Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så lever Tomten är far till alla barnen-skådisarna idag

21 dec, 2020 
AvAngelica Hedlund
FotografTT, Netflix
Peter Haber, Katarina Ewerlöf från filmen Tomten är far till alla barnen. Så ser skådisarna ut idag!
Tomten är far till alla barnen är den klassiska julfilmen som många svenskar ser just på julaftonskvällen. Men nu har det hunnit gå hela 21 år sedan filmen spelades in och skådisarna har förändrats en hel del. Det gör de idag och så här ser de ut!
Annons
10 Svenska barnskådisar – då och nuBrand logo
10 Svenska barnskådisar – då och nu

Nu när julen är här så hör det till att kolla på alla mysiga och romantiska julfimer. Tomten är far till alla barnen hade premiär 1999 och sedan dess har den varit en klassiker hos svenska folket.

Den svenska julfilmen har även gjorts i utländska tappningar. 2007 gjordes en tysk version som kom att heta Meine schöne Bescherung och 2014 kom den ut i den franska versionen Divin Enfant.

Filmens handling

Tomten är far till alla barnen var nytänkande på den tiden och introducerade tittarna till den moderna familjekonstellationen – något som idag är allt mer vanligt.

Sara, som spelas av den folkkära skådisen Katarina Ewerlöf, har barn med tre olika pappor. Hon vill så gärna att alla ska vara tillsammans på julafton och bjuder därför in sina ex-män med deras nya familjer och även deras ex-partners familjer, så det blir en riktigt stor skara av gäster.

Men festen blir inte riktigt som hon tänkt sig och den urartar ganska snabbt när Sara berättar att hon är gravid. Hennes nya sambo Janne (Peter Haber) blir då väldigt chockad över hur det kunde gått till då han hade steriliserat sig bakom hennes rygg.

Annons

Det gör skådespelarna idag

Katarina Ewerlöf, 60, spelar huvudrollen som Sara. Efter succén belönades hon med en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll och sedan dess har hon fortsatt inom skådespeleriet. Förra året hade hon bland annat en roll i julkalendern Panik i tomteverkstan på SVT. Utöver det lever Katarina ihop med kärleken Nils af Uhr, och i år firar paret 40 år tillsammans.

Tomtarna i tomteverkstaden och Katarina Ewerlöf
Katarina Ewerlöf som tomte i julkalendern 2019

Liselotte – Sally Frejrud Carlsson

I filmen har Sara barnen Liselotte, Johanna och Elin och är gravid med ett fjärde. Liselotte spelas av Sally Frejrud Carlsson, 32. Sally har även gjort roller i filmerna Wallander, Falla vackert och Beck. Men på senare år har hon försvunnit allt mer från rampljuset och jobbar idag med blommor.

Sally Frejrud Carlsson, Ing-Marie Carlsson
Sally är dotter till skådespelaren Ing-Marie Carlsson - som har många filmroller i bagaget.

Johanna och Elin – Lisa Ambjörn och Ester Sjögren

Döttrarna Johanna och Elin spelas av Lisa Ambjörn, 31 och Ester Sjögren, 28. Båda två har fortsatt jobba med film sedan dess. Ester har gjort roller i bland annat Beck och nu senast i långfilmen Spring Uje Spring.

Annons

Lisa Ambjörn är högaktuell i olika stora produktioner på SVT och även i Young royals som har premiär på Netflix under 2021.

Lisa längst till vänster

Ester Sjögren med skådespelaren Henrik Lundström

Henrik Lundström, Ester Sjögren
Ester Sjögren tillsammans med skådisen Henrik Lundström på invigningen av Stockholms internationella filmfestival förra året.

Janne – Peter Haber

Peter Haber, 68, spelar rollen som Saras nya sambo Janne. Trots hans starka roll i filmen är det nog fler som förknippar honom som poliskommissarie Martin Beck från Beck-filmerna. I år kom fyra nya Beck-filmer ut som går att ses på Cmore. Peter är gift med Lena Hansson, sedan 30 år tillbaka.

Peter Haber, Lena Hansson
Peter Haber och Lena på Barncancer-galan 2020.

Eva – Nina Gunke

På julfirandet i filmen bjuds bland annat Saras ex-make Gunnar (Dan Ekborg) och hans nya fru Eva (Nina Gumke) in till festen. Eva är även ex-partner till Janne och hon har barnen Jeanette och Rickard från en tidigare relation.

Annons

Nina Gunke, 65, spelade rollen som Eva. Hon är fortfarande högst aktiv som skådespelare men mest kanske man förknippar henne som Rebecka i Skilda världar eller som Mona i Varuhuset.

Nina Gunke, Samuel Holgersson
Nina Gunke med kärleken Samuel Holgersson på premiären av Min pappa Mariane.

Jeanette – Alexandra Dahlström

Dottern Jeanette spelas av supercoola Alexandra Dahlström, 36. Idag jobbar hon som filmregissör och har gjort produktioner för bland annat FLX – Felix Herngrens företag. Och hon lever ihop med pojkvännen och deras gemensamma dotter.

Alexandra och dottern

Rickard – Tin Love Carlsson

Sonen Rickard spelas av Tin Love Carlsson, 32. I början av 2000-talet fortsatte skådespelarkarriären och han fick roller i filmerna Det brinner! och Olivia Twist. Och lyssnar man noga på den svensk-dubbade Harry Potter och De Vises Sten och Harry Potter och Hemligheternas Kammare så hör man att Tin Carlsson är den svenska röst till den något osköna Dudley Dursley. Men efter det verkar det som att han försvann helt från rampljuset och han går inte att hitta på sociala medier.

Lisa Ambjörn, Tin Love Carlsson, Ester Sjögren, Sally Frejrud Carlsson
Några av barnen i filmen – Tomten är far till alla barnen. .

LÄS MER:

Annons