Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Suzanne Reuter om sin sjukdom: ”Upplevdes som besvärlig”

18 aug, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Läkarna sa att hon var stressad – men Suzanne Reuter stod på sig. På så sätt upptäcktes hennes ovanliga hjärtflimmer.
Annons
VIDEO: Se 6 ikoniska bilder på Olivia Newton-JohnBrand logo
VIDEO: Se 6 ikoniska bilder på Olivia Newton-John

Nu i höst tar söndagsunderhållningen på TV4 ett kliv in i de stora skådespelarnas och musikernas värld. Några av Sveriges mest folkkära stjärnor ska hyllas när nya underhållningsprogrammet Vilket Liv! tar plats på TV4 och TV4 Play. Renée Nyberg är programledare. De fem medverkande är Suzanne Reuter, Björn Skifs, Lena Philipsson, Robert Gustafsson och Tommy Körberg, vars karriärer sträcker sig över flera decennier och engagerar över generationsgränserna.

Inför en fullsatt publik på Oscarsteatern i Stockholm gör Renée Nyberg en djupdykning i huvudpersonernas liv. Det blir spännande överraskningar från tidigare artistkollegor, oväntade återföreningar, och framför allt stora känslor, varvat med livemusik och olika upptåg på scen.

Suzanne Reuter med sin mamma Bojan Westin.

– Vår huvudperson vet inte vad som väntar bakom ridån på Oscarsteatern, men tittarna kan förvänta sig en fullspäckad helkväll där vi kommer att påminnas om några av höjdpunkterna i svensk underhållningshistoria, säger Renée Nyberg.

Annons

Vilket Liv! har premiär söndagen den 28 augusti.

Så gammal är Suzanne Reuter

Den 25 september är det Suzanne Reuters tur att ta plats på scenen. Suzanne Reuter föddes den 14 juni 1952 och är dotter till ingenjören Terje Reuter och skådespelerskan Bojan Westin. Hon växte upp i Kungsbacka och kom in på Teaterhögskolan i Göteborg redan som 24-åring. Sedan väntade huvudstaden, och en karriär inom tv, film och teater.

Suzanne Reuter i rollen som Renate Dahlén i tv-serien Rederiet.

Suzanne Reuters man och barn

I början av 80-talet, och fram till 2000, levde Suzanne tillsammans med kollegan, skådespelaren och regissören, Tomas Pontén. Tillsammans fick de tre söner: Simon, Joakim och Lukas.

Annons
Suzanne Reuter och Tomas Pontén, 1984.

Suzanne Reuters roller

Vi har sett henne i mängder av produktioner genom åren Rederiet, Svensson Svensson, Cleo, Drottningoffret och som matriarken Helga Löwander i Vår tid är nu. Nu medverkar hon också i ICA:s uppskattade reklamfilmer. Dessutom är hon en del av humorgruppen Lorry.

Så lever Suzanne Reuter i dag

I dag bor Suzanne på Ekerö. När hon inte arbetar tränar hon gärna: både yoga och pilates. Att bli äldre, nyligen fyllde hon 70, tycks hon ta med ro.

Annons
Med Lorry-gänget.

– Så gott det går försöker jag anpassa mig. Jag är ju över 60 år. När jag var liten var en 60-åring i princip lika med en döende människa. Det är annorlunda idag. Jag är inte rädd för att bli äldre. Det gäller att ta vara på livet. När man vaknar på morgonen ska man tänka: "jag har fått en dag till i mitt liv". Att bli äldre innebär ju att jag får vara med.

Suzanne Reuters privatliv

Suzanne Reuter är förtegen kring det privata. Men hon berättar, för ICA-kuriren, att hon gått en del i terapi.

Annons

– Det har blivit en hel del KBT-terapi. I olika omgångar har jag haft behov av det. Jag kan bli väldigt melankolisk, till och med deprimerad. Och det ska man helst inte vara. Jag har blivit hjälpt några gånger. I att plöja nya banor i hjärnan. I att inte älta.

Skådespelerskan Suzanne Reuter med sina tre söner i hemmet 13 december 1987.

Hon fortsätter:

– Terapi kan vara en investering i livet. Men det är inget jag springer jämt på. Jag är egentligen en människa som mest ser lösningar, inte problem. Men depressioner är något annat, de har med kemi att göra. Terapin har alltid varit relaterad till mitt privata liv, och kommer inte ur skådespeleriet.

Annons

Suzanne Reuters hjärtproblem

Sommaren 2015 fick Suzanne Reuter återkommande problem med yrsel och svimningsanfall. Problemen fick henne att söka vård.

– Jag fick höra att orsaken säkert var stress och utmattning, men jag visste att de hade fel. Det här handlade inte om stress, säger hon till 1.6-miljonersklubbens medlemstidning

Suzanne Reuter, 2021.

Men Suzanne Reuter stod på sig. Hon krävde att en så kallad IRL (Implanterbar Loop Rekorder), en dosa som registrerar hjärtrytmen, skulle opereras in. Metoden är vanlig just vid oförklarliga svimningar. Efter operationen stod det klart att Suzanne Reuter led av ett ovanligt förmaksflimmer som gör att hjärtat slår oregelbundet och ofta även snabbare.

Annons

– Säkert upplevdes jag som besvärlig, men jag var påläst, och tänkte definitivt inte åka hem och fortsätta att svimma utan att veta om dess orsaker. Mitt liv är mitt, slår Suzanne Reuter fast.

SE OCKSÅ: 5 saker om Suzanne Reuter du kanske inte vissteBrand logo
SE OCKSÅ: 5 saker om Suzanne Reuter du kanske inte visste
Annons