Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Svenska Jessica kan bli den första kvinnan på månen

11 jan, 2021 
AvAino Oxblod
FotografBill Ingalls/Nasa
Jessica Meir blev 2019 historisk när hon som andra svensk, och första svenska kvinna, skickades ut på uppdrag i rymden.
Nu har hon valts ut i ett nytt Nasa-projekt, som siktar på att åter igen sätta människor på månen, efter 39 år.
Meir kan då komma att bli den första kvinnan någonsin på månen.
Annons
7 svenskar som är heta i HollywoodBrand logo
7 svenskar som är heta i Hollywood

Svensk-amerikanskan Jessica Meir, 43, kan komma att bli den första kvinnan någonsin att gå på månen.

Efter att ha åkt ut i rymden för första gången i september 2019, så har Meir nu valts ut till Nasas nya Artemisprojekt, som har som mål att åter igen sätta människor på månen, efter 39 år. Senast en människa var på månen var 1972.

Att Jessica Meir nu är uttagen till programmet är en dröm som går i uppfyllelse – i samband med sin rymdfärd, som varade i 205 dagar, konstaterade hon att hon nu ville till månen som nästa steg i karriären.

– Jag tror att det blir min nya dröm, sa Jessica Meir under en videokonferens från Internationella rymdstationen.

Jessica Meir är född och uppvuxen i delstaten Maine i USA, med en mamma från Västerås, och en pappa från Israel. Jessica har svenskt medborgarskap, och har studerat både i Sverige och Frankrike. 2020, efter rymdresan, utsågs hon till teknologie hedersdoktor vid Luleås tekniska universitet.

Annons

Artemisprogrammet vill sätta människor på månen igen

Artemisprogrammet startades 2017, och Jessica Meir ingår i programmet tillsammans med 17 andra astronauter. Det är dock inte garanterat att svensken får åka til månen – hon kan lika gärna få andra uppdrag inom rymdsatsningen. Bland programmets nio kvinnor och nio män är det ännu oklart hur många som kommer får resa till månen.

– Senast en person gick på månen var 1972. Ingen kvinna har någonsin gått på månens yta, sa Bettina Inclán, kommunikationsdirektör på NASA, till CNN tidigare under hösten.

Artemisprogrammet leds av Nasa, men stöttas också av europeiska rymdorgansiationen ESA, samt flera privata amerikanska företag.

Läs mer:

Annons