Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Se officiella trailern för filmen om Greta Thunberg här

13 sep, 2020 
AvJessica Rådne
greta thunberg
I helgen hade I Am Greta, dokumentären om den svenske miljökämpen Greta Thunberg, världspremiär på filmfestivalen i Venedig. I väntan på publik premiär släpps nu den officiella trailern. Spana in den här!
Annons
Greta Thunberg gästar Skavlan i SVTBrand logo
Greta Thunberg gästar Skavlan i SVT

”När jag blir intresserad av ett ämne får jag laserfokus”, säger Greta Thunberg i trailern till den kommande biofilmen om hennes miljökamp och liv, I Am Greta.

Det är dokumentärfilmaren Nathan Grossman som följt 17-åringens uppmärksammade klimataktivism, från den allra första dagen som hon strejkade utanför riksdagen 2018 fram tills idag.

Nu har filmen visats för branschfolk på Venedigs filmfestival, samtidigt som huvudpersonen själv lagt upp den officiella trailern i sina sociala kanaler.

Blandad kritik för I Am Greta

Dokumentären som utlovat en unik inblick i Gretas arbete världen över fick ett blandat mottagande när den visades för kritikerna på Venedigs filmfestival, rapporterar DN Kultur.

”Skicklig men ytlig”, menar till exempel amerikanska Varietys recensent och skriver att filmen är ”hyfsat grundlig och ibland medryckande”

Brittiska The Telegraph ger filmen 2 av 5 i betyg med motiveringen att den är ”mer av en selfie i långfilmsformat än ett noggrant porträtt,”och Hollywood Reporter konstaterar att det är ”en friktionsfritt konstruerad inblick” i Gretas liv.

Annons

Greta själv sade under en presskonferens på fredagen att hon är nöjd med resultatet. Att regissören Nathan Grossman ”framställde mig definitivt som en blyg nörd, vilket också är sådan jag är” och att ”några har påstått att jag inte talar för mig själv, nu visar väl filmen att det inte är sant”.

Postade trailern på Instagram

I helgen kom även den officiella trailern till filmen. I den säger Greta saker som ”Det vi gör nu kommer framtida generationer inte kunna ändra på” och ”Människor säger alltid att de unga kommer rädda världen. Men det finns inte tid nog att vänta in”.

På Instagram, där Greta har över 10 miljoner följare, har hennes inlägg med trailern fått anhängare att jubla, och kända ansikten som Stina Wolter och Fredrik Wikingsson att ge tummen upp.

Peppen är med andra ord, den blandade kritiken till trots, stor på dokumentärfilmen I Am Greta som släpps på bio den 16 oktober och på streamingtjänsten Hulu den 13 november. I väntan på biopremiären får även vi kolla på trailern här nedan:

Källa: DN Kultur

Foto: TT

LÄS MER:

Annons