Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Siw Malmkvist om rädslan över att ha varit en dålig mamma

08 dec, 2021 
AvElin Jonsson
Fotograftt
Sveriges sångfågel Siw Malmkvist är just nu Så mycket bättre-aktuell. Nu reflekterar hon över sitt liv och frågar sig om det var så att hon var en så bra mamma till sina två barn.
Annons
5 saker om Siw Malmkvist som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Siw Malmkvist som du kanske inte visste

Mellan 1963 och 1969 var artisten Siw Malmkvist, 84, gift med den finska musikern Lasse Mårtenson, och 1963 fick de dottern Tove Mårtenson tillsammans. Efter skilsmässan föll Siw Malmkvist för skådespelaren Fredrik Ohlsson, och paret har varit tillsammans sedan 1971 – så i år firar paret 50 år ihop. Första gången de träffades var på en fest, skriver Hänt. De hade aldrig setts förut, men Siw kände igen Fredrik direkt.

– Jag hade ingen aning vem han var. Men när jag såg honom så tänkte jag att ”Där står pappan till Tommy och Annika i filmerna om Pippi Långstrump. Han som inte kan kasta pil”.

Siw och Fredrik har sonen Henrik Ohlsson tillsammans, som föddes 1973.

Artisten Siw Malmkvist med sin livspartner, skådespelaren Fredrik Ohlsson, i deras hem.

Siw Malmkvists rädsla över att inte varit en god mor

Under hösten har vi kunnat se sångfågeln tillika kraftpaketet Siw göra succé i TV4-programmet Så mycket bättre. Men nu berättar Siw Malmkvist om rädslan över att hon inte räckt till som mamma till sina två, idag vuxna, barn Tove Mårtenson och Henrik Ohlsson.

Annons

– Jag kan inte svara på vad som har blivit bra, efter något dåligt. Det är mycket som man kan tycka att det kunde blivit på ett annat sätt. Men man får komma ihåg att det som varit – numera är väck, det är borta. Det lönar sig inte att gå tillbaka och grubbla. För det vill man ju ibland, gå tillbaka och ändra på saker man inte gillade, men det går ju inte.

– Det är som när man får barn, och man tänker att jag var jag inte en dålig mor? Eller vad det nu kan vara. Jag var nog inte en så bra mamma, men det dög ändå. Det gick ju bra ändå. Man kanske frågar sina barn hur man var som mamma och så säger dom att jag var bra, men så frågar man igen om det inte var så att man var en lite dålig mamma, så säger dom ”Näe! Inte det minsta!”.

– Och då blir man ju nöjd, och jag gjorde ju det bästa jag kunde, säger Siw Malmkvist i Framgångspodden nu och slår fast:

– Gör bara det bästa man kan, man kan liksom inte göra mer än sitt bästa.

Så uppfostrade Siw Malmkvist sina barn

Vidare berättar Siw Malmkvist att det var viktigt för henne att barnen blev två snälla individer.

– Viktigt var att slå fast att de inte fick mobba några och att de skulle vara snälla. Man ska vara snäll! Försöka få dem att berätta hur de känner och hur de mår, även sådant som kan vara obehagligt att berätta för varandra.

1986: Siw Malmkvist och Fredrik Ohlsson framför kameran tillsammans med Siws dotter Tove.
Siw Malmkvist 1983, med sonen Henrik Ohlsson.
Annons