Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så mycket kostade kändisarnas dyraste bröllop

25 feb, 2020 
AvNina Nyström
Maghan och Harry och Kim och Kanye
Så mycket kostade 12 av världens dyraste och mest omtalade kändisbröllop – och det här fick man för pengarna. Kan du gissa vilket som kostade allra mest?
Annons

Bröllopshögtiderna närmar sig – och vissa bröllop är mer påkostade än andra. Svenska par lägger i snitt 60 000 kronor på sitt bröllop, men 11 procent lägger över 100 000 kronor.

I USA är det ännu dyrare. Enligt sajten The Knot, som varje år redovisar statistik över amerikanska bröllop, lägger man i snitt över 300 000 kronor på sitt bröllop i USA. Men det är ju småpotatis om man jämför med kändisvärlden. Här listar vi 12 av världens allra dyraste bröllop genom historien – vad de kostade (i runda slängar, några miljoner hit och dit liksom…), och några av extravaganserna man fick för pengarna:

12 av de dyraste kändisbröllopen genom historien

Nick Jonas och Priyanka Chopra 2018

Nick Jonas och Priyanka Chopra
Foto: Zed Jameson/TT

Nick Jonas och Priyanka Chopra bjöd på quadrupla (!) ceremonier. Yes, du läste rätt. Paret hade inte bara en utan tre traditionella indiska ceremonier, plus ett kristet bröllop. Bara förberedelserna beräknas ha landat på i runda slängar 600 000 kronor, och själva lokalen där bröllopet hölls kostade sedan 600 000 kronor natten. Totalt ska bröllopet ha kostat någonstans mellan sex och sju miljoner kronor. Saftigt kan man tycka – men ett riktigt budgetbröllop i jämförelse med många övriga på den här listan…

Brad Pitt och Jennifer Aniston 2000

Jennifer och Brads bröllop

Brad Pitts och Jennifer Anistons Malibu-bröllop beräknas ha kostat runt tio miljoner kronor. För pengarna fick de bland annat fyra band, en gospelkör, fyrverkerier och 50 000 blommor. De köpte sig även restriktioner för luftutrymmet ovanför festen, för att undvika paparazzis. Paret skilde sig 2005.

Donald och Melania Trump 2005

Melania Trumps bröllopsklänning

Vid Donald Trumps tredje bröllop slog han på stort. Paret gifte sig på hans privata ägor Mar-a-Lago, och den totala summan tros ha landat på 10 miljoner kronor. Bara tårtan med smak av Grand Marnier och 3 000 kristyrrosor kostade en halv miljon – men så tog den också två månader att färdigställa. Tyvärr krävdes det så mycket stålvajrar för att hålla den uppe att den inte gick att skära, så gästerna fick äta annan tårta. Hummer, oxfilé och champagne stod på menyn i övrigt.

Annons

Melanias bröllopsklännings-provning blev ett 14-sidigt reportage i Vogue och 550 sömnadstimmar ska ha lagts ner för att skapa Diorklänningen. Men till kvällens fest bytte hon om till en annan klänning från Vera Wang. På gästlistan stod massvis av kändisar – som Bill och Hillary Clinton.

David och Victoria Beckham 1999

https://www.instagram.com/p/BzfKBhTBcLx/

När världens fotbolls-älskling gifte sig med Posh-Spice gick räkningen på 7,5 miljoner med dåtidens mått mätt. I dag skulle det ha gått loss på över 11 miljoner kronor. Trots att över 430 människor arbetade med vigseln, hölls mycket hemligt. Men Victoria bar en exklusiv och numera ikonisk Vera Wang-klänning och paret satt på en guldtron vid altaren. David Beckham ska själv ha erkänt att ceremonin blev lite väl mycket.

Tom Cruise och Katie Holmes 2006

Tom Cruise och Katie Holmes

När stjärnorna gifte sig på ett slott utanför Rom, stod kändisarna på rad, Andrea Bocelli sjöng och fyrverkerierna small. Katie Holmes bar två olika klänningar från Giorgio Armani och en slöja med Swarowski-kristaller, som tog över 350 timmar att tillverka. Prislappen ska ha slutat på över 35 miljoner kronor. 2012 skilde sig paret.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel 2010

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på bröllopsdagen

Kronprinsess-bröllopet gick loss på 44 miljoner kronor enligt hovet. En stor del av kostnaden förklaras med säkerhetsarrangemang med polis och avspärrningar. Andra siffror har redovisat 20 miljoner, varav kungen stod för hälften. Bröllopstårtan var tre (!) meter hög, Björn Skifs och Agnes sjöng och Victoria bar en klänning designad av Pär Engsheden samt mamma Silvias krona från 1976.

Wayne Rooney och Coleen McLoughlin 2008

Wayne och Coleen Rooney
Foto: Coleen Rooney via Facebook

När fotbollsstjärnan gifte sig med sin tonårskärlek gick kalaset loss på 71 miljoner kronor! I priset för flerdagarsbröllopet i Italienska pärlan Portofino ingick bland annat ett chartrat plan för gästerna, femstjärnigt hotell och festligheter på en lyxyacht. Paret har i dag fyra barn, men har tyvärr fått kämpa en del för sitt förhållande, eftersom Wayne Rooney vid upprepade tillfällen hamnat i blåsväder med andra kvinnor.

Annons

Kim Kardashian och Kanye West 2014

Bröllopsklänningen från Givenchy Couture ska ha gått loss på tre miljoner kronor – och då bar Kim också en andra klänning från Balmain. Festen började i Paris, med bland annat övnings-middag på Versailles. Gästerna flögs sedan till Florence i privatplan, innan det var dags för festen där bland annat John Legend och Lana del Rey uppträdde. Självklart bekostades även gästernas boende i både Paris och Florence. Den totala prislappen ska ha hamnat på 200 miljoner kronor.

Kim Kardashian och Kris Humphries 2011

Kim K Kris bröllop

Givenchy-klänningen var ändå blygsam jämfört med de TRE klänningar Kim K bar när hon några år tidigare gifte sig med basketspelaren Kris. Totalt ska notan ha slutat på 90 miljoner svenska kronor. Som tur var fick de tillbaka lite tack vare det massmediala intresset för bröllopet. Äktenskapet höll i 72 dagar.

Prins William och Kate Middleton 2011

Kate Middleton och Kronprins William

Det brittiska kronprins-bröllopet gick loss på över 300 miljoner. Det mesta var förvisso för säkerhetsarrangemang, men en del var så klart lyx. Exempelvis beräknas brudklänningen från Alexander McQueen ha kostat cirka 4,5 miljoner kronor och tårtan 850 000 kronor.

Meghan Markle och prins Harry 2018

Meghan Markle och prins Harry gifter sig

Det stjärnspäckade bröllopet bjöd på både en officiell lunch och en privat fest på kvällen. Meghan bar en klänning från Givenchy med en fem meter lång slöja i silkesorganza med en brodyr i ett blommönster från samtliga länder som ingår i samväldet. Att tillverka brodyren tog hundratals timmar och sömmerskorna tvättade händerna en gång i halvtimmen för att spetsen skulle behållas intakt. Under kvällen bytte hon dock om till en Stella McCartney-blåsa. Totalt beräknas bröllopet ha kostat 470 miljoner kronor.

Lady Diana Spencer och prins Charles 1981

Prins Charles och lady Di

Trodde du att festligheterna och prislapparna bara eskalerat på senaste? Nej då. Dyrast av dem alla, världens allra dyraste bröllop omräknat till dagens valuta står Lady Diana Spencer och prins Charles för. 1981 gick räkningen loss på 500 miljoner, omräknat till dagens värde gick bröllopet loss på runt en miljard svenska kronor.

 

Källa: Brides, Insider

Foto: TT

LÄS MER:

Annons