Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sofia Rågenklint tillbaka i SVT efter tuffa kollapsen

24 jan, 2021 
AvAino Oxblod
FotografMagnus Liam Karlsson/TT.
Sofia Rågenklint på SVT.
När hennes mamma blev sjuk försökte Sofia Rågenklint vara stark för hennes skull – men det slutade med att hon själv gick in i väggen när mamman dog.
I dag har SVT-profilen lagt om sitt liv för att orka, men hon har fortfarande inte fått tillbaka krafterna som innan sammanbrottet.
— När mamma gick bort brakade jag ihop, i både kropp och knopp. Jag tappade närminnet och fick inflammation i halva kroppen av stress, säger hon till Aftonbladet.
Annons
Det här betyder dina mardrömmarBrand logo
Det här betyder dina mardrömmar

Sofia Rågenklint är aktuell som programledare i nya Fråga doktorn hälsa på SVT – men programledaren själv har inte alltid tagit hand om sig.

Under flera år var Sofias mamma sjuk i lungcancer, och SVT-profilen lade mycket av sin kraft på mammans vård, och reste till både Falu lasarett och Akademiska sjukhuset i Uppsala – samtidigt som jobbet krävde många resdagar med.

När mamman gick bort bröt Sofia Rågenklint till sist ihop.

– När någon är sjuk försöker man att vara stark och på något sätt lyckas man med det också. Men när mamma gick bort brakade jag ihop, i både kropp och knopp. Jag tappade närminnet och fick inflammation i halva kroppen av stress. Jag ville bara sova, sova och gråta, säger Sofia Rågenklint till Aftonbladet.

Sofia Rågenklint fick hjälp av psykolog

Hon hade då precis avslutat inspelningar och var obokad för en tid framöver. Sofia började gå hos psykolog och insåg att hon hade bränt ut sig.

Annons

– Det var något slags tajmning där, så jag jobbade inte. Men jag gick till en psykolog, gjorde avslappningsövningar och mediterade. Jag har alltid lyckats hålla många bollar i luften och så, men den delen är nog borta. Jag kommer nog aldrig komma tillbaka till den jag var, med orken och energin, säger hon till tidningen.

I dag har programledaren behövt lägga om sitt liv för att orka med allt, och fokuserar mer på hälsa än innan. Hon har börjat träna med maken, som hon bor med utanför Helsingborg.

– Jag börjar varje morgon med att meditera och sedan tar jag andningspauser. Det räcker med tio minuter, en kvart. Men jag ser till att jag verkligen tar den tiden, stänger av telefonen och bara andas. Det är min tid, en lyx som jag har. Jag känner att jag mår så mycket bättre när jag gör det. Jag tar också promenader med hunden, säger hon till Aftonbladet.

Läs mer:

Annons