Anja Lundqvist sitter i ett fönster.

4:14

Efter reklamen: Alexandra Rapaport och Julia Dufvenius om visionen bakom tv-serien Heder

(4:14)

Skådespelaren Anja Lundqvist har en gedigen karriär i bagaget – med roller i Sune-filmerna, Tusenbröder, Tillsammans och Wallander är det många som känner igen henne.

Nu är hon både en av hjärnorna bakom den hyllade Viaplay-serien Heder, likväl som hon spelar en av huvudrollerna. Serien handlar om fyra advokater som försöker hjälpa utsatta kvinnor.

För att hitta rätt i rollen har Anja kunnat vända inåt – hon har nämligen själv erfarenhet av vad det innebär att vara en utsatt kvinna i samhället. Som ung vuxen var hon i en destruktiv relation med fysisk och psykisk misshandel, för att sedan hamna i att kämpa med ett alkoholmissbruk.

Bästa nya serierna på Viaplay 2021 – hela listan

Den destruktiva relationen började lyckligt, för att eskalera till att mannen försökte kontrollera allt hon gjorde, avskärma henne från hennes familj och vänner, och komma med elaka kommentarer som bröt ner henne.

– Han tillät mig inte att prata med vem jag ville på stan, bestämde vilka jag fick umgås med och manipulerade mig till och med att strunta i mina planer att söka till Scenskolan – för att i stället börja plugga på Komvux. Det kan låta väldigt långt bort från den jag är i dag, men samtidigt är det absolut inget jag skäms över på något sätt och förstår alla de som råkar ut för något liknande, säger Anja Lundqvist till Allas.

Men det var först när exets misshandel blev fysisk som Anja insåg att hon behövde lämna.

– Han tog tag i min strupe så hårt att jag inte kunde andas och tryckte upp mig mot väggen. Jag var så fruktansvärt rädd att jag inte visste vad jag skulle ta mig till. Men efter den händelsen förstod jag att det bara fanns en sak att göra, säger hon till sajten.

5 kändisar som talat öppet om sin osunda relation till alkohol

Alkoholen tog över efter destruktiva relationen

Det destruktiva förhållandet lämnade djupa sår, och påverkade länge hur skådespelaren såg på sig själv. Allt medan hennes alkoholproblem blev värre så lyckades hon komma in på Teaterhögskolan i Stockholm, där hon gick mellan 1995 och 1999.

Till slut blev det så illa att Anja valde att söka hjälp hos AA – Anonyma alkoholister. Där började hon ta tag i känslorna som satt kvar från den destruktiva relationen.

– Då kom även många känslor från mitt tidigare förhållande fram. Jag fick lära mig vad jag har makt över att förändra och inte. Som till exempel att jag inte har ansvar för att någon trycker ned mig psykiskt, men däremot för att jag låter någon tro att det är okej att behandla mig så. Där och då lärde jag mig att sätta gränser och skydda mig själv. Något som lett till att jag blivit både starkare och mer självständig. I dag skulle jag aldrig låta en man definiera vem jag är och styra över mig på det sättet.

7 kända kvinnor som utsatts för misshandel – här är deras egna ord

Utvald läsning

Femina