Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Sanna Lundell bryter tystnaden om mamman Barbro Zackrissons självmord

22 mar, 2021 
AvElin Jonsson
Fotograftt/Instagram
Sanna Lundell om mamman Barbro Zackrissons självmord
Den 9 mars 2017 gick Sanna Lundells mamma Barbro Zackrisson bort. Och nu fyra år senare öppnar Sanna upp om saknaden och sorgen efter mammans självmord.
Annons
7 saker en högkänslig person behöver för att må braBrand logo
7 saker en högkänslig person behöver för att må bra

Den tidiga våren 2017 gick Sanna Lundells mamma Barbro Zackrisson hastigt bort. Barbro Zackrisson var Ulf Lundells första fru, de gifte sig 1977 och året efter kom lilla dotra Sanna Lundell som ett brev på posten.

Sanna Lundell har sällan pratat om mammans bortgång, men nu i ett långt och vackert inlägg på sin blogg berättar hon att mamma Barbro Zackrisson – efter en lång tids kamp med psykisk ohälsa – gick bort i självmord.

Sanna Lundell: Smärtan är fortfarande påtaglig

”Hon dog i suicid precis när våren började vakna efter en årslång depression som inte ville släppa taget om henne. Jag har nästan inte pratat eller skrivit om det alls. Dels för att smärtan fortfarande är för påtaglig och färsk trots att det gått fyra år. Men också för att jag har känt någon slags skyldighet att inte låta hennes minne bli dolt av hennes dödsorsak, av hennes sjukdom. För jag vill att man ska minnas min mamma som stark, frisk, hinderslös, nyfiken, kärleksfull, livgivande, stöttande, varm, eterisk, sensuell, humoristisk och alldeles alldeles underbar...”, bloggar hon nu.

Annons

I inlägget berättar Sanna Lundell även att hon dagarna innan årsdagen för mammans bortgång, den 9 mars, drabbas av en stor ångest. Sanna Lundell slår fast att hon fortfarande bär på en rivande sorg över att hennes mamma inte är i livet längre, och att hennes liv för alltid kommer att vara präglat av den stora förlusten.

Sanna Lundell: Min mamma var både frisk och sjuk

Sanna Lundell vill minnas sin mamma Barbro Zackrissons fina stunder, men nu berättar hon att hon såklart även minns de tuffare dagarna.

”Givetvis minns jag hennes depressioner, hennes ångest och hennes mörker som kom och gick under hela hennes liv. Också. Men vi människor tenderar att resonera så dikotomt. Man är antingen psykiskt sjuk eller frisk och normal. Man kan liksom inte få vara både och. Det gäller nästan alla hjärnsjukdomar, att just de sjukdomarna överskuggar exakt allt annat hos de som haft oturen att drabbas av dem. Och det vägrar jag på med på. Vägrar jag bidra till. Min mamma var både frisk och sjuk. Stark och svag. Lycklig och bedövande hopplös. Mest frisk faktiskt.”

Sanna Lundells hyllning på sociala medier

1177-Vårdguiden:

Självmord går att förebygga

Det finns bra hjälp att få för den som har självmordstankar eller andra problem. Att prata om sina svårigheter kan förebygga självmord. Tränger man bort tankarna kan de komma tillbaka som starka, ohanterliga impulser, speciellt under inverkan av alkohol.

När ska man söka vård?

  • När tankarna bara kretsar kring självmord. Tankarna är mycket påträngande och okontrollerbara.
  • När man ser självmord som enda lösningen.
  • När man har symtom på depression eller andra psykiska problem.
  • När man inte känner att vänner och anhöriga räcker till
  • Om man känner att man mår väldigt dåligt och vill ha hjälp så fort som möjligt ska man ringa 112 eller söka hjälp via en psykiatrisk akutmottagning.


    Källa: 1177 Vårdguiden
Annons