VIDEO: Helena Segers och Zlatan Ibrahimovic kärleksresa
0:57

Efter reklamen: VIDEO: Helena Segers och Zlatan Ibrahimovic kärleksresa

(0:57)

Slå på ljud

Blott 12 år gammal gjorde Sofia Källgren sitt allra första tv-framträdande. I Gomorron Sverige läste hon in texten till ett bildband om gråstenar. Framträdandet 1982 må ha varit hennes första – men definitivt inte sista. I dag är Sofias röst välbekant hos de allra flesta svenskar. Hennes sång har roat, hänfört, fascinerat och tröstat tiotusentals människor, genom åren.

Sofia Källgren, 1989.

1991 gjorde hon rösten till Belle, i den svenska dubbningen av Disneys älskade Skönheten & Odjuret. Sju år senare, 1998, fick hon Guldmasken för sin roll i musikalen Miss Saigon. Lägg därtill otaliga julkonserter, ett par deltaganden i Melodifestivalen och en utnämning till Kinas turistambassadör så har ni, i stora penseldrag, Sofia Källgrens imponerande cv.

Ulrika Jonsson lämnade Sverige efter förhållandet med prinsen och skandalen – det gör hon i dag

Så lever Sofia Källgren i dag

Sofia Källgren är född den 17 augusti 1970, i Göteborg, men i dag bor hon i Stockholm, i Bromma, med sin make Peer Åström, låtskrivare, musiker och producent, och parets två barn: Rasmus, 16, och Selma, 12. Resan till barn, till att bli mamma, var dock långt ifrån enkel för Sofia. Sonen Rasmus kom när Sofia var 36 år. Då hade hon velat bli mor sedan 25 års ålder. Paret fick hjälp av en fertilitetsklinik. I podcasten Livshjulet har Sofia Källgren öppet pratat om svårigheterna att bli med barn. Hon vill bryta tabun kring provrörsbefruktning.

Sofia Källgren vid Melodifestivaluttagningen 1990.

– Jag är ledsen över att det är så många som bär det här inom sig och genomgår behandlingar i hemlighet för det är en process som tar väldigt mycket tid och energi. Som kvinna påverkas livet runt omkring väldigt starkt när man genomgår hormonbehandlingen. Vi har valt att prata om det för att det är viktigt. Och man ska inte vänta med behandlingen, har hon berättat för Aftonbladet.

Sofia Källgren då hon spelade i musikalen Miss Saigon 1998.

Också Rasmus lillasyster, Selma, kom till via IVF. Den resan blev dock dramatisk.

– En provrörsbefruktning slutade med att min äggstock sprack när jag låg på badrumsgolvet. Jag blev överstimulerad, fick för många äggblåsor på min äggstock. Det var som att bli skottskadad. Blodet rann inne i buken. Då var jag livrädd. Det var hemskt!, har Sofia berättat för Hänt.

Sofia fick åka ambulans till sjukhus.

Melodifestivalen i Luleå 2003. Robert Wells och Sofia Källgren på scen.

– Det var bland det värsta jag varit med om. Jag kände att det här var så allvarligt, så jag sa lite farväl till Peer. Men sen blev jag hel och frisk. De kunde bränna ihop äggstocken så den var okej efter det, säger Sofia i Livshjulet.

– Min man tyckte inte att vi skulle göra fler försök. Men som kvinna är man envis. Har man bestämt sig för att ge ett syskon till sitt barn, då kör man på. Sedan kom ju Selma till slut.

Sofia Källgren och Peer Åström i juni 2006.

Sofia Källgrens man

Sofia Källgren är, som sagt, gift med Peer. Paret har hållit ihop i 20 år, sedan 2002.

– Vi är själsfränder – och jag tycker att vi gör det bra. Han har haft en jätteframgångsrik karriär i USA och har det fortfarande, medan jag jobbat mer här hemma i Sverige och österut. Vi har varit duktiga på att hålla ihop, att supporta varandra. Det blir fasiken bara bättre och bättre!

Sofia Källgren med sin två barn Rasmus och Selma, 2015.

Trots det har relationen inte alltid varit enbart varit lätt, har Sofia berättat i en intervju med Hänt.

– Självfallet inte. Herregud, om förhållanden inte går upp och ned ibland… Ett par månader innan vi gifte oss hade vi bestämt oss för att vi skulle separera. Jag var höggravid med Selma. Men sedan gifte vi oss – och någonting hände. Det blev mer teamkänsla.

Sofia Källgren om att åldras

2020 fyllde Sofia Källgren 50 år. Hon känner sig positiv kring att bli äldre, berättar hon för Hänt.

Sofia Källgren på Mamagalan 2018.

– Jag nyper mig varje dag i armen och känner att ”fasiken var härligt att man får vara med!

Hon fortsätter:

– Jag har aldrig varit rädd för att åldras. Det beror nog på att en av mina förebilder är min mormor som blev 101. Hon var pigg och glad fram tills att hon dog. För mig har det alltid varit vackert att åldras!

SE OCKSÅ: Svenska kändisar som blivit tillsammans med sina ex
1:13

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Svenska kändisar som blivit tillsammans med sina ex

(1:13)

Slå på ljud