Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Här är årets pristagare under feministiska galan Årets Selma 2021

08 mar, 2021 
AvElin Jonsson
FotografTT/Instagram/SelmaStories
På Internationella kvinnodagen idag arrangerar SelmaStories för fjärde året i rad den feministiska galan Årets Selma. Under åtta timmar får man följa digitala författarsamtal, feministiska inspiratörer och klockan ett blev det även prisutdelning!
Annons
5 inspirerande böcker du borde läsa på kvinnodagenBrand logo
5 inspirerande böcker du borde läsa på kvinnodagen

Idag på Internationella kvinnodagen arrangerar SelmaStories för fjärde året i rad den feministiska galan Årets Selma. I år är galan på grund av pandemin en digital gala och det blir hela åtta timmar i feminismens tecken. Galan sänds live på SelmaStories Instagram-storys, från och med klockan 12.00 idag.

Under galan delas också priset (med samma namn som galan) Årets Selma ut. Priset går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått, och påverkat till en förändring och förbättring i samhället.

”En höjd röst, brytandet av normer, modet att gå mot strömmen – ibland kan en till synes liten rörelse skapa stora, ibland oförutsägbara, positiva effekter. I år delas priset ut i två kategorier, Årets Selma och Årets Selma Kategori: Årets röst.”, meddelar Selma Stories som är en del av Bonnierförlagen på sin hemsida.

Årets Selma 2021– nätverket Gömda Kvinnor

Strax efter att den digitala galan kickade igång idag vid tolv, presenterades den stora vinnaren av Årets Selma 2021. Och vinnarna av prissumman på 10 000 kronor blev nätverket Gömda Kvinnor.

Annons

Nätverket Gömda kvinnors medlemmar lever alla på flykt undan våldsamma tidigare partners. Nätverket består idag av runt 800 kvinnor som på olika sätt fått samhällets hjälp att gå under jord. Tillsammans protesterar de mot att behöva leva sina liv i fruktan och osynlighet, samtidigt som deras förövare kan röra sig fritt. I tysthet placeras silverfärgade skor ut på strategiska platser. Skorna symboliserar dem själva, deras barn och deras längtan efter frihet, skriver SelmaStories. De kammade hem Årets Selma-pris med motiveringen:

”I Sverige lever idag 800 våldsutsatta kvinnor med skyddad identitet, gömda för omvärlden. På flykt undan våldsamma relationer tvingas de till osynlighet, tystnad och utanförskap. Men i det fördolda har de gått samman och format en tilltagande underjordisk motreaktion. En försiktig första rörelse som under året vuxit sig allt starkare ger nu eko över hela Sverige. Genom tysta men uppseendeväckande manifestationer belyser dessa kvinnor rätten att få leva ett liv i frihet. De må vara gömda men aldrig glömda.”

Annons

– Det värmer att vårt arbete uppmärksammats, och vi hoppas att ni ser ringarna på vattnet som varje enskild kvinna skapat. Stort tack till er, säger representanter för nätverket Gömda kvinnor.

Årets Selma i kategorin: Årets röst 2021 – Irena Pozar

Årets Röst gick till journalisten som gärna lyfter unga kvinnors frågor i samhällsdebatten: Irena Pozar. Irena Pozar är även chefredaktör för Veckorevyn och krönikör på Expressen. Och nu kammade hon hem Årets röst med motiveringen:

”Med ett rikt röstomfång som rymmer både dur och moll har hon hittat ett unikt tilltal. Hon räds inte att varva djup och yta - aldrig antingen eller, alltid både och. Under hennes ledarskap har ett av Sveriges mest välkända varumärken tagit ett stort kliv upp på relevansstegen och blivit en viktig informationskälla för den kunskapstörstande yngre generationen. Med en klartänkt, underhållande och angelägen retorik använder hon sina plattformar för att förändra normer, krossa fördomar och inspirera unga kvinnor till att drömma stort. Till en feministisk virtuos med full tonträff.”

Annons

– Jag är verkligen privilegierad som får använda min röst på så stora plattformar. Det är inte alltid enkelt att vara en röst som ung kvinnlig journalist, men priset är ett kvitto på att den hörs och betyder något. Det är fint, säger Irena Pozar i en intervju med SelmaStories.

Schema för Årets Selma 2021

12.00: Happy Jankell (aktuell med boken Livlina)

12.30: Vinnaren av priset Årets Röst 2021 avslöjas

13.00: Vinnaren av priset Årets Selma 2021 avslöjas

13.30: Siduri Poli (aktuell med boken Hur du lyckas i en vit värld)

14:00: Hedvig Söderlund (aktuell med boken Den utbrända hjärnforskaren)

14.30: Karin Carlsson (aktuell med boken Kvinnosaker) och Lina Thomsgård

15.00: Nioosha Shams (aktuell med boken Om det regnar i Ahvaz)

15.30: Lovette Jallow (aktuell med boken Främling i vita rum)

16.00: Johanna Wester (aktuell med boken Catfight)

16.30: Boktips

17.00: Aase Berg (aktuell med boken En uppblåst liten fittas memoarer)

17.30: Anna Ardin (aktuell med boken I skuggan av Assange)

18.00: Elin Cullhed (aktuell med boken Eufori)

18.30: Melody Farshin (aktuell med boken Lowkey

19.00: Sofi Oksanen (aktuell med boken Hundparken)

19.30: Caitlin Moran (aktuell med boken Mer än en kvinna)

20.00: Brit Bennett (aktuell med boken Hjärtlinjer)

Annons