Aino Oxblod Så mycket bättre Siw Malmkvist
1:27

Efter reklamen: Så mycket bättre 2021 – här är alla artister

(1:27)

Efter tio månader utan gotländsk grönska, gråtande artister och mer eller mindre lyckade låttolkningar är höstens främsta tv-underhållning äntligen tillbaka – Så mycket bättre.

För tredje året i rad har TV4 valt bort originalkonceptet där sju artister tillbringar en vecka tillsammans på hotell Grå gåsen, och alla hyllas på varsin dag. Istället fortsätter man med komma-och-gå-konceptet, där Thomas Stenström och Melissa Horn är de enda artisterna som kommer vara med under hela säsongen, medan artister som Peter Jöback, Cherrie och Casper Janebrink är med i några avsnitt var.

Andie MacDowell kritiserar Hollywood efter valet att bli gråhårig

Som traditionen bjuder är premiärprogrammet lite artigt och lite stelt – deltagarna har inte hunnit lära känna varandra ännu, och är ovana vid den konstanta kameranärvaron. Då är ändå årets startgäng snäppet bjussigare än förra årets skara, där medievana Benjamin Ingrosso fick dra hela lasset för att skapa tv-underhållning som ska gå att visa på bästa sändningstid.

Siw Malmkvist ber inte om ursäkt

Premiärens drottning är helt klart Siw Malmkvist – den rutinerade artisten är inte rädd för att ta plats eller skämta till det, och med mer än 60 år i branschen och rampljuset ber Siw inte heller om ursäkt för sig själv eller sina framgångar. När Cherrie gör Siw Malmkvists Mamma är lik sin mamma hyllar 84-åringen r'n'b-sångerskans version, men lyfter i samma andetag sin egen låttolkning av en Tomas Stenström-låt.

Tyvärr har TV4 inte kunnat låta bli att ägna sig åt vad som kan liknas vid lyteskomik, och bara framställa artisten som... jättegammal. Istället för att Siw bara får vara den riviga dam hon är så verkar produktions mål med artistens medverkan främst vara att hon ska uppfattas som en riktig dinosaurie – förvirrad och inkapabel att förstå samtiden.

Siw Malmkvist så mycket bättre 2021

Siw Malmkvist får inte till det med Iphones funktion Siri.

Foto: TV4

I ett segment får artisten sitta och försöka använda röststyrningsfunktionen på sin mobil. Det går dåligt och krånglar, och det kunde inte vara tydligare hur TV4 vill få publiken i tv-sofforna att skratta gott åt hur Siw Malmkvist är så URÅLDRIG att hon inte klarar av en enkel mobilfunktion. Snark. Det känns gjort, onyanserat och tämligen banalt. Kan vi inte vara roligare än så i Sveriges största underhållningsprogram?

Vi ska inte heller glömma bort att Siw Malmkvist faktiskt var den första svenska artisten som hade en hit på Billboardlistan – långt före både Björn Skifs, Abba och Roxette. Hon förtjänar bättre än så här.

Så bra är låtarna i premiären av Så mycket bättre

5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Sanna

(5:00)

Mer läsning

Femina