Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så slog Lisa Miskovsky igenom – succélåtarna vi minns

18 feb, 2022 
Lisa Miskovsky tävlar i Melodifestivalen 2022

Lisa Miskovsky är tillbaka med ny musik och tävlar i Melodifestivalen 2022 med bidraget Best to come. För tio år sedan gick hennes bidrag direkt till final – och om vi backar bandet ytterligare några år så minns vi flera andra succéhits från aritsten.

Annons
5 saker om Lisa Miskovsky som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Lisa Miskovsky som du kanske inte visste

På lördag tävlar artisten Lisa Miskovsky, 46, i Melodifestivalens tredje deltävling. Hon ställer upp med låten Best to come som är skriven av Lisa själv och David Lindgren Zacharias.

Lisa Miskovskys kända låtar vi minns

2001 släppte hon sitt första debutalbum Lisa Miskovsky – ett album som bland annat innehåller megahiten Driving one of your cars, som i skrivandes stund har över fyra miljoner spelningar på Spotify. Även låtarna Lady Stardust och såklart mellobidraget Why start a fire har genom åren toppat listorna. Hon har också vunnit flera prestigefyllda priser. 2002 vann hon två Rockbjörnar för årets nykomling och årets kvinnliga artist. Hon har även arbetat som låtskrivare där hon bland annat skrivit hitlåten Shape Of My Heart med Backstreet Boys.

Lisa Miskovsky melodifestivalen 2022
Lisa Miskovsky slog igenom 2001 med debutalbumet Lisa Miskovsky.

Därför försvann hon från rampljuset

För tio år sedan, 2012, tävlade Lisa i Melodifestivalen med succélåten Why start A Fire. Låten tog henne direkt till final men resultatet i finalen blev en nionde plats.

Annons

Efter sin medverkan i Melodifestivalen så försvann Lisa från rampljuset. Tidigare var hon aktiv både inom musiken och tv-produktioner, men för tio år sedan tog hon ett steg tillbaka. Anledningen? Hon blev mamma och bestämde sig för att ta en paus.

Lisa Miskovsky melodifestivalen 2012
2012 tävlade hon i Melodifestivalen och gick direkt till final.

– Det krävs styrka att våga pausa. Att jag ville satsa på att bygga upp något med barnen blev en balansgång mellan karriären och mammarollen, har Lisa tidigare berättat för tidningen mama i samband med att deltagandet i Melodifestivalen blev offentligt.

Gör come back i Melodifestivalen 2022

Men nu tio år senare är hon tillbaka med bidraget Best to come som ska vara ett slag mot åldersdiskrimineringen.

– Jag tycker att det finns alldeles för många män på chefsposter i min bransch, sedan har jag träffat några fantastiska också. Men många män, och gubbar, hamnar i gamla spår, där kvinnor ses på ett sätt och män på ett helt annat, rockfarbröder kan man satsa på hur länge som helst. Själv får man en frågande blick som ”ska inte du sluta nu?”, säger hon.

Lisa Miskovsky tävlar i Melodifestivalens tredje deltävling som sänds på SVT 19 februari.

Annons