Så mycket bättre 2022
1:15

Efter reklamen: 5 saker om Melissa Horn som du vill veta

(1:15)

I juni i år är det dags: då börjar inspelningarna av årets Så mycket bättre-säsong. Den nya säsongen börjar sändas hösten 2022. Precis som föregående år som kommer inspelningarna att ske på Gotland, på Grå Gåsen, det vitrappade hotellet beläget på Storsudret, erfar Aftonbladet.

Som vanligt samlar programmet, som sänts i inte mindre än 12 säsonger, Sveriges artistelit, som får göra musikaliska nytolkningar av varandras klassiska hits. Programmet har, sedan det började sändas 2010, varit en stor favorit hos tv-tittarna. Dessutom är det, varje år, ett stort hemlighetsmakeri kring de deltagande personerna. TV4 brukar avslöja namnen under våren, i sina ordinarie sändningar av Nyhetsmorgon och Efter fem, men redan nu har Aftonbladet fått fram namnen på flera av de artister som väntas delta.

Så mycket bättre deltagare

Deltagarna i Så mycket bättre 2019.

WIXTRÖM PETER/Aftonbladet/TT

Årets deltagare i Så mycket bättre 2022

Bland de namn som Aftonbladet uppger ska medverka märks Lasse Stefanz frontman Olle Jönsson. En annan artist som, enligt Aftonbladet, är aktuell för programmet är Darin. Darin har ju varit med förr men precis som under de tre senaste säsongerna så kommer TV4 att blanda in både gamla deltagare och nya förmågor i programmet. Förutom Darin och Olle Jönsson kommer också Molly Hammar att vara med i Så mycket bättre 2022, uppger Aftonbladet. I 2022 års upplaga av Så mycket bättre kommer också två grupper att medverka, erfar Aftonbladet. Nordman, bestående av Håkan Hemlin och Mats Wester, samt Norlie & KKV, med Sonny Fahlberg och Kim Vadenhag i spetsen, ska vara med. Också Johnossi är klara för Så mycket bättre 2022. Aftonbladet skriver också att tre kända sångerskor ansluter: Anne-Lie Rydé, Anna Ternheim och Daniela Rathana.

Måns Zelmerlöw bekräftar sin medverkan i Så mycket bättre

En annan artist som är med, och dessutom har bekräftat sin medverkan i Så mycket bättre 2022, är Måns Zelmerlöw. Han har fått frågan tidigare men inte haft tid, rent schemamässigt. Men i år är det alltså dags.

– I år har de fått ihop ett glatt gäng, det kommer bli mycket fart och kul. Jag är den sista artisten i Sverige som inte har gjort det här också, så det var dags, säger Måns Zelmerlöw till GP.

Måns Zelmerlöw berättar vidare att han inte räds de personliga delarna i programmet, att berätta om sig själv och sina upplevelser och erfarenheter.

– Jag är en hyfsat öppen bok, säger han.

Albin Lee Meldau till Så mycket bättre 2022

Ännu en artist som bekräftat att tv-tittarna kommer att se honom i höstens säsong av Så mycket bättre är Albin Lee Meldau. Sist han medverkade i programmet kämpade han mot ett alkoholmissbruk. En kort tid senare sökte han hjälp och lades in på ett behandlinghem. Det blir således en nykter medverkan denna säsong.

– Det ska bli kul att få vara med och inte vara helt väck. Att kanske komma ihåg det den här gången. Och få visa upp en bild som är i lite bättre ordning rent själsligt, säger han till GP.

De är bekräftade för Så mycket bättre 2022

  • Nordman
  • Darin Zanyar
  • Olle Jönsson
  • Molly Hammar
  • Norlie & KKV
  • Måns Zelmerlöw
  • Anna Ternheim
  • Johnossi (John Engelbert)
  • Albin Lee Meldau
  • Maja Francis
Anne-Lie Rydé

Anne-Lie Rydé uppges vara klar för Så mycket bättre 2022, enligt Aftonbladet.

Karin Törnblom/TT

Då sänds Så mycket bättre – tv-tider

Så mycket bättre 2022 kommer att sändas under hösten 2022. Programmet brukar i regel ha premiär i slutet av oktober. Det sänds på TV4 under lördagar klockan 20.00. I regel består säsongerna av åtta eller nio episoder och programmet brukar i genomsnitt ses av ungefär 1,5 miljoner tittare.

Ingmar Bergman fick nio barn – här är de i dag

Så mycket bättre-tolkningar

Under åren har flera, i dag klassiska, Så mycket bättre-tolkningar sett dagens ljus. Under den första säsongen, då bland andra Petra ”September” Marklund, Plura Jonsson från Eldkvarn, Petter, Lasse Berghagen, Christer Sandelin, Lill-Babs och Tomas Di Leva medverkade framförde exempelvis ”September” en version av Petters Mikrofonkåt, en variant som till och med blivit mer älskad än Petter original. Magasinet QX har sammanställt en lista över de mest Spotify-spelade versionerna av olika artisters låtar. Listan, som publicerades för två år sedan, 2020, lyder som följer:

1. Ett sista glas, Miriam Bryant (Sven-Bertin Taube) 48 245 602 spelningar.

2. Mikrofonkåt, September (Petter) 43 380 625 spelningar.

3. Lev nu dö sen, Miss Li (Petter) 41 816 462 spelningar.

4. Allt jag behöver nu, Miriam Bryant (Lisa Nilsson) 35 635 870 spelningar.

5. En apa som liknar dig, Darin (Olle Ljungström) 29 514 345 spelningar.

Miriam Bryant

Miriam Bryant ligger bakom den mest spelade tolkningen av alla Så mycket bättre-låtar.

Leif R Jansson / TT

Så mycket bättre – förändringar i programmet

Under de tolv säsonger som gått har vissa förändringar skett i programmet. Efter den nionde säsongen gjordes programmet om en smula och 2019 lanserades förändringen. Vad det hela handlade om? I stället för att varje artist hade en helt egen dag blandade man sedan dess upp tolkningarna och hoppade mellan de olika artisterna. En bra förändring, enligt artisterna. Det hela har resulterat i att fler vill ställa upp och vara med i programmet.

Konceptet med tolkningar och artisternas egna minnen och historier om låtarna hänger förstås med – år efter år.

– Det är en ynnest att få gräva ur äldre och yngre låtskatter och få se verken inte bara få nytt liv utan också väcka nya känslor. Bakom varje låt finns en historia, ett budskap, så det blir väldigt känslomässigt att få sin egen låt levererad på det viset. Programmet bjuder också på humor, skratt och en hel del oväntade överraskningar, har Martin Nygren, exekutiv producent på TV4, slagit fast inför förra årets säsong.

Allt du behöver veta om Så mycket bättre 2022

När det närmar sig, och under perioden som programmet sänds, kommer Femina löpande att berätta mer om programmet, deltagarna, tolkningarna och aktiviteterna. Det blir krönikor och nyhetsartiklar. Vill du ha ett smakprov redan nu? Kolla in förra årets Så mycket bättre-material här.