Suzanne Reuter är aktuell på flera fronter i år. Skådespelerskan sjunger musikal i ”Gentlemannen” på Oscarsteatern i Stockholm, spelar in ny film med ”Lorry”-gänget och syns som familjeöverhuvudet Helga Löwander i TV-serien ”Vår tid är nu”.

Och rollen som bitska matriarken Helga i påkostade historiska dramat ”Vår tid är nu” har uppenbarligen gått hem hos en bred publik. Suzanne Reuter får tummen upp från gamla damer på tunnelbanan och unga släktingar säger att de följer serien ”slaviskt”, berättar Suzanne Reuter för DN.

– Jag tror aldrig jag har fått så många glada tillrop, säger Suzanne Reuter till tidningen.

Rollen som Helga Löwander beskriver hon själv som ”det bästa jag varit med i på tv.”

Lorry-gänget då: Lena Endre, Johan Ulvesson, Susanne Reuter och Peter Dalle.

Nu : Suzanne Reuter och Johan Ulvesson under inspelningen av ”Lyrro, Lorry-gängets nya film. Bild: IBL

Suzanne Reuter fick sitt stora publika genombrott med humorserien ”Lorry” som gick i SVT 1989-1995. Det var då svenska folket på riktigt fick upp ögonen för skådespelerskans vassa tajming. Den fortsatta karriären har inneburit många roller i det komiska facket men har spänt över allt från tv-serier, till film, Norén-pjäser och fars.

Stämpeln som bitsk och vass har hon ingenting emot. Så länge det finns värme i rollen.

– Om jag läser en roll om en bitsk människa men där det inte finns någon värme, då finns det inget att bygga på, inget att fantisera kring, då är man bara ilsken, säger Suzanne Reuter till DN.

Med roller i serier och filmer som ”Svensson, Svensson”, ”Cleo” och ”Fröken Frimans krig” har Suzanne Reuter etablerat sig som folkkär skådespelerska.

Suzanne Reuter säger dock i intervjun med DN att hon ”avskyr utmaningar”. Det har till exempel krävts övertalning för att få henne att ställa upp i musikaler. Men nu, vid 65 års ålder, har hon insett att hon faktiskt kan sjunga.

Suzanne Reuter. Bild: IBL Bildbyrå

Privat lever hon sedan tio år tillbaka i en hyrd stuga på Ekerö utanför Stockholm med hund och katt. Hon rider, vinterbadar och pysslar gärna med trädgården. Suzanne Reuter har både barn och barnbarn men har bestämt sig för att hålla den delen av privatlivet för just privat.

Arbetet är en sak och familj en annan, resonerar hon.

– Så jag håller mig borta från program som ”Stjärnorna på slottet” och andra program där man sitter runt bord och pratar. Jag håller mig till att göra roller och då vill jag att publiken ska se rollen, inte störas av en massa tankar om privata Suzanne som kladdar ner det arbetet, säger hon till tidningen.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Läs även:
Beskedet: ”Vår tid är nu”får en tredje säsong

Pia Johansson om barnlösheten: ”Ett trauma”

De 11 bästa svaren kvinnliga stjärnorna gett på sexistiska frågor