Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Smedjebacken kommun inför gratis mensskydd på sina toaletter

09 mar, 2021 
AvElin Jonsson
Fotograftt
Gratis mensskydd!
På internationella kvinnodagen meddelade Smedjebackens kommun i Dalarnas län att de kommer att erbjuda gratis mensskydd på alla kommunala toaletter.
Annons
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i SverigeBrand logo
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige

Smedjebackens kommun blir därmed först i Sverige att erbjuda gratis mensskydd på alla kommunala toaletter, och kommer då finnas till förfogande för alla kvinnor som rör sig på de deras toaletterna.

Under 2021 kommer man med en budget på 100 000 kronor se till att 450 toaletter tillhandahåller gratis mensskydd till kvinnorna inom kommunen, rapporterar Sveriges Radio P3 Nyheter. Tre olika typer av mensskydd kommer finnas tillgängligt på kommunens arbetsplatser och skolor. Bindor, tamponger och trosskydd, och mensskydden väntas vara på plats nu under våren.

– Det här är ett led i kommunens arbete för ökad jämställdhet. Samhället behöver bli bättre på att anpassa sig till kvinnors villkor. Vad vi vet så är vi den första kommunen i Sverige som erbjuder gratis mensskydd i alla verksamheter. Jag är övertygad om att fler kommuner kommer att följa efter, säger kommunstyrelsens ordförande i Smedjebacken, Fredrik Rönning i ett pressmeddelande.

Annons

”Det borde vara lika naturligt som att det finns toapapper”

Smedjebacken samarbetar med Kronas Apotek, som undergårdagens kvinnodag överlämnade 10 000 Svanen-märkta tamponger, 10 000 bindor och 5 000 trosskydd till kommunen.

– Kronans Apotek är glada och stolta över att samarbeta med Smedjebackens kommun som tar det här viktiga och banbrytande initiativet. Att det finns gratis mensskydd på jobbet är en fråga om jämställdhet och borde vara lika naturligt som att det finns toapapper på arbetsplatsen, säger Magnus Hult, chef för region mitt på Kronans Apotek.

Foto: TT

Annons