VIDEO: Tre saker du vill veta om Tommy Nilsson
0:45

Efter reklamen: VIDEO: Tre saker du vill veta om Tommy Nilsson

(0:45)

Slå på ljud

I höst kan vi räkna med mycket skratt, en del tårar och många tappade hakor när några av Sveriges mest ikoniska och välkända stjärnor hyllas för sina insatser inom svensk populärkultur. Från Oscarsteatern leder Renée Nyberg den hejdundrande underhållningen som fått namnet Vilket Liv! och som kommer att sändas i TV4.

Robert Gustafsson i Björnes magasin 1987.

Under fem helkvällar ska några av landets mest ikoniska och välkända svenskar hyllas för sina bidrag inom svensk populärkultur. De fem medverkande är Suzanne Reuter, Björn Skifs, Lena Philipsson, Robert Gustafsson och Tommy Körberg, vars karriärer sträcker sig över flera decennier och engagerar över generationsgränserna.

Robert Gustafsson som Kapten klänning.

– Jag har längtat efter att få göra den här typen av program, där vi verkligen går på djupet och får lära känna stjärnan bakom alla framgångar. Att få hylla och intervjua de här fem ikonerna känns så roligt och att vi är i en teater och inte i en tv-studio skapar en starkare närvaro hos alla som medverkar, säger Renée Nyberg som alltså är programledare för den nya satsningen.

Gösta Prüzelius arbetade in i det sista – bestämde sin egen begravning

Så gammal är Robert Gustafsson

Robert Gustafsson, eller Carl Robert Olof Gustafsson som han egentligen heter, föddes den 20 december 1964 i Katrineholm. Han har, i många år, kallats ”Sveriges roligaste man” och har hyllats för sina insatser på tv, vita duken och på teaterscenen. Robert är en skicklig skådis och en fantastisk komiker. Många av hans roller, och scener, har blivit oförglömliga klassiker.

Robert Gustafsson har tilldelats Guldmasken vid ett flertal tillfällen. Här 1998.

Robert Gustafssons roller

På scenen har han synts dricka ”klorin”, han har imiterat Tony Rickardsson med bravur och skapat flera av Killinggängets mest klassiska karaktärer. Robert Gustafsson har ett minst sagt imponerande cv. Under åren har han hunnit med många stora, klassiska roller på Dramaten och Stockholms Stadsteater, friluftsteater, krogshow, revy och långfilmer, men det är nog ändå hans insatser i tv som gjort honom riktigt folkkär.

Robert Gustafsson, 1999.

Han har synts i program som Björnes Magasin, Felix & Fenix, Gäster med gester, Rena rama Rolf, NileCity 105,6, Parlamentet samt Morran & Tobias, exempelvis. Bland de priser och utmärkelser han fått märks Guldmasken för Bästa manliga skådespelare"(1994, 1998, 2004, 2005, 2006), – H.M. Konungens medalj av 8:e storleken i högblått band (2015) samt Kristallen.

Robert Gustafssons bror – gick bort på grund av hjärtfel

Som barn ville Robert Gustafsson bli skrothandlare, men hans nyfikenhet gjorde att han, som han skriver på sin egen hemsida, ”öppnade dörrar som andra trodde var stängda” och på så sätt öppnade sig helt andra möjligheter. Det ledde till en lysande karriär i rampljuset. En karriär som fortfarande pågår. Men tillvaron i blickfånget har inte varit enkel alla gånger. Särskilt inte då det varit jobbigt privat.

2002. Robert Gustafsson med hustru Lotta och barnen John och Valentin.

I januari 2004 föll Robert Gustafssons äldre bror Krister ihop på deras föräldrars veranda i Skövde. Krister föddes med ett ovanligt hjärtfel, han var en så kallad blue baby, läkarna trodde inte att han skulle bli äldre än elva, tolv år. Men Krister blev 42. Broderns sjukdom påverkade Robert i alla år. Tankarna på döden gav honom sömnproblem, som avhjälptes med sömntabletter. Till sist tog Robert för många tabletter. Han överdoserade. Det blev en vändpunkt och han trappade ner.

Robert Gustafssons fru och barn

Robert Gustafsson är sedan lång tid tillbaka gift med Lotta Gustafsson (de möttes på jobbet, han var skådis, hon sminkös) och paret har två barn ihop – som vuxit upp. Komikerns söner är Valentin Gustafsson, 31, född den 17 mars 1991 och John Gustafsson, 30, född den 9 november 1992. Båda sönerna har valt ett liv utanför rampljuset.

Robert Gustafsson äktenskap har inte alltid varit en dans på rosor. I sin självbiografi har han berättat att han varit träffade andra. Men i slutändan valde han hustrun.

”Lotta tvingade mig att välja”, skriver Gustafsson i boken Från vaggan till deadline.

Robert med Lotta på filmpremiär 2021.

I intervjuer i samband med boksläppet sa Robert Gustafsson att Lotta godkänt det som står i boken.

– Vi är överens om det som berättas. Det går ju inte att skriva lite grann. Man måste vara ärlig och öppen. Jag har läst andra biografier och tycker ofta att man hade velat veta mer om personen bakom.

Så lever Robert Gustafsson i dag

I dag bor Robert med sin fru i en villa Axelsberg, Hägersten. Han har, förutom genom skådespeleriet, också blivit känd för sina teorier kring Palmemordet.

Robert Gustafsson, 2021.

Skådespelaren var på samma visning av Bröderna Mozart som Olof och Lisbeth Palme på mordkvällen. Utanför biografen observerade han civila poliser med walkie-talkies och bilar med tonade rutor.

SE OCKSÅ: Stjärnorna med riktigt långa karriärer – så såg de ut som unga
0:55

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Stjärnorna med riktigt långa karriärer – så såg de ut som unga

(0:55)

Slå på ljud