Trendar: InredningMat och dryckResor

5 kändisar som talat öppet om sin osunda relation till alkohol

07 aug, 2019 
AvEmma Castman
En osund relation till alkohol har länge varit förenat med skam, förnekande och ångest, men i takt med att fler väljer att prata om problematiken minskar tabun. Här är fem svenska kändisar som öppet valt att berätta om sitt förhållande till alkohol.
Annons
Alkoholfri bellini med jordgubbarBrand logo
Alkoholfri bellini med jordgubbar

De senaste åren har alkoholkonsumtionen i Sverige minskat, men många dricker fortfarande för mycket. Alkoholrapporten från 2019 visar till exempel att varannan yrkesverksam någon gång misstänkt att en kollega eller chef har haft alkoholproblem.

Här listar vi fem kända svenska profiler som öppet valt att berätta om sin osunda relation till alkohol och hur de valt att handskas med den.

1. Ellen Bergström

Ellen Bergström
Foto: Eero Hannukainen/TT

Redan i september 2016 berättade tv-profilen Ellen Bergström om hur alkoholen mer eller mindre tagit kontroll över hennes liv och om hur svårt hon tyckte det var att tacka nej till att dricka. Drygt två år senare, hösten 2018, publicerade hon en video på Instagram där hon berättade om sina alkoholproblem. Hon sa att hon vägrade fortsätta skämmas – och att hon sedan sex månader tillbaka varit nykter.

Annons

I mars i år firade Ellen ett år som nykter alkolist och i SVT-programmet Morgonstudion berättade hon om hur stolt hon var över sig själv.

– Det är jättestort för mig, att vara nykter i ett helt år är nästan overkligt. Jag har försökt att sluta dricka tidigare, men inte klarat av att vara nykter i mer än en eller två månader, säger hon bland annat i programmet.

Efteråt la skådespelerskan även upp ett inlägg på Instagram där hon mer utförligt berättade om sin resa mot att bli nykter. Ett öppet och ärligt inlägg om skammen som kommer med ett missbruk och hur förnekelsen successivt tar över förståndet. Men också om hur viktigt det är att man tar tag i problemet, att det går att bli fri från sjukdomen – och att man verkligen inte behöver skämmas.

2. Josefin Dahlberg

Josefin Dahlberg
Foto: Julia Dansarie/EXP/TT

Influencern och journalisten Josefin Dahlberg var bara tio år när hon började dricka. Fem år senare hade hon allvarliga alkoholproblem och som 18-åring sökte hon för första gången hjälp för sitt missbruk. I dag är Josefin 29 år gammal – och nykter sedan nio år tillbaka.

Annons

– Jag var stammis på de flesta krogar och blev ofta utslängd för att jag var för full. Då kunde jag gå runt kvarteret och släppa ut håret så de inte skulle känna igen mig, men det funkade inte. På slutet fick jag blåsa i ett alkotest för att få komma in så jag började skippa förfesterna, sa Josefin i en intervju med tidningen Allas tidigare i år.

När hon väl bestämde sig för att bli nykter var det inte många som trodde på henne – men hon motbevisade dem.

– Jag har gått i massor med behandlingar och samtal hos terapeuter men det var självhjälpsgruppen och min mentor Anna som hjälpte mig mest. Jag mötte alla slags människor som var alkoholister. Det behöver verkligen inte synas på dig att du dricker. Jag får fortfarande hjälp av min självhjälpsgrupp och min mentor. I början lärde hon mig att be om att få vara nykter en enda dag och tacka när den dagen var över. Det gick med små steg framåt, men det gick. Det var så skönt att slippa hålla på och ljuga, trixa och stjäla för att kunna dricka, säger hon i intervjun.

3. My Skarsgård

My Skarsgård
Foto: Jerker Ivarsson/Aftonbladet/TT

I över 30 år var My Skarsgård tillsammans med skådespelaren Stellan Skarsgård. Tillsammans har de sex barn och utifrån såg deras liv ut att var mer eller mindre perfekt. Men My bar på en hemlighet – hon var alkoholist.

Annons

Året var 1998 och My hade nyligen fått diagnosen livmoderhalscancer. För att lindra ångesten och oron tog hon till alkohol, och med åren blev spriten allt mer viktig. I en intervju med Expressen har My berättat att hon kunde dricka en flaska vodka om dagen när det var som värst.

– Alkoholen hade blivit viktig för mig. Jag mådde psykiskt dåligt och upplevde att alkoholen lättade min depression. Jag drack oftast i smyg men även lite inför familjen. Jag hade flaskor gömda överallt, säger hon i intervjun.

2006 berättade Stellan att han ville skiljas. De hade glidit ifrån varandra och utan att My själv insett det hade hon börjat välja alkoholen framför annat.

Skilsmässan gjorde att drickandet eskalerade ytterligare, men efter ett par månader kom vändningen. My åkte på avgiftning och behandling, och började förstå att alkoholen – som hon drack för att hon trodde att den fick henne att må bättre – i själva verket var anledningen till att hon mådde dåligt.

Annons

– Det viktigaste jag lärde mig där var att alkoholism är en kronisk sjukdom och att jag måste förhålla mig till den hela livet. Skammen jag hade känt sedan barnsben försvann med nykterheten. Jag har inte behövt kämpa efter att jag slutade dricka. Kampen pågick när jag drack, säger hon till Expressen.

4. Anja Lundqvist

Anja Lundqvist
Foto: Stina Stjernkvist/TT

När skådespelaren Anja Lundqvist smakade alkohol för första gången var hon bara 14 år – och den blev snabbt ett beroende.

– Det var en väldigt varm förälskelse direkt. Åh, det här vill jag göra igen och igen och igen. Fysiskt har jag aldrig tålt alkohol. Jag blev en annan person, klättrade mellan balkonger, bråkade och slogs, säger Anja till Hälsoliv.

Vid 29 års ålder valde Anja till slut att söka hjälp för sitt missbruk. Hon vände sig bland annat till tolvstegsprogrammet för att bli fri, och sedan dess har hon inte druckit någonting. Anja är fortfarande med i Anonyma alkoholister och mötena fungerar som en påminnelse om var hon har varit.

Annons

– Det här är en förnekelsens sjukdom. ”Det är inte så farligt, nu har det ju gått 16 år. Skulle jag inte kunna?” När jag ser en nykomling tänker jag ”Just det, det där var jag för 16 år sedan och dit vill jag fan inte igen”, säger hon till tidningen.

5. Therése Lindgren

Therése Lindgren
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Therése Lindgren är en av Sveriges största influencers. Hennes Youtubekanal har närmare en miljon prenumeranter, och under sina år i offentligheten har hon varit öppen med sin psykiska ohälsa och sitt alkoholmissbruk.

– När jag dricker alkohol får jag inte panikattacker och när jag har druckit alkohol så har jag inte social fobi. Om jag får dricka alkohol så skulle jag kunna ha en fanträff, då skulle jag kunna gå på ett möte utan att vara nervös. Det här är sjukt och det är vidrigt, och absolut inte en metod som fungerar i längden, säger Therése i en video från 2016.

Det var när Therese sökte hjälp för sina psykiska besvär som det uppdagades att hon faktiskt var alkoholberoende. Kort därefter sökte hon även hjälp från sitt drickande och i dag dricker Therese väldigt sällan.

– Jag kan inte ha en flaska vin hemma för då dricker jag upp den, berättar Therese.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons