Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sportspegelns Katarina Hultling trodde att hon skulle dö i cancer

03 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografAnna-Karin Nilsson/EXP/TT
Folkkära tv-profilen Katarina Hultling drabbades av bröstcancer, och tvingades gå igenom både operation, cellgifter och strålbehandling.
Trots att hon blivit friskförklarad av sjukvården har hon haft svårt att släppa sjukdomen.
– Jag tänker på cancern varje dag och undrar när den ska komma tillbaka. Jag vet att jag kommer att dö av cancer, har hon sagt till Expressen.
Annons
Bröstcancer - kvinnans vanligaste cancersjukdomBrand logo
Bröstcancer - kvinnans vanligaste cancersjukdom

Det var hösten 2011 som den rutinerade tv-profilen Katarina Hultling fick beskedet som är allas mardröm – hon hade drabbats av bröstcancer. Katarina minns dagen i detalj: det var den 31 oktober, och när hon klev ut från kliniken på Drottninggatan grät hon.

– Jag hade två starka känslor: Den ena var "Varför just jag?". Den andra: "Nu kommer jag att dö och jag har inte planerat min begravning". Jag satte mig vid köksbordet och började spela massa låtar jag ville skulle spelas på begravningen. Det skulle vara starka kvinnliga röster som Celine Dion, Whitney Houston, Diana Ross och låtar av dem som betytt mycket för mig, har hon berättat för Expressen 2017.

Katarina Hultling började jobba på SVT:s sportredaktion 1985. Att vara en kvinnlig reporter i sportvärlden hörde inte till vanligheterna, men Hultling visade snabbt att hon visste vad hon gjorde. Hon blev kanalens curlingexpert, och tog sedan över även konståkningsbevakningen. Än idag är hon ett välkänt ansikte för svenska folket, och ännu fler skulle nog känna igen henne på rösten efter snart 40 år av sportbevakning i tv, där hon bara för några år sedan lämnade SVT för Viasat.

Katarina Hultling 2001.

Tuffa behandlingen mot cancer

Efter att ha upptäckt en tumör i bröstet opererades både den och flera andra lymfkörtlar bort. Efter det genomgick hon både cellgifter, strålning och anti-östrogenmedicin.

Annons

– Smärtan var hemsk, framför allt under den andra halvan av cellgiftsbehandlingen. När det gick på skelettet, det är nästan en värk som är svår att beskriva, har hon sagt till Expressen.

2007 valde Hultling att lämna SVT, och jobba som moderator och föreläsare på heltid. Hon har dock fortsatt som sportkommentator först hos TV4 och de senaste åren i sändningarna hos Viasat och Nent. Nyligen blev det klart att hon leder de nya skidsändningarna för Nent, tillsammans med bland annat Peter Jihde. Men även om hon fortsatt leva sitt liv som vanligt så är tankarna på cancern alltid med profilen.

– Jag tänker på cancern varje dag och undrar när den ska komma tillbaka. Jag vet att jag kommer att dö av cancer, sa hon i Expressen.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons