi Hamilton sagt till Expressen.

Samtidigt har hon aldrig släppt musiken – hon har skrivit låtar i sin studio och förstås medverkat de gånger som Style och Freestyle återförenats.

Annons