Trendar: InredningMat och dryckResor

Snackisarna vi aldrig glömmer från tidigare års Nobelfester

08 dec, 2020 
AvJessica Rådne
FotografTT
kollage från nobelmiddagar, kronprinsessan victoria, göran persson och prinsessan madeleine
Från Sara Danius färgsprakande klänning till Göran Perssons dåliga bordsskick. Här är snackisarna vi minns från tidigare års Nobelfestligheter.
Annons
6 Största snackisarna från Nobel genom tidernaBrand logo
6 Största snackisarna från Nobel genom tiderna

På grund av coronavirusets spridning i världen har 2020 års Nobelceremoni med tillhörande festliga bankett fått ställas in. Pristagarna kommer därför heller inte komma till Stockholm för att ta emot sina medaljer och diplom, kungligheterna kommer inte bjuda på ögongodis i form av makalösa kreationer och den annars så uppesittarvänliga sändningen från middagen har raderats ur tablån. Snyft! Men vi passar istället på att minnas tidigare års största snackisar – eller skandaler om du så vill. Håll till godo.

Sara Danius håll käften-klänning

När det stormade som bäst kring Svenska Akademien dök den tidigare ständige sekreteraren Sara Danius upp i en riktig håll käften-klänning. För SVT förklarade Danius, som under året varit hårt åtsatt, att ”Jag tyckte att det var dags att visa glädje och att det är dags för ett nytt kapitel”.

Annons

SVT:s modekritiker Dennis Dahlqvist sa vidare i Kulturnyheterna att klänningen ”är nog inte riktad enbart till Svenska Akademien, den är nästan större än så. En färgbomb som slår knockout på alla svartvita pingviner i salen – männen i frackar”.

Prinsessan Madeleines urringning

Prinsessan Madeleines röda sidenklänning blev en snackis 2002. Anledningen var att den ansågs vågad i färgval, material och framför allt urringning. Klänningen benämndes som ”Baywatch-klänningen” av modekritiker. Att det är förlegat att kritisera en kvinnas klädval på dessa grunder behöver väl knappast påpekas? För design stod prinsessan själv tillsammans med Pär Engsheden, som för övrigt även är skaparen bakom Sara Danius håll käften-klänning.

Annons

Kungens smygrökning

Under Nobelbanketten 1991 blir kungen ertappad med att stå och smygröka - inomhus! Det är journalisten Gert Fylking som noterar hur kungen tänder en cigg, varpå han smyger upp bakom kungen och säger ”Ursäkta mig, tyckte kungen att det var en trevlig Nobelfest idag?”. Kungen är snabb på att ta ut sin cigg och med besvärad min svara ”Ja, det var bra, det tycker jag. Säkert”.

The Edge i mössa

”Nej, nej, nej. Aja baja”, sa Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson när U2:s gitarrist The Edge dök upp på 2018 års Nobelmiddag i mössa. Han var där som vän till en av pristagarna och hade uppenbarligen inte studerat klädkoden innan. När SVT konfronterade honom med klädvalet svarade The Edge helt kort att ”Det är kallt ute”.

Annons

Göran Persson snackar i mobilen

Året är 2003 när dåvarande statsminister Göran Persson (S) tar ett samtal mitt under maten på Nobelmiddagen. Bredvid honom sitter kronprinsessan Victoria som försöker att inte se besvärad ut. Det är ett grovt brott mot etiketten att tala i telefon under banketten, i synnerhet eftersom Persson satt vid honnörsbordet. Göran Persson bemötte den efterföljande kritiken med att samtalet handlat om EU:s grundlag och att det inte kunde vänta.

Annons

Servitören spiller på professorns rygg

Strax innan maten skulle serveras vid Nobelbanketten 2018 stod servitören redo med ett stort fat ugnsbakad rotselleri bakom professor Dan Larhammar. I direktsändning syns plötsligt hur servitören kliar i sig i huvudet samtidigt som fatet vinklas ned och en rotselleri faller på professorns ryggtavla. Servitören som var erfaren och hade jobbat vid Nobelbanketten många gånger tidigare borstade av maten från professorn som enligt uppgift ska ha varit mycket förlåtande.

Annons

Pristagare smakar på drottning Silvias mat

År 1976 fick drottning Silvia en något oväntad introduktion till Nobelfestligheterna. Det var hennes första Nobelbankett någonsin, och bredvid henne satt fysikpristagaren Burton Richter. Helt obrydd om etiketten tog han sin sked och sträckte sig för att smaka från drottningens tallrik. Silvia lät det ske, vad annars skulle hon göra?

Foto: TT, SVT

LÄS MER:

Annons