Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Stjärnan slår tillbaka mot kroppshatet: Döm min talang, inte mitt utseende

23 apr, 2021 
Nicola Couglan i en rosa kostym och en gul kavaj.
Skådespelaren Nicola Coughlan har fått sitt stora genombrott med Netflix-serien Bridgerton – men det har också sina baksidor.
Stjärnan har tröttnat på att folk dömer henne och andra skådespelare för deras utseenden, och inte för deras talang eller jobbinsats.
”Kan vi döma skådespelare för deras jobb och inte deras kroppar”, skriver hon på Twitter.
Annons
Familjen Bridgerton – skådespelarna i serien vs verklighetenBrand logo
Familjen Bridgerton – skådespelarna i serien vs verkligheten

Irländska skådespelaren Nicola Coughlan, 34, har fått ett stort genomslag efter en framträdande roll i Netflix-succén Bridgerton, och har efter det suttit i pratshowsoffor och prytt tidningsomslag.

Det internationella genombrottet är så klart efterlängtat, men samtidigt kommer det med att fler personer kommenterar skådespelarens utseende – och nu har hon fått nog.

Nyligen tog Nicola till orda på Twitter, och lyfte en debattartikel från 2018 som hon skrivit i The Guardian. Nicola Coughlan spelade på den tiden i pjäsen The prime of miss Jean Brodie, och efter att en teaterkritiker i en recension bedömt henne som ”den sortens lilla överviktiga tjej som aldrig hänger med ordentligt med sina vänner”, fick hon nog.

Annons

I artikeln skrev Nicola att recensenten ”är professionell; han skulle kommentera mitt arbete. I stället kommenterade han min kropp. Det är inte acceptabelt”.

Skådespelarens vädjan: Kommentera inte min kropp

I samband med att Nicola lyfter den gamla debattartikeln så menar hon att det inte har hänt så mycket på tre år.

”Kan vi snälla sluta fråga kvinnor om deras vikt i intervjuer, speciellt när det är helt irrelevant. Jag ser många intervjuer från tio år sedan när folk säker 'gud, var inte de frågorna så opassande', men tyvärr förekommer de fortfarande”, skriver Bridgerton-stjärnan, och fortsätter i nästa tweet.

”Varje gång jag får en fråga om min kropp i en intervju så blir jag djupt obekväm och så ledsen att jag inte får prata om jobbet jag gör som jag älskar.”

Samtidigt slår hon fast att hon inte är kroppspositiv influencer, utan att hon skulle kunna tänka sig att både gå upp och ner i vikt beroende på vilken roll hon ska spela – kroppen är bara ett redskap för att hon ska göra sitt jobb.

”Det är 2021, så det hade varit skönt om vi slapp fortsätta ha den här konversationen”.

Källa: Hellogiggles.

Annons