tigrar blir sveriges oscarsbidrag för 2021.
5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Sanna

(5:00)

Under torsdagsmorgonen klev chefen för den internationella enheten på Svenska filminstitutet, Petter Mattson, fram och presenterade Sveriges Oscarsbidrag under en pressträff.

Därför ska du alltid tvätta nya underkläder före användning

Och Sveriges bidrag till Oscarsgalan 2022 är....!

Det blir Ronnie Sandahls film Tigrar som blir Sveriges bidrag och kommer få tävla om en Oscar för bästa internationella film. Filmen Tigrar är baserad på fotbollsspelaren Martin Bengtssons självbiografiska roman I skuggan av San Siro, i vilken han skildrar och beskriver delar av sportens baksida.

I det verklighetsbaserade fotbollsdramat får vi följa den 16-årige talangen Martin som säljs till en italiensk storklubb, en pojkdröm som snart förvandlas till en mardröm.

Piodor Gustafsson, producent, Erik Enge, huvudroll, Ronnie Sandahl, Martin Bengtsson, författare till den sjävbiografiska boken, under Svenska filminstitutets pressträff där Sveriges bidrag till Oscarsgalan tillkännagavs.

En redan hyllad film

Filmen har redan prisats på Göteborgs filmsfestival, då den kammade hem pris för bästa nordiska film, och filmens huvudrollsinnehavare Erik Enge korades till bästa skådespelare.

Nathalie Álvarez Meséns långfilmsdebut Clara Sola och Erik Poppes nytolkning av Vilhelm Mobergs romanklassiker Utvandrarna hade också chans på en Oscar, eftersom även dessa två filmer var utvalda av den svenska Oscarskommitén – men Tigrar kammade hem chansen att nu bli Sveriges Oscarsbidrag.

Ronnie Sandahls fotbollsdrama Tigrar får tävla om en Oscar för bästa internationella film.

Bengt Feldreich gav rösten till Benjamin Syrsa

Då är Oscarsgalan 2022

I fjol nominerades Amanda Kernells Charter, som dessvärre inte nådde hela vägen och i slutändan inte valdes ut till galan. Då var det danska succérullen En runda till som kammade hem prisstatyett. Senaste svenska film att bli nominerad var Ruben Östlunds The square, 2017.

Oscarsgalan äger rum i Los Angeles den 27 mars nästa år.

Här dyker Angelina Jolies döttrar upp i hennes klänningar på röda mattan

Mer läsning

Femina