I 60 år har Sommar i P1 varit en folklig angelägenhet som skapat stort engagemang. Numera lyssnar omkring en miljon människor dagligen på programmet under sommartid och Katarina Wennstam, Sara Danius och Gunhild Stordalen är exempel på personer som har roat och berört oss under årens lopp.

Varje år utses även lyssnarnas sommarvärd – och i år blev det Madeleine In Hwa Björk från Norrköping. I sitt sommarprat kommer hon att berätta om sin livsresa och sitt sökande efter sina rötter.

– Det här är min berättelse som i det lilla handlar om mig och om en återförening som skedde mot alla odds, säger Madeleine In Hwa Björk till Sommar i P1.

Madeleine In Hwa Björk förväxlades på barnhemmet

Madeleine In Hwa Björk föddes i stadsdelen Gagnam i Seoul, men adopterades till Sverige som liten. När Madeleine senare började söka efter sina biologiska rötter fick hon en överraskning som skakade om hela hennes tillvaro. Hon var inte alls den hon trodde att hon var.

I mitten av 1980-talet förväxlades Madeleine nämligen med en annan flicka på barnhemmet, och i mer än 30 år levde hon i tron om att hon var någon annan. Inte ens det koreanska namnet In Hwa stämde överens med hur det egentligen var.

– Det här är en berättelse som måste berättas. Vi talar inte så mycket om adoptioner i dag. Men barn har rätt att veta sin historia. Jag hoppas att mitt program kan lyfta fram frågan om adoptioner, säger Madeleine In Hwa Björk till Corren.

Sommar i P1 börjar sändas den 22 juni och håller på fram till den 18 augusti, Madeleine In Hwa Björks berättelse går att lyssna på den 17 juli. Vilka de resterande sommarpratarna är presenteras för allmänheten den 13 juni.

Foto: Privat/Sveriges Radio

Läs mer:

Dagny, 105, är tidernas äldsta sommarpratare!

Gunhild Stordalen: ”Jag har alltid känt att jag har ont om tid”

Takbar i Stockholm på Forbes lista över de 10 bästa

Mest läst