Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Svenska The Crown – här är skådisarna vi vill se som kungen, Victoria och Madeleine

24 mar, 2021 
AvMalin Collin
FotografTT
Svenska kungafamiljen samlad
Familjen samlad inför Nobelprisutdelningen 2016. Nu blir svenska kungahuset tv-drama.
Omöjliga kärleksöden, stel hovetikett och död.
Kungligheter i populärkulturen har blivit vår tids stora trend och nu ska också vårt kungahus skildras i en tv-serie.
Men vem ska spela vem i svenska versionen av The Crown?
Femina har gjort en önskelista.
Annons
Tre gånger kronprinsessan Victoria burit drottning Silvias klänningarBrand logo
Tre gånger kronprinsessan Victoria burit drottning Silvias klänningar

Det kungliga intresset började med Netflix-serien The Crown. Drottning Elizabeths liv blev överraskande populärt och när prinsessan Diana introducerades i serien, drabbades världen en än gång av Diana-feber 23 år efter hennes tragiska död.

Svenska kungafamiljen blir tv-drama

Just nu spelas också biofilmen Spencer in – ännu en filmatisering av Diana.

Kanske har intresset för de blåblodiga ökat i samband med prins Harrys och Meghan Markles sorti från det brittiska kungahuset förra våren.

Eller så har den pandemiska tristessen fått oss att längta till en sagovärld med realistiska inslag.

När nyheten att även Sverige ska få ett eget The Crown kom i februari, kändes det märkligt självklart.

Kung Carl XVI Gustafs liv är i retroperspektiv det perfekta tv-dramat. Tanken med tv-serien, som ännu varken har rollbesatts eller börjat spelas in, är att följa kungens liv – från barndomen till nutid.

Om vi börjar där i kungens barndom föds han 1946 som enda son till arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla och bara nio månader gammal förlorar han sin far i en förskräcklig flygkrasch på Kastrups flygplats.

Annons

Om man ser kungahuset som gammalmodigt i dag, var det ingenting mot hur det såg ut på 1950-talet. Den lille kronprinsen växte upp på Stockholms slott i en våning med sina systrar och barnsköterskan. Hans mor bodde i en egen våning och ägnade tid åt de officiella plikterna, vilket skapade både distans och ensamhet.

Prins Bertil behöll titeln trots Lilian

Det låter lovande som tv-serie, men desto sorgligare när man vet att det är sant.
Lyckligtvis fanns favoritfarbrodern prins Bertil där för honom och riktar vi blickarna mot honom kan vi också förställa oss ett par rafflande avsnitt som skildrar hans vemodiga kärlekssaga med prinsessan Lilian.

Prins Bertil med prinsessan Lilian.
Prins Bertil och prinsessan Lilian.

Paret träffades redan 1943 i London och då var Lilian gift. De blev ett par, hon skilde sig och de levde under radarn som sambor medan medierna visade en dåtida respekt för det ogifta paret.

Annons

Varför gifte de inte bara sig?

Jo, prins Bertil stod först i successionsordningen efter Carl Gustaf som inte ens var myndig. Om prins Bertil gifte sig med Lilian, en frånskild ofrälse, skulle han likt sina bröder förlora prinstiteln. För kronans skull avstod han bröllop och i förlängningen familjebildning för att vara tillgänglig om något skulle hända unge Carl Gustaf.

Men 1976 fick han och Lilian äntligen ett godkännande av den nytillträdda unga kungen, 33 år efter relationen hade inletts. Då var det för sent för paret att skaffa barn, men de blev båda älskade medlemmar av kungahuset så länge de levde.

Prinsessan Madeleine förlovade sig med Jonas Bergström

Om vi tar en titt i kungahusets moderna historia, finns en uppsjö händelser som känns tv-seriemässiga. Tankarna går direkt till kronprinsessan Victoria, denna omtyckta kvinna med naturlig pondus.

Så har det inte alltid varit.

Efter en bal 1997 när kronprinsessan syntes alldeles utmärglad på bilderna, gick hovet ut och bekräftade att hon drabbats av anorexi.

Hon lämnade Sverige och offentligheten för USA där hon fick hjälp att bli frisk.

Prinsessan Madeleine bröt förlovningen med Jonas Bergström.
År 2009 tillkännagav prinsessan Madeleine sin förlovning med juristen Jonas Bergström – som snart skulle hamna på löpsedlarna av andra orsaker.


Ett potentiellt tv-avsnitt är prinsessan Madeleines dramatiska kärlekstrassel inför öppen ridå innan hon träffade Chris O’Neill.

Annons

Sommaren 2009 friade hennes dåvarande pojkvän, Jonas Bergström, och ett prinsessbröllop stundade. Då publicerades en intervju med en norsk 21-åring som berättade om sin affär med Jonas Bergström.

Prinsessan Madeleine flydde den tunga pressbevakningen, satte sig på ett plan till Florida och just när planet lyft från svensk mark gick hovet ut med ett pressmeddelande om att relationen var över.

Carl Philip i designskandal

Vad kommer avsnittet om prins Carl Philip att handla om då? Å ena sidan en omöjlig kärlekshistoria mellan honom och prinsessan Sofia, som varit med i dokusåpan Paradise hotel.

Mot alla odds stod paret pall stormarna och gifte sig 2015.

Den andra prinsskandalen handlade om designen av ett eldskydd där prinsen stod som ensam designer, men 2013 klev formgivaren Eric Ericson fram i media och menade att han var ensam upphovsmakare. Ord stod mot ord och prinsen beskrev hur svårt det var att utmålas som en bluff.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia från bröllopet.
Prins Carl Philip fick sin prinsessa och Sofia Hellqvist blev Sofia med svenska folket.


Manusförfattarna har till synes oändliga sjöar att ösa ur.

Drottning Silvia har jobbat hårt med att försöka rentvå sin fars namn efter att han anklagats för att ha varit nazist under 1930-talets Tyskland. Även kungens starka tal till nationen efter tsunamin, då han för första gången pratade om sin far som dog när han var liten, är drabbande.

Annons

Vill ha Joel Kinnaman som kungen

Den stora frågan kvarstår: vem ska spela vem i kungafamiljen?

Manusförfattaren Åsa Lantz har sagt att hon drömmer om Joel Kinnaman i rollen som kung. Här tänker hon helt rätt. I ett streamat tv-landskap kan man numer nå en internationell marknad, trots att man kommer från ett litet land.

Att rollbesätta med Hollywood-svenskar är nästan en garanti för att nå utanför Sveriges gränser och då vore Alicia Vikander perfekt som en ung drottning Silvia. Och har ni tänkt på hur lika kronprinsessan Victoria och Noomi Rapace är över ögonen?

FEMINA LISTAR: SKÅDESPELARNA SOM GÄRNA FÅR SPELA KUNGAFAMILJEN


Joel Kinnaman och Peter Haber kan spela kungen i svenska The Crown.

Kung Carl XVI Gustaf – Joel Kinnaman

Kinnaman fungerar utmärkt som en ung kung med lite extra utstrålning jämför med originalet. Kungen i nutid skulle Peter Haber göra bra. Han är dessutom stor i Tyskland, vilket kan hjälpa serien in på den tyska marknaden.

Alicia Vikander och Lena Olin kan bli drottning Silvia i svenska The Crown.

Drottning Silvia – Alicia Vikander

Hollywood-stjärnan Alicia Vikander från Göteborg som har vunnit en Oscar är perfekt för att skildra drottning Silvia när hon gör sitt inträde i Sverige på 70-talet, medan glamourösa Lena Olin skulle kunna ta vid som en äldre drottning.

Noomi Rapace som kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessan Victoria – Noomi Rapace

Noomi Rapaces självsäkra stil funkar utmärkt för att skildra en ung kronprinsessa som växer upp och axlar rollen som näst på tur i successionsordningen.

Prins Carl Philip – Bill Skarsgård

Någon av bröderna Skarsgård vill man se i serien. Bill hade kunnat göra prins Carl Philip med både skärpa och ömhet. Att han dessutom har en otrolig blick, gör inte saken sämre.

Rebecca Furguson och prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine – Rebecca Ferguson

Rebecca Ferguson har spelat drottning i The white queen så hon har redan kunglig erfarenhet och pondus. Dessutom hade det varit roligt att se henne spela på svenska igen.

Stellan Skarsgård som prins Bertil?

Prins Bertil – Stellan Skarsgård

Vad vore en svensk storsatsning utan Stellan Skarsgård? Alldeles för tråkig. Stellan Skarsgård skulle göra den omtyckta prins Bertil alldeles fantastiskt.

Emily Watson kan få spela prinsessan Lilian i svenska The Crown

Prinsessan Lilian – Emily Watson

Här borde man casta en brittisk skådespelare eftersom prinsessan Lilian föddes i Wales. Brittiska film- och tv-stjärnan Emily Watson skulle kunna spela Lilian både som yngre och äldre.

Annons