Mariah Carey

Mariah Carey slog igenom på 90-talet med hennes debutalbum. I det albumet fanns hitlåtar som Vision of Love, I Don't Wanna Cry, Someday och Love Takes Time. Det har sålt upp emot 18 miljoner exemplar och gav Mariah sina fyra första listettor på Billboard-listan.

Succé-albumet var producerat av ingen mindre än Tommy Mottola, som Mariah även gifte sig med senare. Mariah och Tommy var ett par i flera år, men 1998 valde de att gå skilda vägar.

10 år senare gifte hon om sig med Nick Cannon, och tillsammans har de tvillingarna Morroccan och Monroe, som redan hunnit fylla 9 år. Men även det äktenskapet höll inte för evigt och 2016 gick de skilda vägar.

All I want for christmas is you – mer populär för varje år

Mariah Careys låtar har toppat listorna i många omgångar och av Guiness World records brukar hon kallas för "Singing bird". Hon har också fått smeknamnet "Queen of christmas" och det är inte så konstigt med tanke på att en av hennes populärare låtar är just jullåten All I want for Christmas is you.

Den härliga jullåten släpptes 1994, närmare bestämt för 26 år sedan. Men det märks inte, för låten bara fortsätter spelas och den verkar bli ännu mer populär för varje år som går. Att den fortsätter växa gör nog inget för den begåvade artisten för den drar nämligen in en rejäl summa pengar.

Mariah Carey fortsätter tjäna pengar på jullåten

Förra året blev den för första gången någonsin etta på amerikanska Billboardlistan, och har utöver det toppat listor i över 30 länder. Den har blivit den bäst säljande jullåten som någonsin gjorts av en kvinnlig artist.

Att All I want for Christmas is you har blivit den bäst säljande jullåten är något som synts i Mariahs plånbok. För några år sedan räknade The Economist ut att låten dragit in över 511 miljoner kronor bara i royalties, och då räknas inte pengarna för de uppskattningsvis 16 miljoner exemplar singeln sålts i.

I fjol drog låten in över fem miljoner kronor i royalties bara under perioden november till julhelgen, och den summan lär öka ytterligare i år — som varje år sedan 1994. Till exempel på den svenska singellistan börjar den älskade jullåten närma sig toppen och ligger just nu på plats fem – ett jultecken som är säkrare än något annat.

LÄS MER:

Mariah Carey gör en ny, helt magisk tv-julshow 2020

Mariah Careys kaosartade inledning på 2017 – i livesändning

En månad kvar till jul – hur kommer man kunna fira egentligen?

Utvald läsning

Femina