mia skäringer

Visste du det här om Mia Skäringer?
1:22

Efter reklamen: Visste du det här om Mia Skäringer?

(1:22)

Komikern Mia Skäringer har precis släppt självbiografin Maria - en kvinnlig komikers dagbok i vilken hon berättar om hur humorn blivit en överlevnadsstrategi i hennes liv som kantats av psykisk ohälsa, självskadebeteenden, självhat, övergrepp och ätstörning. Och i boken berättar hon för första gången om sin diagnos – biopolär.

– Bakom en kvinnlig komiker finns övergrepp och förnedringar. Bakom en kvinnlig komiker finns sorg. Bakom en kvinnlig komiker finns andra kvinnors lidande, och deras osynliga liv, säger hon vid en högläsning ur boken på Instagram.

9 programledare du glömt slog igenom på ZTV

Mia Skäringer öppnar upp om diagnosen

I samband med boksläppet ställde Mia Skäringer upp på en intervju i Dagens Nyheter, i vilken hon pratar om sin diagnos och om att hon fått medicin men valt att inte ta den. I artikeln framkommer även att Mia Skäringer inte tycker att hennes diagnos är en speciellt stor grej. Och hon säger:

– Jamen, vem är inte bipolär? Jag tror att det debuterade tidigt för mig och att det är därför jag bränt ut mig mellan varven. Nu är diagnosen en hjälp för mig och min familj, för att förstå vad som händer, och jag har fått bättre verktyg för att ta hand om mig själv, slog Mia Skäringer fast i Dagens Nyheter utan att vid tidpunkten förstå att hennes uttalande skulle komma att möta stor kritik.

Mia Skäringers dotter Heli har vuxit upp – här är hon idag

Ilskan efter Mia Skäringers ord om sjukdomen

Under Mia Skäringers artikel på sajten ramlar det in en hel del kommentarer, och hennes ord möter både ris och ros. Men det står klart att flera läsare har blivit upprörda över Mias ord om den psykiska sjukdomen. En av kritikerna skriver:

”Titeln 'Vem är inte lite bipolär' är stötande. Alla går upp o ned i humöret men få har bipolär sjukdom, De som har det på riktigt orsakar ofta stort lidande för sej själva o närstående. Psykos som följd av mani med dödshot o sönderslagna familjer något som jag upplevt själv, så gör inte en 'modegrej' av att vara 'lite bipolär'. Tur för dej Mia om du har en lindrig form av sjukdomen.”

”Kan vara livshotande”

Personen som tycker att Mia Skäringer förminskar diagnosen bipolaritet får medhåll av en annan som skriver så här:

”Bipolär sjukdom är en kronisk, livslång sjukdom som i värsta fall kan vara livshotande. Det kan vara oerhört påfrestande att till exempel växa upp som barn till någon med bipolär sjukdom. Så det är viktigt bara att lyfta det i sammanhanget. Det är inte något alla har. Och det kan med rätt livsstil & medicin hållas i schack så man kan leva ett stabilt liv.”

Anklagar Mia Skäringer för att ljuga

En annan reagerar på rubriksättningen där Dagens Nyheter valt att dra på diagnosen, och hennes citat ”Vem är inte biopolär” gick inte hem hos läsaren som uttrycker sitt missnöje:

”Så fruktansvärt besviken jag blev, och förvånad, och ledsen. Menar du att du inte hade nån aning om hur rubriken samt artikeln skulle bli? Du har väl erfarenhet av media och vet hur ord kan framställas - menar du att du inte fått veta något om vilken text som skulle tryckas och att DN ljuger ihop det du sagt? Det låter som en dålig lögn.”

Mer läsning

Femina