TV: Se 5 snackisar från Kristallen genom åren
1:19

Efter reklamen: TV: Se 5 snackisar från Kristallen genom åren

(1:19)

Linda Lindorffs ilskevrål – 2016

Bonde söker fru nominerades år efter år på Kristallengalan, men vann aldrig några priser. Till slut fick den engagerade programledaren Linda Lindorff nog, och lämnade galan för att skrika rak ut.

– När jag förstod att vi återigen blir utan pris valde jag att lämna bordet och sedan sprang jag genom foajen och ut ur byggnaden. När jag kom ut gav jag ifrån mig ett riktigt Ronja Rövardotter-skrik och släppte ut alla känslor. Då försvann nervositeten och besvikelsen, berättade hon efteråt.

Linda Lindorff innan hon visste att Bonde söker fru blev utan pris.

Karin Törnblom/TT

Jenny Strömstedts stilresa genom åren – 22 bilder du förmodligen inte sett förut

Lotta Engberg och Soldoktorn gör röda mattan-debut – 2020

På förra årets Kristallengala överraskade Lotta Engberg och Mikael ”Soldoktorn” Sandström med att dyka upp tillsammans och göra sin röda mattan-debut som par. De hade då dejtat och blivit tillsammans under sommaren.

De delade ut priserna för bästa manliga och kvinnliga programledare, och kommenterade sin relation.

– Ja, Mikael. Vem kunde ana att du och jag skulle stå här tillsammans? Men jag måste säga att det är fantastiskt, sa Lotta Engberg på scen.

– Ja, det är det verkligen, tyckte Mikael Sandström.

Lotta Engberg och Mikael Sandström dök upp tillsammans.

Karin Törnblom/TT

Arne Weise leddes ut på scen – 2018

När då 88-åriga Arne Weise hade bjudits in till galan för att dela ut priset årets tv-personlighet fick han ledas ut på scenen, stödd av en käpp. Han möttes då av stående ovationer från publiken.

Henrik Dorsin hyllade ögonblicket efteråt.

– Det var väldigt fint alltså. Det var vackert. Han fick en stående ovation och han var slagfärdig, man kände att det var krut i gubben. Det var roligt att se. Häftigt, säger Henrik Dorsin.

Arne Weise delade ut pris, stödd på sin käpp.

Sören Andersson/TT

Gry Forssells stilresa genom åren – 25 bilder du förmodligen inte sett tidigare

Fel vinnare ropas ut – 2015

2015 händer det som inte får hända. Måns Zelmerlöw ska dela ut pris till Årets program, och läser från lappen i kuvertet att det är Let's dance som vunnit. Men först när hela gänget, med programledaren David Hellenius i spetsen, är uppe på scenen så upptäcks felet – vinnarna var egentligen Idol, och fel program stod på lappen.

Efteråt kritiserades det hela av Jessica Almenäs, som då var programledare för dansprogrammet.

“Tycker fortfarande att det är en självklarhet att man går igenom vinnarkuvert etc INNAN en direktsändning“, skrev hon på Instagram.

Let's dance-gänget var glada innan de fick veta missförståndet.

Magnus Sandberg/Aftonbladet/TT

Leif GW får inte hålla tacktal – 2017

När Leif GW Persson skulle belönas med hederspris på galan 2017 så möttes han av stående ovationer. Men trots det fick han inte hålla sitt förberedda tacktal, utan blev istället föst av scenen. Efteråt konstaterade han att han varit lite onykter och rörd av ögonblicket, och att det kanske gjorde att SVT, som höll galan det året, inte ville att han skulle prata i direktsändning.

– Jag blev rörd och hade förberett ett tacktal, men blev avförd från scenen blixtsnabbt. Jag var inte nykter, men inte skitfull heller. De kanske trodde det skulle bli fler nordkoreanska utläggningar, sa GW efteråt.

Leif GW fick inte hålla sitt tal.

Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

David Hellenius och Renée Nybergs kärlekshistoria i bilder

Camilla Henemark utbuad och utkastad – 2018

När Anna Anka stod på scenen tillsammans med de andra Hollywoodfruarna för att dela ut pris kunde man plötsligt höra hur någon ropade ”prata svenska”. Det visade sig vara Camilla Henemark som hade ropat hånet till skånska Anna Anka.

Utspelet gjorde att hon både blev utbuad av publiken och utkastad från galan.

– Jag gjorde bort mig, det var klantigt. Jag blev ombedd att gå, när de sa det så tänkte jag: ”låt mig gå”, sa Camilla Henemark.

– Ja, jag skrek ”prata svenska” till en som pratade skånska. Jag tar tillbaka det varje sekund, det var inte det jag menade.

Anna Anka kommenterade det hela med att Camilla ville ha uppmärksamhet på hennes bekostnad.

Anna Anka delade ut pris när hon blev avbruten.

Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

Adam Alsing prisades postumt – 2020

Hela Sverige sörjde när Adam Alsing avled av covid-19 i april förra året. När Kristallen hölls i augusti förra året var det därför självklart att hylla tv-ikonen på galan. Alsing fick ett hederspris, med motiveringen:

”För att han var en sann tv-pionjär som omfamnade allt och alla”.

Priset mottogs av Adam Alsings pappa, Rolf Alsing.

– Jag är så glad att vi hann göra Top gear innan han blev sjuk. Jag kan inte förstå att han är borta, sade Marko ”Markoolio” Lehtosalo om det sista programmet Alsing spelade in före sin bortgång.

Adam Alsing hyllades postumt.

Erik Simander/TT

Mer läsning

Femina