Mette-Marit har lungfibros.

Det var i oktober 2018 som den norska kronprinsesan Mette-Marit gick ut med att hon drabbats av en obotlig sjukdom – lungfibros. Kungligheten hade då under längre tid gjort omfattande utredningar för att gå till botten med sitt hälsotillstånd, och till slut fick hon diagnosen.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa kronprinsessan Mette-Marit vid beskedet.

Hon fortsatte att förklara varför hon inte kommer kunna jobba som tidigare.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program. Det kommer att krävas i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv, sa hon 2018.

Mette-Marit konstaterade att hon hoppades kunna fortsätta jobba så mycket som möjligt, och var glad att ha fått en diagnos på besvären.

– Även om en sådan här diagnos i perioder kommer att begränsa mitt liv, är jag glad för att sjukdomen har upptäckts så tidigt. Mitt mål är att fortsätta att arbeta och medverka vid officiella programpunkter så mycket som möjligt.

Mette-Marit satt i karantän – riskgrupp för corona

Sedan dess har Mette-Marit fått ta flera längre pauser, och under coronapandemin har hon tvingats sitta i karantän på grund av att sjukdomen gör att hon är i riskgrupp för viruset.

Läkaren Magnus Sköld är professor i lungmedicin vid Karolinska institutet, och menar att Mette-Marits sjukdom är allvarlig med många typiska symptom.

– Jag vet inte vilken form av lungfibros som kronprinsessan Mette-Marit har, det finns många former av sjukdomen. Men om man pratar allmänt om den vanligaste och mest studerade formen, (IPF, idiopatisk lungfibros) så är de tydligaste symptomen att man får hosta och blir andfådd. Man märker att man får försämrad kondition och sånt man enkelt gjort tidigare blir plötsligt mycket ansträngande, säger han till Svensk Damtidning.

Så påverkar lungfibros Mette-Marits liv

Sjukdomen kan också sätta spår i vardagen för kronprinsessan.

– Om sjukdomen förvärras och andfåddheten blir mer uttalad kan man inte hänga med på den vanliga söndagspromenaden eller kanske plocka svamp med familjen längre. Man har svårt att gå i trappor, gå i backar och göra aktiviteter som kräver en del av kroppen, aktiviteter man tidigare inte ens reflekterade över som krävande.

För att hantera den kroniska sjukdomen får patienterna, likt Mette-Marit, lägga om sina liv.

– Det största hindret är att man inte orkar hänga med på de vanliga vardagsaktiviteterna längre. Man får ändra sitt liv, lägga om aktiviteter helt och hållet, man kan behöva en del hjälp hemma. Många patienter får också syrgasbehandling i ett senare skede. Från början ges det ofta enbart vid ansträngning men längre fram i sjukdomen kan patienterna behöva syrgasbehandling dygnet runt vart de än går, säger Magnus Sköld till Svensk Damtidning.

Läs mer:

Victorias rosa dröm och 19 andra Nobelklänningar från år 2000

Bilderna på prins Daniel och Mette-Marit väckte reaktioner

Victoria och Madeleine bär årets trendigaste örhängen – här köper du dem!

Mer läsning

Femina