Från början var det 456 skådespelare som stod bakom #Tystnadtagning, ett upprop mot sexuella kränkningar och övergrepp inom skådespelarbranschen. I dag har siffran vuxit, nu vittnar 703 personer.

Under söndagen samlades skådespelarna på Södra Teatern i Stockholm för att läsa upp några av de vittnesmål om trakasserier och övergrepp som kommit fram under arbetet med #Tystnadtagning.

Läs även: Kravlistan till männen efter #metoo-kampanjen: ”Sluta våldta oss”

Flera kända ansikten, förutom skådisarna, kom till Södra Teatern under gårdagen. Bland andra fanns kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på plats. För Aftonbladet berättade hon om vad kampanjerna #metoo och #Tystnadtagning betyder.

– Det betyder att vi nu har chansen att göra något stort. Vi, du och jag, har chans att vara del av det stora skiftet, när vi faktiskt gick från vackra ord på papper till att faktiskt skapa förändring.

Hon är inte förvånad över hur stort det hela faktiskt blivit.

Läs även: Genusforskaren: ”Med #metoo går det inte längre att ignorera övergreppen”

– Ja och nej. Jag är mer imponerad över kraften och modet hos kvinnor i många olika branscher som nu reser sig och säger ”nej, nu är det nog. Nu tänker vi alla ta den här chansen.”.

Också drottning Silvia och kronprinsessan Victoria fanns på plats på Södra Teatern under söndagen. Deras närvaro är ett viktigt ställningstagande som verkligen visar att kungafamiljen står bakom #metoo och #Tystnadtagning.

– Det är en väldigt viktig kampanj, kommenterade kronprinsessan när hon gick över den svarta mattan på väg in på teatern.

Läs även: Titti Schultz: Kvinnor är inte känsliga och lättkränkta

Foto IBL
Artikeln publicerades först på ELLE.