1:10

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(1:10)

Det var bara minuter kvar av första halvlek i EM-matchen mellan Finland och Danmark som det ofattbara inträffade. Helt plötsligt föll den danska fotbollspelaren Christian Eriksen ihop på planen, helt okontaktbar. Den 29-åriga stjärnan, som spelar i italienska Inter, fick snabbt hjälp av sjukvårdare på plats, och fick hjärt- och lungräddning på planen, medan hans lagkamrater ställde sig som en skyddande mur runt honom för att tv-kamerorna och publiken inte skulle se vad som hände.

Uppe på läktarna stod Eriksens fru Sabrina Kvist Jensen, 28, och var utom sig av skräck – hon trodde att maken låg död på planen.

Sabrina Kvist Jensens skräck – Christian Eriksens ord

Tidigare danska målvakten Peter Schmeichel, vars son Kasper spelar i det danska landslaget och var på plats på planen, berättar för BBC Radio Five om Sabrinas totala chock över vad som hände.

Helena Segers och Zlatan Ibrahimovic fina beslut för barnen – bilden visar

– Det var de värsta två timmarna under min tid i fotboll. Absolut ingen information. Vi kunde se att det var väldigt seriöst, det såg man på reaktionen på spelarna. Det hände inte långt ifrån där alla spelarfruarna satt, och det är klart att Christians fru såg det, hon gick ut på planen. Man kunde se på reaktionen... min son Kasper sprang över till henne och jag pratade så klart med honom i går kväll och han gick fram för att säga att Christian andades och hon trodde faktiskt att han hade dött, säger fotbollsspelaren.

Nu är Christians tillstånd stabilt, och han undersöks på sjukhus för att lista ut vad det var som hände.

”Tack, jag kommer inte ge upp. Jag mår bättre, men nu jag vill förstå vad som har hänt. Jag vill säga tack till er alla för det ni har gjort för mig”, säger Christian Eriksen i sitt första uttalande efter händelsen.

Paret fick nyligen sitt andra barn

Kasper och lagkaptenen Simon Kjaer var först fram till Sabrina efter händelsen och tröstade henne. Framförallt lagkaptenen har hyllats världen över för sin insats, då han var den som först kom fram till Christian Eriksen efter kollapsen, och såg till att hans luftvägar var fria innan sjukvårdarna hann fram.

Sabrina och Christian fick sitt andra barn, en dotter, så sent som i december förra året. Paret blev ihop 2012 när Christian spelade i nederländska Ajax, och fick sitt första barn, sonen Alfred, i juni 2018.

SVT-programledaren Carolina Neurath ihop med Pierre Bengtsson

Mer läsning

Femina