sara danius
Modet lever vidare, en utställning till Sara Danius minnesfond
Slå på ljud

I oktober 2019 somnade Sara Danius in vid en ålder av 57 år efter en tids kamp mot cancern. Hennes eftermäle är stort som den moderna feministiska ikon hon kommit att bli inte minst tack vare sin post som Svenska Akademiens första kvinnliga ständige sekreterare.

Sara Danius var även känd som en stor modeälskare. Hon bar sina plagg med stolthet och inte sällan fanns det budskap i klädvalen. Saras signaturplagg var knytblusen, en stark symbol för hennes mångåriga kvinnokamp. Nu ska en rad vackra plagg ur hennes garderob auktioneras ut på sajten Tradera.

Sara Danius syster initiativtagare

Det är till förmån för Sara Danius minnesfond som en rad blusar, kjolar, klänningar och skor nu läggs under klubban. Isadora Cugler är syster till Sara Danius och initiativtagare tillsammans med Tradera. Hon säger:

– Sara lämnade efter sig en otrolig samling kläder och skor, och i familjen var vi överens om att vi ville använda dem på ett sätt som låter Sara fortsätta sin gärning. Och nu har vi hittat en väg som känns helt rätt. Genom kraften i plaggen hyllas Saras och andra kvinnliga akademikers mod.

Buda fram till 8 mars

För innan plaggen auktioneras ut ska de även ställas ut. I en unik porträttserie ska sju kvinnliga akademiker fotograferas i Sara Danius plagg. Bilderna kommer sedan visas upp under utställningsnamnet Modet lever vidare på morbrodern Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm den 24 februari–18 april.

Deltar i bilderna gör Hanna Wittrock, Ebba Witt-Brattström, Hannah Akuffo, Danica Kragic Jensfelt, Manush Mirzakhanian, Agneta Stark och Nina Åkestam Wikner. Till fotografierna kommer även texter av och om de porträtterade akademikerna kopplas.

Auktionen på Tradera är emellertid redan igång och kommer avslutas den 8 mars, på internationella kvinnodagen. Spana in budgivningarna här.

Källa: Tradera

LÄS MER:

Victorias rosa dröm och 19 andra Nobelklänningar från år 2000

13 gånger Victoria burit svensk design på Nobel

Snackisarna vi aldrig glömmer från tidigare års Nobelfester

Mest läst