Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så lever Jesper Börjesson och andra Nyhetsmorgon-profiler i dag

06 jul, 2021 
AvLinus Brännström
Fotograftt
Jesper Börjesson lämnade Nyhetsmorgon för ett och ett halvt år sedan. Så lever han och de andra profilerna från programmet i dag.
Annons
5 av de roligaste misstagen i NyhetsmorgonBrand logo
5 av de roligaste misstagen i Nyhetsmorgon

Det var ett tårfyllt farväl.

Jesper Börjesson, 49, valde för ett och ett halvt år sedan att lämna TV4 och Nyhetsmorgon – han hade då jobbat på kanalen i 25 år.

Nu berättar han för Kvällsposten om hur livet ser ut efter avskedet. Jesper Börjesson jobbar i dag som head of learning på Rejlers, ett konsultföretag.

– Jag gör ju delvis det jag gjorde tidigare, träffar en massa spännande människor och gör intervjuer, men i en annan kontext. Nu sysslar jag med att inspirera våra anställda med ny kunskap och inspiration, säger han till Kvällsposten.

Så lever Jesper Börjesson i dag.

Han medger dock att han kan sakna nyhetspulsen – till exempel nu under den pågående regeringskrisen. Samtidigt är fördelarna många, han slipper ju gå upp i svinottan på lördagsmorgnarna för att sända Nyhetsmorgon.

Annons

I stället kan Jesper Börjesson leva ett helt annat slags familjeliv. På Kvällspostens fråga om vad han numera gör en lördag svarar han:

– Kollar på när sönerna spelar fotboll eller cyklar, är på landet eller träffar vänner. Det här är ett liv som många har men som jag aldrig har haft tidigare. Nu kan jag göra det själv och det är en härlig känsla.

Han har fortfarande kontakt med flera av sina gamla TV4-kollegor – däribland programledarkollegan Soraya Lavasani och konditorn My Feldt.

– Det är klart att man vill höra lite hur det är på jobbet. Men jag tycker snarare att de personer som man har kontakt med efter man har slutat, med dem har man ju hittat något mer än bara jobbet, säger Jesper Börjesson till Kvällsposten.

Lotta Mossberg sa upp sig: "Folk grät"

Börjesson är långtifrån den enda som har lämnat Nyhetsmorgon under åren. Sedan starten 1992, då med Malou von Sivers och Bengt Magnusson som programledare, har en lång rad profiler passerat revy.

Annons

Lotta Mossberg, 68, var en populär profil på TV4 – först på Nyheterna och senare i Nyhetsmorgon. Hon syntes flitigt i rutan till hon plötsligt sa upp sig 2003.

– Det var folk som både grät och såg ut som fågelholkar. Men någon gång måste man kliva åt sidan, har hon berättat för Expressen.

Lotta Mossberg valde att säga upp sig från TV4.

Mossberg blev i stället vd för Täby Galopp.

–Jag hade ju jobbat ideellt i hästvärlden i hela mitt liv, så jag kände att det kunde vara festligt och att jag kunde göra det i några år, har hon sagt till Expressen.

Under tiden på Täby Galopp blev det rubriker när hon inledde ett förhållande med banveterinären Stig Ahlengärd – något som ledde till att han blev av med jobbet på grund av risken för jäv. I Aftonbladet kritiserade Lotta Mossberg beslutet.

Annons

Efter Täby Galopp var Lotta Mossberg generalsekreterare för Svensk Djursjukvård innan hon 2013 återvände till journalistiken som kanalchef för SR Radio Stockholm. Numera är hon pensionär, enligt Svensk Damtidning.

Henrik Johnssons liv i dag

En annan Nyhetsmorgon-profil med hästkoppling är Henrik Johnsson – han ledde ofta programmet på somrarna under 00-talet. Sedan 2004 är han gift med hoppryttaren Malin Baryard-Johnsson, 46, som han har två söner tillsammans med.

Henrik Johnsson, 49, har jobbat på de flesta tv-kanaler men syns numera sällan själv i rutan. I stället har han varit främst varit verksam som producent för radio och tv – bland annat har Henrik Johnsson producerat en rad uppmärksammade Sommar i P1-program, bland annat med Anja Pärson och Pewdiepie.

Malin Baryard-Johnsson och Henrik Johnsson.

Lennart Persson lämnade tv för Nyamko Sabuni

Lennart Persson, 67, är också ett ansikte som för många är synonymt med morgon-tv. Journalisten är en av få som varit programledare för både TV4:s Nyhetsmorgon och SVT:s Gomorron Sverige.

Annons

Numera synts inte längre i rutan – han fick ge upp karriären som nyhetsankare för kärlekens skull.

Redan 2013 blev han och politikern Nyamko Sabuni, 52, ett par. När hon sedan kandiderade, och sedan blev vald, till partiledare för Liberalerna 2019 stoppade Lennart Perssons dåvarande arbetsgivare SVT honom från rutan.

"Lennart Persson har varit en uppskattad inhoppande programledare hos oss. Det har varit ok så länge som Nyamko Sabuni inte haft några tunga partipolitiska förtroendeuppdrag. Men nu när Nyamko Sabuni kandiderar till den tyngsta posten i Liberalerna kommer saken i ett annat läge. Då kan Lennart Persson inte hoppa in som programledare för SVT Nyheter", sa public service-bolaget i ett uttalande.

– Det hade inte funkat att jag suttit i Aktuellt och intervjuat Nyamko. Nu får jag ägna mig åt att vara "partiledarfru", sa Lennart Persson till Expressen efter beskedet.

Lennart Persson tvingades bort från tv på grund av kärleken till Nyamko Sabuni.

Linda Nyberg bytte liv

En av de tidiga 00-talets största unga tv-stjärnor var Linda Nyberg, 51. Hon har jobbat på såväl SVT och TV4 som TV3, där hon ledde en egen talkshow. Under åren på Fyran fick hon naturligtvis också leda Nyhetsmorgon.

Annons

Men numera syns Linda Nyberg inte alls i rutan. 2015 bytte hon bransch helt och hållet och jobbade bland annat som kommunikations- och marknadschef på SCA och Apoteket.

I dag är Linda Nyberg delägare i den svenska underhållningsplattformen Flarie och hon sitter också i rad tunga styrelser – däribland för börsbolag MSAB.

– Det som jag saknar från tv är redaktionsarbetet, att jobba med nyheter och alla typer av samhällsfrågor. Men det är därför också som jag gått in i styrelseuppdrag och just bolag som jag tycker är intressanta. MSAB är ju ett bolag som jobbar med avancerad teknik för att skydda samhället, det handlar ju om läsa av brottslingars telefoner, har Linda Nyberg sagt till Expressen.

Linda Nyberg valde att lämna tv-livet helt och hållet.

Annika Hagström liv efter makens död

Journalistveteranen Annika Hagström, 78, har haft en karriär som få allt andra – allt från chefsjobb på Expressen och en rad Sommar i P1-program till tv-jobb med Jacob Dahlin och Jan Guillou. Under sin långa karriär hann hon förstås också med att hoppa in som programledare för Nyhetsmorgon.

Annons

Hon levde tillsammans med författaren och journalisten Anders Ehnmark i många år – paret gifte sig 1976 – fram till hans död 2019.

– Han hade ett så ljust sinne, ända till slutet, sa Annika Hagström till Dagens Nyheter efter makens död.

I en intervju med Senioren har Annika Hagström berättat att hon försöker leva här och nu:

– Mamma blev 85, i bästa fall har jag kanske tio år kvar. Och som någon sa, på ett flygplan måste man ta på sig syrgasmasken själv innan man hjälper barnen. Lite så är det i livet också. Man måste se till att leva och ha kul, för att kunna bli en bra medmänniska och ge till andra.

Annika Hagström lever här och nu.
Annons