Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Sanningen om Lasse Berghagen – avslöjas efter alla år

08 okt, 2020 
AvEllen Myrgård Lindén
FotografTT
Arbetet med Lasse Berghagens biografi "Hej livet" har påbörjats. Och den som hjälper honom att berätta är författaren och poeten Marcus Birro.
Annons

Många anser sig nog veta det mesta om Lasse Berghagen, 75. En av landets främsta artister och programledare. Mannen med den blå kavajen som skrev klassikerna ”Teddybjörnen Fredriksson” och ”Stockholm i mitt hjärta”.

Men nu ska svenska folket, för första gången, få höra den riktiga sanningen om rikscharmören Berghagen – bortom strålkastarljuset och kvällstidningsrubrikerna. Och den som hjälper honom att berätta är författaren och poeten Marcus Birro, 48.

– Det kändes nästan overkligt när jag fick frågan. En otrolig ära. Ja, faktiskt det största som har hänt i min karriär, säger Marcus Birro när vi når honom över telefon.

Marcus Birro om första mötet

Det gemensamma projektet ska alltså bli en biografi med namnet ”Hej livet!”. Marcus förklarar att de precis har kommit igång med arbetet, med att han redan ha fått lära känna en ny sida av den folkkära programledaren.

Författaren och poeten Marcus Birro hjälper Lasse Berghagen att skriva hans biografi Hej livet.

Ibland kan det vara lite svårt när man träffar en person som har gjort så många intervjuer. Men det gick ganska snabbt att komma bort från tanken att det är Lasse Berghagen som sitter här.

Annons

När jag frågar Marcus vad han vill gräva i, lite extra, så svarar han Lasse Berghagens poetiska ådra och hans vemod.

– Han är ju en låtskrivare med ett jättestort spektra. Många tänker förstås på Teddybjörnen Fredriksson när de hör namnet Lasse Berghagen men han har ju också skrivit en psalm som står med i den svenska psalmboken. Det som går som en råd tråd genom hans låtskatt är vemodet och det vill jag utforska. Var kommer det ifrån?

Dessutom diskuterar de ämnen som blyghet och prestationsångest. Egenskaper som den store allsångledaren, som stod på Sollidenscenen och showade i nio år, inte brukar förknippas med.

Träffas hemma hos Lasse Berghagen

Just nu träffas de hemma hos Lasse Berghagen, mitt i Stockholm city, några gånger i veckan. Och de som tror att boken kommer att handla om programledarens liv – från barndomen till i dag, tror fel. Istället tar historien sin början när Lasse skiljer sig från Barbro ”Lill-Babs” Svensson i början av sjuttiotalet.

Annons

– Det kommer förstås stå mycket fint om Barbro. Hon var ju en människa som var otroligt närvarande i hans liv, säger Marcus.

Han berättare vidare att han var en smula nervös inför deras första möte men att den nervositeten försvann direkt. Faktum är att duon hade kontakt för tio år sedan då Lasse berömde en av Marcus krönikor i Expressen. Intresset att leka med språket förenar dem.

– Jag är verkligen stolt över att ha fått det här förtroendet. Och jag ska förvalta det på bästa sätt.

”Hej livet!” släpps hösten 2021 på Bonnier Forum.

Foto: TT

Annons