Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för artisterna som tävlade i Melodifestivalen 1992

11 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
En blev folklig och omskriven stjärna, en annan blev schlagergeneral.
Det har gått 30 år sedan Melodifestivalen 1992 – så här gick det för artisterna som tävlade då!
Annons
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom årenBrand logo
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

Angel

Bandet Angel hade slagit igenom stort året innan med låten Sommaren i city, som fortfarande är en klassiker. 1992 kom albumet Äventyr i natten, och i Melodifestivalen tävlade de med den omtalade låten Venus butterfly. Låten väckte stor uppmärksamhet på grund av de sexuella anspelningarna i texten. Låten var skriven av Bert Karlsson och Nick Borgen, men eftersom Borgen som norsk medborgare inte fick tävla i tävlingen togs han bort som låtskrivare.

Annons

Framgångarna med Sommaren i city gick aldrig att nå igen, och efter sin aktiva period i början av 90-talet splittrades bandet. Sångerskan Linda Dahl fortsatte sin musikkarriär som låtskrivare, och var bland annat med och skrev När vindarna viskar mitt namn, som Roger Pontare vann Melodifestivalen med 2000.

Thérèse Löf

Thérèse Löf började sin karriär som medlem i bandet One more time, tillsammans med Peter och Nanne Grönvall. I Melodifestivalen 1992 tävlade hon dock ensam, med låten Ingenting går som man vill, som var skriven av just paret Grönvall.

Thérèse Löf har sedan dess hållit sig kvar i musikbranschen, men främst som körsångerska och dansare. Hon har arbetat med artister som E-type, Carola, och Björn Skifs, samt varit med i Mamma mia!-ensemblen. Thérèse har också återvänt till Melodifestivalen flera gånger, som en del av huskören.

Annons

Christer Björkman

Vinnare av Melodifetsivalen 1992 var Christer Björkman, med låten Imorgon är en annan dag. Bidraget floppade dock totalt i Eurovision song contest, och kom näst sist i tävlingen.

Man kan dock säga att Christer Björkman fick sin revansch senare i karriären. Från 2002 till 2021 arbetade han med Melodifestivalen på olika sätt, och var bland annat artistansvarig och den som stod bakom att Melodifestivalen växte och blev en turné på sex veckor, snarare än en kväll. Även om han inte själv lyckades så bra i Eurovision-scenen har Sverige vunnit två gånger under hans ledning, och hamnat i topp fem ytterligare en rad gånger.

Annons

Nu har Christer Björkman lämnat Melodifestivalen och Sverige, för att fokusera på en nylanserad amerikansk motsvarighet, American song contest.

Lizette Pålsson

Lizette Pålsson slog igenom i den stjärntäta gruppen Stage four, tillsammans med Peter Jöback, Lisa Nilsson och Andreas Lundstedt, innan hon senare valde att gå solo. 1990 tävlade hon för första gången i Melodifestivalen och kom på en sjätte plats, och 1992 återvände hon med Som om himlen brann. Låten kom tvåa efter Christer Björkman – en stor besvikelse för artisten.

– Det är klart att alla som kommer tvåa blir besvikna. Men jag var i min förlossningsbubbla och var så nöjd, min dotter var sex veckor och jag fixade det. Jag tyckte också att min låt var så himla bra och jag var nöjd med framträdandet, jag kunde inte ha gjort något mer, har hon sgat.

Annons

Lizette fortsatte artistkarriären, men eter att ha tvingats fly för sitt liv undan tsunamin i Thailand 2004 ändrade hon hela sitt liv – och utbildade sig till lärare.

Kikki Danielsson

Kicki Danielsson var redan en stor stjärna när hon tävlade i Melodifestivalen 1992 – 1985 hade hon vunnit hela tävlingen med Bra vibrationer, och till och med kommit trea i Eurovision song contest. Danielssons låt En enda gång slutade på en fjärdeplats.

Efter Melodifestivalen 1992 fortsatte Kikki Danielssons karriär att tuffa på, och med åren har hon blivit en av landets folkligaste profiler och artister, och bland annat tävlat med låten Vem é de du vill ha i trion Kikki, Bettan och Lotta. Kikki Danielsson har också valts in i Melodifestivalens Hall of fame, och dessutom tävlat i Masked singer.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons