Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Svenska kändisarna som väljer bort skönhetsingrepp

02 sep, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Skönhetsingrepp och operationer blir allt vanligare i samhället, och kanske framförallt i underhållnings- och mediebranschen.
Men det finns de som tar aktivt avstånd från att göra ingrepp och står upp för naturligt åldrande.
Här är kända svenska kvinnorna som valt bort skönhetsingrepp.
Annons
10 Hollywoodstjärnor som säger nej till skönhetsingreppBrand logo
10 Hollywoodstjärnor som säger nej till skönhetsingrepp

Suzanne Reuter

STOCKHOLM 20220823Skådespelaren Suzanne Reuter fotograferad under Viaplays höstpresentation.Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

För Vår tid är nu-stjärnan Suzanne Reuter har det varit självklart att inte använda sig av botox och fillers – hon är i stället stolt över sina rynkor och vill att de ska synas. När hon fotograferades för den årliga Sagolika kvinnor-kalendern krävde skådespelaren att hennes rynkor inte skulle redigeras bort.

Annons

– När Suzanne sa ”Inte en rynka ska bort”, tänkte jag ”Yes, I love you”. Som fotograf och kvinna är det det enda jag vill höra. I år har jag till exempel också med min mamma i kalendern som är väldigt rynkig och den vackraste jag vet, säger fotografen Caroline Roosmark till Femina.

Lena Endre

Lena Endre är en av Sveriges mest hyllade skådespelare, med en lång karriär i både tv, film och på teaterscenerna. Hon har tagit ett beslut att inte ändra sitt utseende, om det inte är för en roll.

Annons

– Jag gör allt för att inte färga håret, inte lyfta mig, inte spruta in grejer i läpparna, fylla i tuttarna och fettsuga låren. Man kan tycka att kroppen är för jävla taskig i den meningen att den följer gravitationens lagar, men det är ofrånkomligt. Det är någonting fint med att faktiskt värdigt få åldras, har hon berättat tidigare för Femina.

– Visst har jag också tänkt ”ett litet lyft här bara” eller vaknat på morgonen och inte känt mig hemma i det grå men för ett tag sedan bestämde jag och en kollega att det fick vara slut med att färga året också. Jag tar gärna en roll som mörkhårig så att jag kan skylla på att jag ”behövde göra det för jobbet”, men annars försöker jag nu att göra ett slags statement.

Agneta Sjödin

TV4-programledaren och författaren Agneta Sjödin har tidigare testat att göra botox, men väljer nu bort det. Hon dömer ingen som vill göra ingrepp, men tror att det är viktigt att jobba med det inre innan man lägger sig under kniven eller sprutan.

Annons

– Jag provade det för ett antal år sedan och gillade inte känslan alls, mitt ansikte blev så stelt och konstigt. Jag är inte emot skönhetsingrepp, det är upp till var och en. Men personligen tycker jag att det bästa skönhetsingreppet sitter i ditt psyke. Mitt tips är att jobba med det innan du gör några skönhetsingrepp, säger Agneta Sjödin i intervjun med Expressen.

Helena Bergström

Skådespelaren och regissören Helena Bergström har varit vokal kring åldersfixeringen både i skådespelarbranschen och samhället i stort. För henne är det viktigt att visa att rynkor finns och är normalt.

Annons

– Jag hoppas verkligen att vårt samhälle är på väg i alla fall att omfamna kvinnors åldrande på ett annat sätt, och då måste ju vi gå i bräschen. Vi som syns på film och tv – låt dom här rynkorna få finnas. Låt oss omfamna det precis som männen har fått göra, säger Helena Bergström i Nyhetsmorgon.

Nanne Grönvall

Rutinerade och folkkära artisten Nanne Grönvall tycker det är upp till var och en om de vill göra skönhetsingrepp, men är kritisk mot att det finns stor press att göra det i underhållningsbranschen.

Annons

– Men det är upp till var och en. Det ska inte finnas en press yrkesmässigt mot kvinnor. Många pratar om att det inte finns så mycket roller för äldre skådespelerskor, ofta är kvinnorna yngre både inom film, teater och nöjesbranschen. Det handlar om att lyfta fram och diskutera det här i syfte att få till en förbättring, har hon sagt.

Nanne har själv aldrig gjort några ingrepp och säger att det ”aldrig varit aktuellt”.

– Problemet är att många som valt att inte göra ett ingrepp ofta kan känna sig tvingade att göra det. Trycket är så hårt i sociala medier och jobbmässigt. Man måste fixa till sig. En snubbe och hans vikt pratar man inte om, men det gör man med kvinnor.

Annons