1:11

Efter reklamen: 12 kända programledare som blivit ett par

(1:11)

Under slutet av 90-talet och början av 2000-talet var Ulrika Eriksson den hetaste programledaren i Sverige. Karriären på MTV, med program som Select, News weekend edition och Morning glory, blev startskottet för Ulrikas tv-succé.

Ulrika Eriksson i början av karriären.

Bertil Ericson

Efter MTV-programmen och tiden i London flyttade Ulrika Eriksson hem till Sverige igen, och fortsatte synas i olika tv-program. Många minns henne från skandalomsusade TV3-programmet Silikon, som Ulrika ledde tillsammans med Gry Forssell från 1998. I programmet hade duon det speciella inslaget Tätt intill, där de satt nära intervjupersonen på varsin sida och viskade frågor i örat på den.

Ulrika Eriksson ledde också program som Nyhetsmorgon och Äntligen trädgård, samt var konferencier för Grammisgalan.

Därför försvann Ulrika Eriksson från rampljuset

Ulrika Eriksson och Gry Forssell i Rampfeber 2006.

Karin Törnblom/TT

2009 höll hon i Spårlöst, där personer fick hjälp att hitta sina släktingar i andra öänder. Efter att programmet sänts på TV4 försvann Ulrika Eriksson från tv-rutan, något hon själv berättat har med prestationsångest att göra.

– Det är kul med teve, men jag får prestationsångest när det är direktsändning. Jag är så oerhört självkritisk, sa Ulrika Eriksson till Dagens Nyheter 2009, i samband med premiären av Spårlöst.

Så gick det för stjärnorna i kultklassikern Skönheten och odjuret

Ulrika Eriksson är sedan många år tillbaka tillsammans med The Cardigans-gitarristen Peter Svensson, som hon också har två barn med – en dotter och en son.

Ulrika Eriksson på Kristallengalan 2013.

Eero Hannukainen/TT

Nu var det längesen vi såg Ulrika Eriksson i någon tv-produktion. Istället har hon jobbat som konferencier och moderator. Hon har också tagit en magisterexamen i statsvetenskap, med inrikting på politisk teori, från Stockholms universitet.

Peter Svensson med sitt band The Cardigans, längst till höger.

Fredrik Sandberg/TT

Mer läsning

Femina