Nu när 2020 börjar gå mot sitt slut så har solsystemet bestämt sig för att bjuda på ett litet julmirakel, som inte har inträffat på närmare 800 år. Den 21 december, på vintersolståndet, kommer Jupiter och Saturnus stå i linje så nära varandra på natthimlen, att det från vår synvinkel nere på jorden ser ut som att de ska kollidera med varandra. Planeternas positioner skapar ett lysande ljusfenomen som kallas för ”Betlehems stjärna” eller ”Julstjärnan”, skriver Forbes.

– Man får gå tillbaka hela vägen till före gryningen den fjärde mars 1226 för att se en tätare uppradning av de här objekten tydligt på himlen. Att de här två planeterna står i linje är ganska ovanligt, och det händer bara var 20:e år eller så, men det här är exceptionellt ovanligt då planeterna kommer se ut att vara så oerhört nära varandra, säger astronomen Patrick Hartigan till Forbes.

Så gör du för att se stjärnfenomenet på himlen

Är man sugen på att försöka se fenomenet själv på stjärnhimlen ska man hoppas på en klar natt, och titta sydväst ungefär 45 minuter efter solnedgång, skriver Forbes. Det kommer vara absolut tydligast den 21 december, men kommer gå att se var som helst ifrån den norra hemisfären under hela fjärde veckan i december, omkring en timme efter solnedgång.

Läs mer:

Här är bästa julklapparna för varje stjärntecken

Hemlösa får fira jul på hotell

För mycket julmusik är dåligt för hälsan

Utvald läsning

Femina